Чт, 2024-04-18, 11:53
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:07
Голова СБУ каже про "російський слід" у розстрілі Майдану
Інші останні Кримінальні новини

Голова Служби безпеки України Василь Грицак вважає, що наказ розстрілювати людей на Майдані представники попередньої влади дали за порадою російських колег.

"Чому так трапилося – чому вбили людей? Треба бути нелюдом, щоб дати такий наказ", – сказав він в інтерв'ю ЛІГАБізнесІнформ.

"Я думаю, у цій ситуації ключову роль відіграли російські порадники. Зараз це вже дуже важко довести. Але тоді політичні керівники проводили постійні консультації з Кремлем і російським керівництвом", – заявив Грицак.

"Я переконаний: давалися якісь гарантії, мовляв, ми вас не кинемо. Так воно й вийшло: усі, хто винен у розстрілах людей на Майдані, тепер у Росії. І нам їх не віддають. Хіба це не доказ ролі Москви, не доказ того, що Росія координувала всі ці речі?" – додав голова СБУ.

Грицак визнав, що його критикують, коли він каже про "російський слід".

"Але для кого секрет, що російські ФСБшники приїжджали в Україну й почувалися у стінах СБУ як вдома?" – зазначив він.

"Після революції ми арештували заступника начальника київської контррозвідки, який працював в інтересах Москви. Контррозвідки! Це ж він мав шукати агентів країни, з якою в нас неоголошена війна. І він працював в інтересах Росії!" – додав Грицак.

Він розповів, що сам 15 листопада 2013 року, коли "почалася гаряча фаза Майдану", написав рапорт на звільнення зі СБУ, де був "у розпорядженні", але рапорт "пролежав три місяці" – а потім Грицака залучили до діалогу між силовиками й представниками Майдану.

"Навіть моя мама, якій на той момент було 78 років, приїхала до Києва на Майдан... Я був на Майдані, спілкувався з хлопцями, з "Правим сектором". З 1990-х років спілкувався з Миколою Карп'юком і Сашком Білим. Уже на Майдані познайомився з (Дмитром) Ярошем. Із афганською сотнею", – розповів Грицак.

Тоді ж він зблизився з Петром Порошенком, зустрічався з ним і з Юрієм Луценком.

"Коли ситуація під час протестів на Майдані зайшла в безвихідь, один із керівників підрозділів Служби запросив мене й сказав: ситуація заходить у глухий кут, потрібні фахівці, які можуть дати пораду. Я запитав: чого ви хочете від мене? Мені сказали, що потрібна комунікація з іншою стороною. Усі розуміли, що все йде до крові. Я відповів, що готовий допомогти не допустити кровопролиття", – розповів Грицак.

Він зазначив, що в нього був досвід роботи під час Помаранчевої революції 2004 року – тоді вдалося уникнути крові. Грицак погодився працювати "на конструктив", але з тодішнім головою СБУ Олександром Якименком не зустрічався.

"За тиждень до розстрілів на Майдані мене оформили офіцером з особливих доручень. Ситуація на Майдані вже нагадувала клінч. Я давав свої пропозиції про те, як налагодити діалог і не допустити крові", – сказав Грицак.

"Готовий відповісти перед ким завгодно: ні до плану "Бумеранг" (операція з розгону Майдану – ред.), ні до якихось інших речей я не мав стосунку. Усі мої пропозиції були спрямовані на те, як вийти з уже далеко не політичної кризи. Але здоровий глузд, на жаль, не переміг", – підсумував він.

Грицак розповів, що спілкувався "з хлопцями із "Правого сектору", Самооборони й афганцями", а з іншої сторони – з оперативними підрозділами СБУ, з "Альфою". За його словами, начальник "Альфи" Олександр Устименко розумів, що не можна допустити кровопролиття.

Грицак також розповів, що після Майдану йому пропонували посаду першого заступника голови СБУ – начальника головного управління "К", він відмовився – але погодився стати головою Антитерористичного центру, "директором війни", і поїхав у Слов'янськ. А вже потім Грицак очолив СБУ.

Раніше екс-генпрокурор Віктор Шокін заявив, що справу про події на Майдані взимку 2014 року, де було розстріляно активістів, фактично розслідувано.

При цьому Шокін підкреслив, коментуючи заяви Наливайченка про те, що "якийсь російський чиновник взимку 2014 року перебував у Києві і давав команди силовикам стріляти по мітингувальниках", Шокін заявив: "Я попросив Наливайченка надати нам хоч якісь документи, що підтверджують це. Досі їх немає".

"Я не маю даних, що у розстрілі Небесної сотні є російський слід. З тих матеріалів, якими ми зараз володіємо, неможливо зробити такий висновок", - підкреслив тодішній генпрокурор.

У відповідь Валентин Наливайченко заявив, що в дні розстрілу активістів на Майдані взимку 2014 року в Києві перебував радник президента РФ Володимира Путіна і було завезено зброю.

"Небесну сотню розстрілювала не небесна сотня", - заявив він.

За словами екс-очільника СБУ, ще 8 травня 2015 року СБУ офіційним листом передала до ГПУ документи, які свідчать: 20-21 лютого 2014 року в Україні перебував радник президента РФ Володимира Путіна Владислав Сурков за документами, оформленими на ім'я Асланбека Дудаєва.

Грицак розповів про кардинальну зміну стратегії спецслужб РФ в Україні, описавши подальші плани Кремля

Восени 2015 року Росія кардинально поміняла стратегію в Україні і перенесла свою диверсійну активність зі східних регіонів на південь і центр, розповів Грицак.

"Росія робить все, щоб дестабілізувати ситуацію в Україні зсередини, знищити всі функціонуючі державні механізми, показати, що влади в Україні немає, що в Україні громадянська війна, що влада нелегітимна, що українцям треба сісти за стіл з ватажками проросійських терористів", - уточнив він.

Голова СБУ також зазначив, що політика РФ і далі буде працювати на те, щоб представити російську агресію "внутрішньорегіональним конфліктом". Крім того, на думку силовика, Кремль намагатиметься зняти з себе санкції.

"В Україні вони будуть намагатися розділити наші політичні еліти. Я, як голова СБУ, всім представникам політичних партій, рухів кажу: нам потрібна єдність. Потрібен єдиний фронт", - резюмував Грицак.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 919 | Додав: adminA | Теги: російський слід, розстріл Майдану, Голова СБУ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]