Сб, 2024-04-20, 08:12
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:09
Екстрену раду скликає G-20. Обговорять стан світового ринку зерна
Інші останні Новини Європейського Союзу
Наприкінці серпня цього року може бути скликана рада G-20 (до якої входять провідні світові держави) для розгляду ситуації на світовому ринку зерна. Причиною екстреного скликання стало різке зростання цін на збіжжя на світовому ринку, повідомляє "Дело". Проведення такої зустрічі ініціювала Франція, яка нині головує у "Великій двадцятці".

Причиною для термінового скликання членів союзу стало різке зростання цін на зерно на світовому ринку внаслідок тривалої посухи в США і країнах причорноморського регіону.

Наразі є серйозні побоювання, що внаслідок неврожаю низка країн може ввести обмеження на експорт зернових у вигляді мит або заборони на постачання продукції на зовнішні ринки.

Зауважимо, що це вже позначилося на цінах зазначеної продукції, які за останні кілька місяців злетіли на 25-30% у різних секторах зернових. Проте Франція воліла поки що зайняти вичікувальну позицію до виходу нового звіту USDA щодо прогнозу майбутнього врожаю зернових у світі, за результатами якого можна буде зробити певні висновки.

Варто зазначити, що ситуації, подібні нинішній, спостерігалися в 2007/08 і 2010/11 МР, коли внаслідок тривалої засухи ф'ючерси пшениці на світовому ринку дуже різко подорожчали. Крім того, в 2010/11 МР посуха і неврожай змусили уряд РФ накласти заборону на експорт зернових з країни, тоді як в Україні діяла система квот, що зрештою створило ще більшу напруженість на ринку.

На сьогодні ситуація дуже схожа з 2010/11 МР з тим лише винятком, що Росія оголосила про свій намір діяти в координації з державами "Великої двадцятки" і поки що не вводити будь-які обмеження на експорт зернових з країни в 2012/13 МР. Але оскільки посуха і далі негативно впливає на ситуацію з урожаєм в інших країнах причорноморського регіону (Україні, Казахстані), то варіант перегляду Росією зазначених домовленостей повністю не відкидається.

Нагадаємо, світові ціни на зерно (пшениця, кукурудза, соєві боби, рис, ячмінь, сорго, рапс) в липні досягли нового історичного рекорду, сказано в матеріалах Міжнародної ради по зерну.

Розрахований експертами МСЗ індекс світових цін на зерно ICG GOI (Grains and Oilseeds Price Index) в липні вперше перевищив позначку 310 пунктів і за станом на 20 липня досяг свого пікового значення - 339 пунктів, перевищивши показник на аналогічну дату попереднього року майже на 17%.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1004 | Додав: adminA | Теги: G-20, світового ринку зерна, екстрену раду | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]