Пт, 2024-03-29, 04:16
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:50
ЄС чітко ставить європерспективи Києва у залежність від долі Тимошенко
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявляє, що справа Юлії Тимошенко може ускладнити завершення переговорів про Угоду про асоціацію між Україною та Євросоюзом. Про це Туск сказав на брифінгу за підсумками саміту Східного партнерства у Варшаві.

"Шлях України до Європи почався за прем’єрства Тимошенко. Ми не сумніваємося, що в цілому мета пана Януковича і пані Тимошенко, як і більшості громадян України – це рух до Європи", - сказав Туск, передає "Українська правда".

- Огляд преси, 30 вересня. У Варшаві Януковичу тлумачать, що без Тимошенко не буде "плюшок" від Європи
"І ми дуже чітко передали керівництву України позицію ЄС загалом і кожного з нас нарізно - утиски опозиції, порушення прав людини дуже серйозно ускладнюють реалізацію таких устремлінь і можуть кинути тінь на фінал переговорів про Угоду про асоціацію", - додав Туск. За словами прем’єр-міністра Польщі, "існують певні сигнали доброї волі з боку керівництва України".

"Саміт Східного партнерства не залишив жодних ілюзій, що європейські стандарти – це насамперед дотримання прав людини. І ніхто не повинен мати сумнівів, що ми ставимо ці цінності дуже високо, коли говоримо про європейські перспективи наших партнерів", - додав Туск.

"І Польща, і всі наші партнери хочемо допомогти Україні в її європейських устремліннях", - зазначив польський прем’єр.

Інші найвищі посадові особи Євросоюзу передали президенту Януковичу свою стурбованість долею Тимошенко. Про це на брифінгу за підсумками самміту Східного партнерства у Варшаві повідомив президент Європейської Ради Герман ван Ромпей.

"Тема Юлії Тимошенко порушувалася на вечері вчора вночі, на пленарних сесіях, і на двосторонніх зустрічах з паном Януковичем, зокрема, на якій я був присутній", - сказав керівник Євросоюзу.

"Ми передали нашу стурбованість долею колишнього прем’єр-міністра та наше неприйняття можливого вибіркового використання правосуддя щодо колишніх членів уряду", - додав Ван Ромпей.

Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу також сказав, що тему Тимошенко було порушено перед Януковичем. "Ми висловили серйозну стурбованість справою Тимошенко", - сказав Баррозу.

Також Баррозу підтримав польського прем'єра. "Я згоден на всі 100% з тим, що сказав Туск. Ми всі висловили наше задоволення сильним вибором України щодо її європейського шляху. Ми сказали про це і на двосторонньому рівні - президент Ромпей сказав це дуже чітко президенту Януковичу. Водночас ми теж дуже чітко заявили про нашу стурбованість у зв'язку з Тимошенко", - заявив він.

Під час фінального брифінгу було поставлено три запитання польськими, українськими та європейськими журналістами. Всі три стосувалися справи Тимошенко.

Зазначимо, Янукович прибув до Варшави у четвер вдень, взяв участь у вечері для голів держав у Copernicus science center. Крім того, зранку Янукович провів зустрічі спочатку з керівниками ЄС Баррозу та ван Ромпеєм, а потім з канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

Після цього він взяв участь в пленарних засіданнях саміту Східного партнерства. За словами джерел у делегації, Янукович не залишився на урочистий обід для керівників делегацій та полетів в Україну. На жодному з цих заходів не була передбачена присутність преси. Тому про зміст переговорів можна судити лише зі слів їхніх учасників.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1490 | Додав: nowyny | Теги: тимошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]