Чт, 2024-04-18, 15:57
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:03
Європарламент рекомендує ЄС "асоціюватися" з Україною до кінця року
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Перше обговорення рекомендацій, наданих Європейському парламенту від Ради ЄС та Європейської комісії щодо Угоди про асоціацію з Україною, відбудеться 12 вересня.

На цю дату призначено позачергове засідання комітету з питань закордонних справ Європейського парламенту, яке відбудеться в Страсбурзі в рамках осінньої сесії ЄП, передає "Інтерфакс-Україна".

Доповідачем виступить Ришард Легутко (Ryszard Antoni Legutko, Польща, група "Європейські консерватори і демократи"), співдоповідачем з економічної частини - зони вільної торгівлі - Павел Залевський (Польща, група Європейської народної партії).

Написання доповіді було завершено ще в липні, а сам документ офіційно зареєстровано 18 числа того ж місяця, ще до певних подій в Україні, зокрема, арешту екс-прем'єра Юлії Тимошенко, у зв'язку з якими ЄС неодноразово висловлювався критично.

Отже, у запропонованому до обговорення документі не відбито поточної ситуації в Україні. У зв'язку з цим очікується, що до основного тексту буде запропоновано значну кількість доповнень і змін.

Очікується, що навколо документа розгорнеться палка дискусія, тому що станом на сьогодні в Європейському парламенті є дві радикально протилежні позиції щодо майбутнього угоди. Відповідно до інформації, жорсткої позиції дотримується частина депутатів групи ЄНП, яка наполягає на тому, щоб в рекомендаціях було озвучено положення про відтермінування завершення переговорів. Друга частина групи висловлюється на підтримку якнайшвидшого завершення переговорів, серед яких - і співдоповідач Залевський.

Згідно з процедурою, після першого обговорення у депутатів є право на внесення поправок до 21 вересня. Далі доповідь знову буде винесено на обговорення з подальшим голосуванням у листопаді.

Зазначимо, в Європейському Союзі поки що згодні з тим, що переговори з Україною щодо угоди про асоціацію має бути продовжено, але попереджають, що якщо ситуація зі справою Тимошенко не зміниться, процес ратифікації буде поставлено під питання.

У свою чергу, Словаччина готова сприяти підписанню угоди про асоціацію між Україною і Європейським Союзом у 2011 році

Нагадаємо, що нещодавно голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу повідомив, що Україна та ЄС підпишуть нову "амбітну" угоду, що містить (положення про) зону вільної торгівлі.

Крім того, Баррозу вважає, що в Україні слід активніше проводити реформи задля зближення з Європейським Союзом, і 2011 рік дуже важливий для країни, оскільки саме цього року має визначитися "майбутній вигляд" сучасної України.

Вже перебуваючи в СІЗО, Тимошенко просила ЄС швидше підписати угоду про асоціацію з Україною. Колишня прем'єр-міністр вважає, що укладення угоди про асоціацію з ЄС стане перепоною для авторитарних і диктаторських тенденцій в Україні.

Тим часом радниця президента з гуманітарних питань Ганна Герман 22 серпня заявляла, що "всю цю історію" з колишнім прем’єр-міністром Тимошенко використовують "ті сили", які розробляли сценарій скандалу з "кольчугами" за президентства Леоніда Кучми.

Вона наголосила, що звернення Тимошенко по захист до європейських країн "...мало дати той ефект, щоб відвернути Україну від євроінтеграції. Вся задумка всієї цієї історії була дуже проста - повернути європейський напрям України, яким вона йде, в інший бік".

Європарламент рекомендує укласти угоду про асоціацію з Україною до кінця цього року

У проекті рекомендації Європейського парламенту Європейській комісії і Ради ЄС щодо Угоди про асоціацію з України закладено рекомендацію укласти Угоду до кінця року і ратифікувати до кінця наступного.

