Пт, 2024-03-29, 02:10
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:41
Для України конфлікт влади і Коломойського може обернутися крахом банківської системи
Інші останні Економічні новини

Если вы хотите, чтобы финансовый кризис в Украине вас не коснулся, тогда советуем купить wmz и вывести свои деньги в онлайн. Ведь доступ к ним вы будете иметь с любой точки Земли, где только у вас будет доступ ко всемирной сети Интернет.

Дуже схоже на те, що, розпочавши процедуру банкрутства компанії "АероСвіт", Ігор Коломойський у такий спосіб не оптимізує авіаційний бізнес, як багато хто вважає, а намагається уникнути передачі своїх активів під контроль "Сім’ї". Про це пише "Тиждень.ua" з посиланням на журнал "Український тиждень".

"Власне, підстави для початку процедури банкрутства у власника "АероСвіту" були протягом усього минулого року, але зроблено це саме в період новорічних свят, коли пасажиропотік зростає в кілька разів. Тож дуже схоже на те, що Коломойський, створюючи колапс на внутрішньому ринку авіаперевезень, натякає владі: усе це квіточки; якщо ви і далі "кошмаритимете" мій бізнес, я завалю банківську систему. "ПриватБанк", який також контролює згаданий бізнесмен, вважається головним його козирем, бо навіть гіпотетичні проблеми структури можуть не лише призвести до краху фінансової системи, а й мати негативні наслідки для економіки країни", - йдеться у матеріалі.

Станом на 1 жовтня 2012 року, за підрахунками НБУ, в "ПриватБанку" було зосереджено більш ніж 82,5 млрд грн депозитів фізичних осіб, або близько чверті всіх вкладів громадян у банківській системі. Депозити юридичних осіб у фінустанові – 20,64 млрд грн, або 10% усіх по країні. Активи "ПриватБанку", за різними оцінками, становлять 12–15% загального обсягу банківської системи.

"Тож проблеми у ньому неминуче спричинять ланцюгову реакцію у ній. Достатньо згадати, що банківська криза 2008–2009 років розпочалася з активного чорного піару проти "Промінвестбанку", - зазначає видання.

Так чи інак, а в Інтернеті, зокрема в соціальній мережі Facebook, стали з’являтися заклики щодо зняття грошей з рахунків у "ПриватБанку", а також інформація про те, що юридичні особи вже нібито закривають свої депозити в ньому. Щоправда, на противагу цьому фінустанова заявила про плани щодо розширення мережі терміналів самообслуговування майже удвічі – до 12 тис одиниць, зниження низки комісій для клієнтів і нагадала, що закінчила 2012 рік із прибутком 1,5 млрд грн.

"Влада ж у грі навколо активів Коломойського наразі демонструє впевнену позицію, мовляв, усе під контролем, що може лише свідчити, що основні бойові дії ще попереду", - пише видання.

"АероСвіт" знову поскаржився на блокування своєї діяльності

Авіакомпанія "АероСвіт" стурбована блокуванням її поточної роботи. Про це йдеться в повідомленні прес-служби авіакомпанії.

"До цих заходів вдаються не тільки деякі контрагенти, а й держоргани, покликані забезпечувати дотримання законодавства", - йдеться в повідомленні "АероСвіту".

Згідно з повідомленням, наприкінці 2012 року авіаперевізник був змушений звернутися в суд із заявою про порушення справи про банкрутство через неможливість одночасного задоволення вимог усіх кредиторів у повному обсязі.

Одночасно, відповідно до закону "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд запровадив мораторій на задоволення вимог кредиторів, протягом якого забороняється стягнення з боржника на підставі виконавчих та інших документів.

"Таке рішення дозволяє "АероСвіту" продовжити поточне оперування, а при наступному введенні в судовому порядку процедури санації - реалізувати систему заходів з оздоровлення фінансово-господарського стану компанії, скорочення витрат, підвищення операційної ефективності, реструктуризації боргів та активів, відновлення платоспроможності та забезпеченню виконання зобов'язань перед усіма кредиторами", - йдеться в прес-релізі.

