Ср, 2024-04-24, 06:15
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:09
ЄС хоче "якнайшвидше" відпустити Британію
Інші останні Новини Європейського Союзу

  Лідери країн ЄС закликають якомога швидше запустити процес виходу Великої Британії з ЄС, йдеться в спільній заяві голови Євроради Дональда Туска, голови ЄК Жана-Клода Юнкера, голови Європарламенту Мартіна Шульца і чинного голови Ради ЄС, прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте, передає "Інтерфакс".

"В ході вільного демократичного процесу британський народ висловив своє бажання покинути Європейський Союз. Ми шкодуємо про це рішення, але поважаємо його", - йдеться в опублікованому в п'ятницю документі.

"Тепер ми очікуємо, що уряд Сполученого Королівства приступить до здійснення рішення британського народу якомога швидше, хоч яким би болісним був цей процес. Будь-яке зволікання без потреби буде заважати усуненню атмосфери невизначеності", - наголошується в заяві.

На думку Юнкера, влада Великобританії якомога швидше повинна дати хід рішенню, що базується на виборі свого народу про вихід з ЄС, щоб не затягувати ситуацію невизначеності.

"Ми будемо управляти цим впорядкованим чином. Стаття 50 договору про Європейський Союз описує процедуру, яку треба виконати, якщо держава-член вирішує покинути Європейський Союз", - сказав Юнкер.

"Ми готові швидко почати переговори зі Сполученим Королівством про умови та критерії його виходу з Європейського Союзу", - додав він.

Він зазначив, що поки ця процедура не буде завершена, Великобританія залишається членом Європейського Союзу з усіма правами та обов'язками з цього статусу відповідно до договору, ратифікованого Лондоном. Це означає також, що європейське законодавство застосовується на території Британії, поки країна не вийшла з Євросоюзу.

Юнкер зазначив, що узгоджений у лютому в результаті переговорів ЄС-Великобританія регламент про нові умови британського членства в ЄС не набере чинності і припиняє своє існування.

"Не буде нових переговорів (про членство Великобританії у ЄС - ред.). Я повторюю: не буде нових переговорів", - підкреслив Юнкер.

Він висловив надію, що Великобританія залишиться близьким партнером Євросоюзу в майбутньому і чекає від неї відповідних пропозицій. Будь-яка угода, яка буде надалі укладатись з Великобританією як третьою країною, має, за словами глави Єврокомісії, "віддзеркалювати інтереси обох сторін і бути врівноваженою щодо прав і обов'язків".

У відповідь на запитання, чи не є підсумок голосування на референдумі початком кінця Європейського Союзу, Юнкер мовчки покинув трибуну і під оплески журналістів вийшов із прес-залу.

Як стало відомо, прихильники табору Leave (вийти) перемогли на референдумі. Фінальні результати оголосила вранці 24 червня у Манчестері голова Виборчої Комісії Великої Британії Дженні Ватсон. За те, щоб вийти зі складу Євросоюзу проголосувало 51,9%, за те, щоб не робити цього, - 48,1%.

Соціологи помилились у прогнозах, але не в той бік, як сподівалися прихильники табору Remain (залишитись). Прихильники виходу набрали більше, ніж очікувалось.

Один із прихильників виходу, праворадикальний політик Найджел Фарадж назвав результати голосування "днем незалежності". Газети Sun та Daily Mail вийшли з переможними святковими заголовками. Натомість супротивники виходу називають те, що сталося, катастрофою.

За словами лідера лейбористів Джеремі Корбіна, сам процес виходу триватиме два роки.

"Це референдум, на якому Лондон та університетські міста програли сільській та промисловій Англії. Це референдум, на якому космополітична ліберальна Британія програла більш консервативній частині населення, глибоко занепокоєній імміграцією", - підбив підсумок у прямому ефірі студії BBC британський соціолог Джон Кертіс.

Для України це погані новини. Це означає політичне та економічне послаблення Євросоюзу. Велика Британія - одна з тих небагатьох країн ЄС, яка виступала за подовження та посилення санкцій проти Росії.