Такі положення містяться в проекті Доповіді з рекомендаціями. Текст підготував депутат Європейського парламенту Ришард Легутко.

"Зробити все можливе, щоб укласти Угоду не пізніше, ніж до кінця 2011 року, та прагнути до підписання документа протягом першої половини 2012 року, а також підготувати всі необхідні документи для ратифікації Європейським та національними парламентами не пізніше кінця 2012 року", - йдеться в основній частині проекту.

Також рекомендується надати Україні достатню фінансову, технічну та правову допомогу для реалізації Угоди, і розглянути питання про створення консультативної групи ЄС високого рівня для надання допомоги у приведенні українського законодавства у відповідність до європейського.

Крім того, рекомендується налагодити програму обміну державними службовцями з метою реалізації Угоди, зокрема, щодо зони вільної торгівлі, і відкрити в Україні офіс інформації ЄС задля підвищення обізнаності українського суспільства про функціонування, цінності і політику ЄС.

У розділі "Інституційні аспекти/політичний діалог" міститься рекомендія зміцнювати наявні рамки співробітництва Україна-ЄС із захисту прав людини та фундаментальних свобод.

Також рекомендується включити чіткі орієнтири реалізації Угоди і забезпечити контрольні механізми, зокрема й надання регулярних звітів до Європейського парламенту з тим, щоб гарантувати використання механізмів регулювання суперечок Угоди у разі порушення основних свобод. Доповідач окремо наголошує на важливості ратифікації Україною Римського Статуту Міжнародного кримінального суду в процесі здійснення конституційної реформи. Він також вважає за необхідне вжити заходів задля забезпечення активізації діалогу між ЄС і політичними партіями, а також заохочувати міжпартійний діалог у самій Україні.

У розділі "Економіка та секторальне співробітництво" містяться рекомендації посилити в рамках угоди співпрацю між Україною та ЄС у сфері енергетики та сприяти укладенню подальших угод між Україною та ЄС задля безпеки енергетичних постачань, включно із надійністю та диверсифікацією транзитної системи для нафти і газу, а також механізм спільної відповідальності у разі припинення або переривання постачань газу або нафти з Російської Федерації.

У розділі "Юстиція, свобода та безпека" доповідач рекомендує встановити конкретні терміни, а не довгострокову перспективу, для встановлення безвізового режиму Україна-ЄС за умови, що Україна виконає всі необхідні технічні критерії, закладені в Плані дій щодо лібералізації візового режиму. Запропоновано також встановити проміжну мету у вигляді скасування плати за візу, а також запровадити спеціальні заходи під час Євро-2012 для того, щоб використати цю нагоду як випробувальний термін для безвізового режиму.

У вступній частині доповідач стверджує, що Угода про асоціацію є "новим поколінням" в угодах і містить "безпрецедентний рівень інтеграції" між ЄС і третьою країною. Водночас Україна бере на себе зобов'язання реалізувати значну частину європейського законодавства. Україна також має право, як європейська держава, відповідно до ст.49 Договору про Європейський Союз, подати заявку на членство в ЄС за умови дотримання принципів демократії, поваги прав людини та основних свобод, верховенства права. Саме Угода про асоціацію, включно із зоною вільної торгівлі, "буде головним кроком українського інтеграційного процесу".

Доповідач також вважає, що Угода буде "важливим інструментом модернізації України та проведення внутрішніх реформ". Крім того, Угода матиме позитивний вплив на діловий клімат в Україні, забезпечивши як європейському, так і українському бізнесу загальні правила і стандарти, що "підвищить передбачуваність інвестицій в Україну", і, у свою чергу, додасть позитивного ефекту у боротьбі з корупцією.

Доповідач окремо відзначив "російський фактор", зазначивши, що "Російська Федерація здійснює на Україну надмірний тиск "з метою не встановлювати зону вільної торгівлі, натомість приєднатися до Митного союзу".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1544 | Додав: nowyny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]