Пт, 2024-03-29, 16:08
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:48
Експерти: Трудовий кодекс продовжує робочий день до 12 годин
Інші останні Економічні новини
Проект нового Трудового кодексу передбачає низку нововведень, які ігнорують право людини на відпочинок і охорону здоров'я, пише ZN.UA.

Експерти зазначають, що в проекті документа, який уже пройшов перше читання і намічений на затвердження в 2013 році, присутні норми про збільшення тривалості робочого дня з 8 до 12 годин і скорочення часу на відпочинок між змінами до 12:00.

"Стаття 143 ТКУ дозволяє встановити фактично необмежену тривалість робочого дня і тижня. Найбільше дискусій у наукових колах викликала теза про збільшення робочого часу з нинішніх 40 годин на тиждень до 48", - зазначають фахівці.

За словами експертів, у відповідності з новим Трудовим кодексом, роботодавець може продовжувати робочий день до 12 годин, а при "наявності достатніх підстав" - і більше. При цьому в документі не надається список цих підстав.

Єдина "поступка" від законодавців полягає в тому, що продовження робочого дня можливе лише за письмовою згодою того, хто працює. Однак фахівці вважають, що ця норма виявиться неефективною.

Наукові експерти переконані, що ці статті законопроекту несуть пряму загрозу здоров'ю людей.

"Тривалість систоли і діастоли за звичаєм мають співвідношення 1:2. При такому ритмі серце працює практично без перевтоми протягом усього життя людини. Це співвідношення, апроксимувати на 24-годинний цикл життя, дає підстави вважати фізіологічно обґрунтованою саме восьмигодинну тривалість робочого часу протягом доби. Таким чином, восьмигодинний робочий день став основною вимогою у відстоюванні прав трудящих", - пояснив директор Інституту праці НАМН України, академік Юрій Кундієв.

Експерти, правозахисники, профспілкові діячі стверджують, що проект Трудового кодексу не погоджували з громадськими організаціями, не було проведено жодного публічного обговорення, презентації або дискусії. Проект так і не представили на розгляд Міжнародної організації праці.

Проект нового Трудового кодексу був прийнятий у вузькому колі "друзів", які представляють лише інтереси роботодавців. Думки ж працівників, які представлені профспілками, ніхто не питав. Про це сказав експерт з соціальних питань з Центру Разумкова Павло Розенко.

Крім того, новий Трудовий кодекс передбачає збільшення випробувального строку для шукачів роботи до 6 місяців, повідомив експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврилечко.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1123 | Додав: adminA | Теги: Робочий день, 12 годин, трудовий кодекс | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]