Тепер у прихильників пом'якшення стосунків із Кремлем опонентів поменшало. Велика Британія - друга за потужністю економіка в ЄС. Її вихід з об'єднання ослаблює вагу всього союзу на світовій арені.

"Ця ніч - гігантська перемога для Путіна, для його зовнішньої політики. Путін журився через розвал СРСР та Варшавського договору, тож він задоволений бачити тріщини в європейській єдності", - написав у своєму Twitter колишній посол США в Росії Майкл Макфол.

На його думку, програли США, ЄС та Велика Британія. Остання тепер стикнеться з рецесією, новим референдумом про незалежність Шотландії (яка бажає бути членом ЄС), ймовірним відновленням насилля у Північній Ірландії (яка також голосувала проти виходу з ЄС).

Опозиційна націоналістична партія Ірландії "Шинн Фейн" вже оголосила, що потрібно об'єднатися з Північною Ірландією. А представниця місцевої влади Шотландії Нікола Стерджен заявила, що "народ Шотландії бачить своє майбутнє як частину Європейського Союзу".

"Також це послаблює глобальне лідерство США, оскільки один із наших найближчих партнерів - Велика Британія - просто став менш вагомим гравцем цієї ночі", - пише Макфол.

Щодо тріщин він має рацію. Brexit може спричинити ефект доміно: в ЄС зараз популярні євроскептики, які бажали би провести аналогічне голосування у своїх країнах.

Один із таких - лідер нідерландської праворадикальної Партії Свободи Герт Вілдерс. Він уже заявив, що у випадку, якщо його оберуть прем'єр-міністром, проведе такий самий референдум у Нідерландах. Статися це може невдовзі - вибори заплановані на весну 2017 року.

Опитування місцевого телеканалу Een Vandaag свідчить, що вихід із Євросоюзу підтримує 54% голландців. Це підтвердив і нещодавній референдум про асоціацію з Україною, який насправді був голосуванням з приводу довіри до ЄС. Щоправда, Вілдерсу доведеться змінити закони, адже вони забороняють проводити в Нідерландах референдуми щодо членства в ЄС.

Дуже скоро аналогічні заяви можуть прозвучати з вуст євроскептиків Франції, Австрії та інших країн. Крім того, Brexit надихає прихильників незалежності Каталонії - вони заявляють, що це приклад демократії, яку варто застосувати і щодо референдуму про незалежність їхньої провінції від решти Іспанії.

Brexit створив небезпечний прецедент - досі жодна країна не виходила зі складу ЄС. Тепер британцям і решті Європи доведеться шукати механізм подальшого співіснування.

Існує п'ять можливих моделей. Наприклад, швейцарська - підписання з ЄС двосторонніх угод у різних сферах. Або норвезька - укладання договору про входження до Єдиної економічної зони з обов'язковим дотриманням стандартів та регуляторних правил ЄС і неможливістю впливати на них. Та найбільш ймовірно, що для Великої Британії шукатимуть власну модель з урахуванням її особливостей.

Тим часом британський фунт після новини про те, що британці підтримали вихід, впав до рекордного рівня - з 1,4 дол до 1,35 дол. Такого курсу на біржах не бачили з 1985 року.

Оскільки Британія більше не дотримуватиметься правил ЄС про безперешкодну трудову міграцію, більшість громадян ЄС, які зараз працюють у Сполученому Королівстві, втратять там право на роботу. З них багато вихідців зі Східної Європи, зокрема 29% - це поляки.

Британського прем'єр-міністра Девіда Кемерона чекає відставка. Саме йому належала ідея референдуму, завдяки якій він виграв перегони, але, за іронією долі, він же був одним з лідерів кампанії Remain.

Британців чекають перевибори, на яких дуже ймовірно переможуть консерватори на чолі з екс-мером Лондона та одним із лідерів кампанії за вихід з ЄС Борисом Джонсоном.

У свою чергу Джонсон вважає, що з процесом виключення Британії із Союзу не потрібно поспішати.

