Сб, 2024-04-27, 03:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:36
ЄС допоможе Україні позбутися "газових пут" РФ і дає позику
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Європейський Союз пообіцяв Україні, що сприятиме у вирішенні питання диверсифікації постачань природного газу, заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький.

"Євросоюз пообіцяв вирішити питання щодо диверсифікації постачань природного газу, що, безумовно, вплине на ціноутворення (щодо російського газу - ред.)", - сказав він журналістам у Брюсселі, передає "Інтерфакс-Україна".

Міністр відповів ствердно на запитання про те, чи стосується це реверсних постачань з Європи.

"У нас є повна домовленість, є чіткий план, який ми виконаємо найближчим часом", - сказав Ставицький.

За його словами, мова йде про країни - західні сусіди України: Словаччину, Угорщину, Польщу.

Він також нагадав про те, що технічні можливості постачань газу з Європи - до 30 млрд куб м.

"Це повністю вирішує всі питання", - сказав він.

При цьому міністр зазначив, що цей газ буде поставлятися за ціною спотових ринків. Відповідаючи на запитання про терміни таких постачань, Ставицький сказав: "Найближчим часом".

Раніше в ЄС заявили, що Євросоюз готовий разом з Україною дослідити її невикористаний потенціал у сфері зберігання газу, а також вивчити загальні можливості оптимізації цього зберігання та шляхів перетворення України з країни, що транспортує газ, на виробника, імпортера та експортера газу.

"Енергетичне співтовариство також допомагає Україні диверсифікувати імпортування газу. Вже зараз Україна здатна отримувати німецький газ через Польщу, адже трубопровід здатен працювати в обох напрямках. У майбутньому так працювати зможуть і інші трубопроводи", - наголосив єврокомісар з енергетики Ґюнтер Еттінґер.

Як повідомлялося, Україна в листопаді 2012 року почала реверсні постачання газу з Європи. У листопаді-грудні "Нафтогаз України" імпортував близько 55 млн куб м за реверсною схемою відповідно до контракту з RWE (Німеччина).

При цьому закупівля газу в Європі наприкінці минулого року обійшлася "Нафтогазу" дешевше, ніж у Росії. За даними Державної служби статистики країни, середня ціна природного газу, імпортованого в листопаді 2012 року НАК з Німеччини, становила 425 дол за 1 тис куб м, тоді як російський газ обійшовся держхолдингу за ціною близько 430 дол.

ЄС запевнив, що й надалi пiдтримуватиме модернiзацiю української ГТС

Україна залишається важливим транзитним партнером, i Євросоюз i надалi пiдтримуватиме модернiзацiю української газотранспортної системи. Про це йдеться у спiльнiй заявi лiдерiв ЄС та України, ухваленiй за пiдсумками самiту Україна-ЄС, який вiдбувся в понедiлок у Брюсселi. Українську сторону представляв президент Вiктор Янукович, європейську - президент Ради ЄС Герман ван Ромпей i президент Європейської Комiсiї Жозе Мануель Баррозу.

"Лiдери пiдтвердили, що Україна як транзитна країна залишається надiйним партнером ЄС. Вони також наголосили на важливостi газотранспортної системи України для транспортування газу до держав - членiв ЄС. ЄС і далі надаватиме свою пiдтримку модернiзацiї української ГТС як ключової частини європейської мережi та пiдтримуватиме Україну в iнтенсифiкацiї дiалогу з мiжнародними фiнансовими iнституцiями щодо надання першої позики для реалiзацiї першочергового проекту з транзиту газу "Реконструкцiя лiнiйних споруд газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород (перша лiнiя)", - йдеться в заявi.

Сторони зазначають, що в цьому контекстi буде проведено спiльнi круглi столи високого рiвня з метою просування розвитку регiонального ринку газу iз залученням вiдповiдних країн ЄС, фiнансових iнституцiй i компанiй.

Крiм того, сторони зазначили, що нещодавнi iнвестицiї європейських енергетичних компанiй в Україну було оцiнено як позитивний факт у контекстi з'єднання України з європейським ринком.

"Лiдери схвалили прогрес України у виконаннi зобов'язань вiдповiдно до договору про заснування Енергетичного спiвтовариства та визнали необхiднiсть подальших зусиль задля виконання всiх зобов'язань", - констатують керiвники ЄС та України.

У зв'язку з цим зазначається, що сторони погодились "i надалi пiдтримувати Енергетичне спiвтовариство, що дiє на засадах солiдарностi та взаємної користі".

Вони також привiтали повноцiнну участь України в проведеннi ядерних "стрес-тестiв" вiдповiдно до стандартiв ЄС i висловили сподiвання на якнайшвидше остаточне узгодження умов надання кредитiв ЄБРР та "Євроатому" на модернiзацiю атомних електростанцiй України.