При цьому "АероСвіт" зазначає, що успішна реалізація програми санації дозволить уникнути визнання його банкрутом та ліквідації.

Разом з тим, на думку авіакомпанії, низка кредиторів в обхід законодавства вдаються до різних засобів впливу на неї, перешкоджаючи нормальному функціонуванню.

На думку експертів "АероСвіту", це підтверджує усвідомленість дій державного виконавця, який грубо порушив низку законодавчих актів, включаючи закони "Про виконавче провадження" та "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

У зв'язку з цим "АероСвіт" закликає відповідні державні контролюючі та правоохоронні органи сприяти припиненню провокаційного втручання в його роботу, націленого на призупинення оперування авіаперевізника.

Нагадаємо, 29 грудня 2012 року Господарський суд Київської області розпочав провадження у справі про банкрутство приватного акціонерного товариства "Авіакомпанія "АероСвіт" на прохання самої компанії. Розгляд справи було призначено на 23 січня.

У січні 2013 року компанія припинила виконувати більшість своїх міжнародних рейсів.

Як повідомлялось, відповідно до постанови Управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Київській області, ухваленої в порушення національного законодавства, у вівторок 22 січня було арештовано кошти авіакомпанії "АероСвіт" на всіх рахунках в українських банках.

23 січня Бориспільська об'єднана державна податкова інспекція в Київській області попросила судові інстанції припинити провадження у справі про банкрутство ПрАТ "Авіакомпанія "АероСвіт".

Коломойський "йде напролом" - бізнес будує силовими економічними методами, кажуть експерти

Директор Центру політичного аналізу "Стратагема", політолог Юрій Романенко вважає, що низка конфліктних ситуацій навколо активів Ігоря Коломойського відображають втягування Сім'ї (родини Януковича) у конфлікти з найсильнішими олігархами України, пише Rex.

"Після показового відбирання футбольного клубу" Металіст в Олександра Ярославського процес "розкуркулення" українських олігархів починає набирати обертів. Бізнес-конфлікти, які опинилися в епіцентрі уваги громадськості, вказують на те, що Сім'я вийшла чи виходить на стежку війни з Ігорем Коломойським", - зазначає експерт.

До прикладу, завдяки його старанням завдано серйозного удару по "Лукойлу", який змушений зупинити роботу на НПЗ Одеси. Як це вдалося - розмова особлива. Почалося все з того, що оператор державних нафтопроводів - "Укртранснафта" - "раптом" запропонував Одеському НПЗ змінити традиційний маршрут постачань нафти на більш дорогий. Причому вартість транспортування змінилася рівно настільки, щоб зробити виробництво на нафтопереробному заводі збитковим. Здавалося б, навіщо державній компанії створювати проблеми для стратегічного інвестора на важливому для економічної безпеки країни підприємстві? Все дуже просто.

Річ у тім, що ВАТ "Укртранснафта" є державною компанією лише номінально. На практиці сьогодні її цілком і повністю контролює група "Приват", яка і вирішила використовувати цей важіль для боротьби зі своїми прямими конкурентами, розігравши класичну багатоходівку.

При нинішньому розкладі "Лукойл" буде вимушений повністю закрити або продати свій бізнес в Україні. "Привату" був цікавий будь-який варіант. Слідом за "Лукойлом" будуть розорені дрібні роздрібні трейдери. Тобто, прямі конкуренти "Привату" в сегменті АЗС. Кінцева ж мета - отримати контроль над заводом в Одесі. Якщо це станеться, "Приват", що володіє сьогодні двома НПЗ на заході України і заводом у Кременчуці, отримував би фактичний контроль над ринком. Причому у всіх сегментах: сира нафта, переробка, продаж.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1369 | Додав: adminA | Теги: Конфлікт влади і Коломойського, банківської системи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]