"Немає потреби в поспіху", - сказав Джонсон, підкресливши, що в даний момент немає необхідності застосовувати статтю 50 закону про ЄС, що регулює процес виходу країн з ЄС.

"Це (вихід з ЄС - ред.) не означає, що Сполучене Королівство буде менш єдиним, і зовсім не означає, що воно буде менш європейським", - додав він.

Популярна думка, що найбільший кошмар нового світу - це Трамп на чолі США і Джонсон на чолі Великої Британії. Вони обидва схожі своїм безпринципним підходом до політики та готовністю "йти по трупах" до перемоги.

Чи добре це для Путіна - поки що достеменно невідомо, але схоже, домовитися з цими двома російському президенту буде простіше, ніж з нинішніми лідерами.

Втім, можливо дострокові вибори в Британії виграють лейбористи, які підтримували табір Remain. Тоді це буде зовсім інша картина для світу.

Коментуючи результати референдуму, британський прем'єр Девід Кемерон заявив, що готовий піти у відставку восени.

"Країна потребує нового лідера. Я зроблю все, щоб протягом кількох наступних тижнів і місяців вести країну. Але я не думаю, що мені потрібно бути капітаном, щоб вести країну у наступному напрямку. Я це рішення не прийняв легковажно. Для стабільності нашої країни, ми повинні мати нового лідера. Я бився проти виходу всім своїм серцем, але британці обрали інший шлях. Значить, їм потрібен новий прем'єр-міністр", - заявив Кемерон.

МЗС Іспанії запропонував Великобританії взяти під управління Гібралтар, який виступив проти Brexit

Іспанське Міністерство закордонних справ запропонувало Великобританії взяти Гібралтар під спільне управління в зв'язку з Brexit. За словами глави МЗС Іспанії Хосе Мануеля Гарсіа-Маргальйо, суверенітет Іспанії і Великобританії над Гібралтаром дозволить території, що висловилася проти виходу з Євросоюзу, зберегти доступ до єдиного ринку ЄС, передає The Local.se.

"Наша формула - це спільний британсько-іспанський суверенітет протягом певного періоду часу, який після закінчення цього часу буде направлений до повернення Гібралтару суверенітету Іспанії", - заявив він.

"І я сподіваюся, що спільний суверенітет ближче, ніж будь-коли", - зазначив дипломат, додавши, що питання Гібралтару більш не буде входити в компетенцію ЄС. "Тепер це двостороннє питання, яке обговорюватиметься виключно між Сполученим Королівством та Іспанією", - підкреслив міністр.

Згідно з результатами референдуму, 19 322 жителі Гібралтару вважали за краще залишитися в ЄС, тоді як тільки 823 особи захотіли вийти зі складу Євросоюзу. Явка на референдумі сягала 84%.

Гібралтар - оспорювана Іспанією заморська територія Великобританії, розташована на півдні Піренейського півострова біля Гібралтарської протоки. Гібралтар перебуває під управлінням Великобританії з 1713 року, проте Іспанія і раніше заявляла претензії на цю територію. Між двома країнами регулярно виникають розбіжності з приводу прав на рибальство біля берегів Гібралтару.

Варто зазначити, що в Гібралтарі розташована база ВМС Великобританії, де постійно базуються кораблі США. Раніше у Пентагону виникали претензії до Іспанії, яка надає Росії доступ до портів в своєму анклаві Сеута, що менш ніж за 20 миль віддалена від британської бази на Гібралтарі.

"Іспанія прийняла щонайменше 57 російських військових кораблів, підводних човнів і десантних суден в своєму північноафриканскому анклаві з 2011 року, викликавши занепокоєння по обидва боки Атлантики, чи не має Мадрид за мету сприяння президентові Путіну", - наголосив конгресмен-республіканець Джо Піттс, виступаючи наприкінці травня. У Мадриді відповіли, що прийом кораблів ВМФ РФ не суперечить режиму санкції. Крім цього, російські військові приносять додатковий дохід до бюджету Сеути, яка є одним з найбідніших регіонів країни.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 829 | Додав: adminA | Теги: якнайшвидше відпустити Британію, ЄС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]