Пт, 2024-04-19, 15:07
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:59
ЄС обіцяє Україні якнайшвидше впровадження Асоціації
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

  Глави держав та уряд країн-членів Євросоюзу доручили Раді ЄС якнайскоріше вирішити питання щодо занепокоєнь Нідерландів щодо ратифікації Угоди про асоціацію ЄС-Україна за результатами голландського референдуму 6 квітня. Про це йдеться у висновках за результатами першого дня засідання Європейської ради, що триває у Брюсселі, повідомляє Укрінформ.

"Нідерландський прем’єр-міністр (Марк Рютте – ред.) представив результати референдуму у Нідерландах щодо Угоди про асоціацію з Україною, а також занепокоєння, висловлені під час дебатів, що передували референдуму. Європейська рада доручила Раді ЄС знайти вирішення для якнайскорішого урегулювання цього питання", - заявили глави держав та урядів країн-членів ЄС.

Уряд Нідерландів досі не визначив політичну і юридичну формулу, як забезпечити завершення ратифікації Угоди про асоціацію Україна-ЄС, ураховуючи негативні результати голландського референдуму, проведеного у квітні, повідомив прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.

"Нам потрібно рішення, яке матиме юридичну силу, що б урахувало багато позицій та дискусій, висловлених під час референдуму у Нідерландах. І я ще не знаю точну формулу цього. Це може бути – якщо ми змінимо текст. Це може бути, якщо ми знайдемо рішення, яке не передбачає зміни тексту Угоди про асоціацію. Я поки що не знаю", - сказав нідерландський прем’єр.

Рютте попередив – якщо рішення не буде знайдено, то Нідерланди не підпишуть Угоду про асоціацію Україна-ЄС. При цьому він зауважив, що процес вирішення проблеми є "складним, і шанси невеликими", але сторони повинні намагатися знайти рішення.

Нагадаємо, 6 квітня у Нідерландах відбувся консультативний референдум, за результатами якого меншість громадян, які взяли участь у волевиявленні, висловилися проти ратифікації нідерландським урядом Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Офіційний Київ і переважна більшість політичних сил в ЄС, поважаючи волевиявлення голландців, наголошують, що політичне і юридичне вирішення ситуації щодо тимчасового призупинення у Нідерландах завершення процесу ратифікації Угоди повинно бути вирішено без внесення будь-яких змін до тексту документу та без проведення додаткових переговорів щодо асоціації.

Як повідомлялося, за даними австрійського видання Die Presse, після референдуму у Нідерландах, на якому виборці проголосували проти ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, уряд країни хоче вилучити деякі положення з тексту документа. Згідно з інформацією, що її наводить ЗМІ, уряд у Гаазі віддає перевагу "тихій дипломатії за лаштунками". І зараз, коли Нідерланди головують в ЄС, у нього є можливість спробувати внести зміни в українсько-європейський договір, який вже ратифікували всі інші країни-учасниці.

Зокрема, йдеться про вилучення з угоди пункт про співпрацю між Україною і ЄС в оборонній сфері. Нідерландська сторона вимагає або зовсім вилучити його з тексту, або дещо пом'якшити його умови.

Натомість уряд Нідерландів спростував інформацію про те, що він нібито хоче змінити положення Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

"Цей результат викликає розчарування, але, враховуючи результат, голландський уряд не може просто далі просуватися в напрямку ратифікації так, ніби нічого не сталося", - наголосили в уряді.

Тепер уряд Голландії обговорює питання про підсумки референдуму і вступив у дискусію з парламентом. Також у повідомленні йдеться про те, що уряд Нідерландів і надалі працює у напрямку пошуку рішення, прийнятного для всіх зацікавлених сторін.

13 червня прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте під час зустрічі з депутатами парламентів країн-членів ЄС у Гаазі назвав "катастрофічними" негативні результати референдуму щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС, який пройшов у Нідерландах 6 квітня.

Він зазначив, що досі існує ймовірність, що Нідерланди не підпишуть Угоду, якщо на рівні ЄС та всередині країни між нідерландськими політичними партіями не буде досягнуто згоди. Водночас нідерландський прем'єр висловив сподівання, що ситуація не зайде аж так далеко.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 851 | Додав: adminA | Теги: впровадження Асоціації, україна, ЄС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]