Вт, 2024-04-23, 22:33
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:38
День міста святкує Коломия
Інші останні Новини з регіонів України
Сьогодні, 19 серпня, жителі та гості міста Коломиї Івано-Франківської області, в якому діє єдиний у світі Музей писанки, святкують 771-ту річницю з дня заснування міста, повідомляє УНІАН.

У програмі заплановано святкову ходу громадськості від пам'ятника борцям за Незалежну Україну до площі Відродження, міське свято пасічника і товариська зустріч з футболу між командами ветеранів "Динамо" (Київ) і "Сільмаш" (Коломия), прем'єра дитячої вистави "Мауглі" та відкриття 165-го театрального сезону в Коломийському драмтеатрі імені Івана Озаркевича.

Також на гостей свята чекають марш-парад духових оркестрів та концертна програма за участю танцювального колективу "Барвінок" з Канади, гала-концерт V Міжнародного фестивалю дитячого естрадного мистецтва "Зорепад" ("Зорепад") та святковий концерт за участю народних артистів України Іво Бобула, Михайла Кривень, Надії Шестакової та святковий феєрверк.

Довідка

Перша літописна згадка про Коломию датована 1241 роком. У місті проживає більше 60 тисяч осіб.

У Галицько-Волинському літописі місто фігурує як "дохідне стольне місто" князя Данила Галицького.

Розвиток міста в епоху середньовіччя мав певні особливості в порівнянні з іншими подібними містами Центрально-Східної Європи. Тут проходять польсько-шляхетські сеймики, укладаються міжнародні угоди між Польщею та Волощиною.

До 1939 року Коломия стає другим після Львова центром культурно-громадського життя Галичини. Після Другої світової війни місто розвивається, як і більшість подібних міст України.

Відродження в новітній історії спонукало до відкриття в Коломиї нових пам'ятників: 20 вересня 1992 року - Михайлу Грушевському; 22 серпня 1993 - Тарасу Шевченку; 19 жовтня 1997 року - Кирилу Трильовському; 22 серпня 1999 року - статуї Божої Матері "За щасливе повернення з фронтів війни, тюрем, концтаборів", 3 листопада 2001 року - воїнам-інтернаціоналістам, 5 січня 2008 року - борцям за незалежну Україну.

Як повідомлялося, в травні Івано-Франківськ відзначив 350 років з дня заснування.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 1585 | Додав: adminA | Теги: День міста, Коломия | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]