Раніше в Єврокомісії заявили, що Україна повинна вирішити сама, як управляти своєю "трубою", і додали, що знають про можливі домовленості щодо створення двостороннього газового консорціуму з управління українською ГТС - без участі європейської сторони.

Утім, Європейська комісія висловила готовність у подальшому надавати активну підтримку Україні, щоб поліпшити її газотранспортну інфраструктуру, а також сприяти Україні в тому, щоб вона залишалася головною частиною пан'європейської енергетичної мережі.

Нещодавно прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що пропонує Російській Федерації взяти участь у модернізації української газотранспортної системи.

Зазначимо, що в "Газпромі" вже наполягали на створенні двостороннього консорціуму з управління української ГТС. Про те, що позиція може змінитися, стало відомо після зустрічі президентів двох держав у рамках неформального саміту країн СНД 15 травня 2012 року. Після розмови з російським президентом Володимиром Путіним президент Віктор Янукович заявив, що сторони прагнуть до створення консорціуму з трьома учасниками.

"Наша мета - створення газотранспортного консорціуму за участю України, Росії та Європи, вона залишається. Ми вважаємо, що ми не в змозі модернізувати цю систему (ГТС) самостійно", - сказав Янукович.

Нещодавно президент України Віктор Янукович заявив, що припускає і те, що українську газотранспортну систему буде здано в оренду.

ЄС надасть Україні 610 мільйонів макрофінансової допомоги

Україна і Європейський Союз підписали угоди про надання Києву макрофінансової допомоги в розмірі 610 млн євро.

"Меморандум про взаєморозуміння між Україною, як позичальником, і ЄС, як кредитором" і "Кредитну угоду між Україною, як позичальником, і Національним банком України, як агентом позичальника, та Європейським Союзом, як кредитором" підписали в рамках саміту Україна-ЄС, який пройшов у понеділок у Брюсселі, з української сторони міністр фінансів Юрій Колобов і голова Національного банку Ігор Соркін, з європейської - віце-президент Європейської комісії Олі Рен.

Меморандум про взаєморозуміння передбачає виділення траншів кредиту в розмірі 100, 10, 250 і 250 млн євро.

Документом також визначаються умови надання коштів: перший транш допомоги буде виділено після набрання чинності Меморандуму, Кредитної угоди і висновок Європейської комісії про задовільний хід реалізації домовленостей з МВФ.

Подальші транші виділятимуться за результатами виконання урядом України визначених у Меморандумі критеріїв у сфері управління державними фінансами, торгівлі, енергетиці, а також реалізації податкової політики і політики у фінансовому секторі.

Термін реалізації програми допомоги становить два роки з моменту набуття Меморандумом чинності.

У свою чергу, Кредитною угодою встановлюються технічні аспекти надання та повернення позичених коштів. Зокрема, термін погашення становить 15 років.

Кредитна угода набуде чинності з моменту отримання Європейською комісією офіційного повідомлення у формі юридичного висновку міністра юстиції України про виконання всіх конституційних і юридичних умов для запровадження угоди. При цьому документ має набути чинності не пізніше 12 місяців з моменту його підписання.

Домовленість про надання макрофінансової допомоги було досягнуто в рамках співробітництва України з ЄС та правові підстави для цього були закладені рішеннями Європейської комісії, Європейського парламенту та Ради ЄС, ухвалених в 2002 і 2010 роках.

Як повідомлялося, Європейський Союз надасть кредит у розмірі 308 млн євро на реконструкцію магістрального газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород (частина української ГТС).

В українському МЗС повідомили, що Україна налаштована на обговорення з європейською стороною питань взаємодії з приводу реалізації на своїй території низки програм ЄС, серед яких і реконструкція цього газопроводу.

Крім того, Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) готовий надати кредити на проекти у сфері житлово-комунального господарства на суму понад 400 млн євро.

Додамо, що Європейський банк реконструкції та розвитку інвестував у проекти в Україні 934 млн євро в 2012 році. З цих коштів 71% припав на приватні компанії, 29% - на проекти в держсекторі. Інвестиції здійснювалися в різних секторах - від нерухомості до переробки вугільних відходів.

Також читайте:


Увлекшись пресмыкающимися еще подростком, Хома не покидает своего хобби до сих пор - мужчине зачастую звонят с просьбой освободить их от опасных сожителей. Змеелов работает во Львовском экологическом центре, где коллекция этих хищников насчитывает около 50 различных по возрасту и видам особей.Специалист по змеям ответил на вопросы журналистов о своей необычной работе. Также он советует всем строить дома из клееного бруса, более подробную информацию каждый желающий может почитать с помощью специализированного сайта, который находится по адресу http://www.moduldrev.ru.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1364 | Додав: adminA | Теги: пута РФ, позика, ЄС, україна, газові | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]