Пт, 2024-03-29, 02:18
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:02
Іващенку дали "умовно" і звільнили. Він частково визнав вину
Інші останні Політичні новини

Колегія суддів Апеляційного суду Києва звільнила колишнього тимчасово виконувача обов'язків міністра оборони України Валерія Іващенка від відбування основного покарання. Таке визначення колегія суддів Апеляційного суду Києва оголосила після розгляду апеляції Іващенко на вирок Печерського райсуду, яким він був засуджений до 5 років позбавлення волі, передає "Інтерфакс-Україна".

"Звільнити Іващенка від відбування основного покарання з іспитовим терміном один рік", - сказала головуюча суддя Ольга Юрдига, оголошуючи рішення суду після розгляду апеляції.

При цьому вона підкреслила: "Звільнити Міхєєва (колишній керівник санації Феодосійського судномеханічного заводу Сергій Міхєєв) та Іващенка".

Рішення Апеляційного суду набирає чинності з моменту його оголошення, тому Іващенка звільнили в залі суду.

Представник держобвинувачення у справі Іващенка Петро Коваль вважає, що Апеляційний суд пом'якшив покарання Іващенка з реального на умовне у зв'язку із заявою, в якому колишній чиновник частково визнав свою провину і вказав на відсутність політичного підґрунтя в його справі.

"Він у суді оголосив заяву, що це справа не політична і частково визнав провину", - сказав Коваль.

За словами прокурора, прокуратура може визначитися з тим, чи оскаржити це рішення суду щодо Іващенка після того, як 22 серпня Апеляційний суд оголосить повний текст ухвали.

Що стосується колишнього керівника санації Феодосійського судномеханічного заводу Сергія Міхеєва, то, як зазначив Коваль, прокуратура не буде оскаржувати рішення суду в цій частині.

Прокурор пояснив, що Апеляційний суд застосував стосовно Іващенка та Міхєєва статтю 75 Кримінально-процесуального кодексу, яка передбачає пом'якшення покарання з реального терміну на умовний. Отже, Іващенко, згідно з рішенням Апеляційного суду, засуджений до 5 років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном на 1 рік, Міхєєв - до 3 років умовно, з випробувальним терміном на 1 рік. Іващенко, згідно з рішенням суду, позбавлений права обіймати певні посади протягом трьох років і позбавлений другого рангу держслужбовця.

При цьому суд зобов'язав Іващенка не виїжджати за межі України без повідомлення працівників кримінально-виконавчої інспекції, а також періодично з'являтися в ній для реєстрації.

Захист Іващенка називає рішення суду "частковою перемогою"

Адвокат Валерія Іващенка Борис Нечипоренко заявляє, що захист має намір подавати касацію на рішення Апеляційного суду Києва, оскільки вважає, що Іващенко невинний. Рішення суду про умовний термін захист називає частковою перемогою.

"Сьогодні ми отримали часткову перемогу, оскільки відсьогодні Іващенко перебуватиме на волі", - сказав Нечипоренко після оголошення рішення Апеляційного суду.

За словами адвоката, Іващенко насамперед займеться відновленням свого здоров'я.

"Але ми на цьому не зупиняємося і будемо подавати касаційну скаргу, вважаємо, що він невинний", - підкреслив адвокат.

Коментуючи заяву державного обвинувача про те, що Іващенко отримав умовний термін через часткове визнання провини і заяву про відсутність політичної складової в його справі, Нечипоренко звернув увагу на те, що Іващенко завжди говорив, що не є політичною фігурою і не має жодного стосунку до політики, а свої дії при погодженні проекту плану санації Феодосійського судномеханічного заводу визнав можливою помилкою.

Зазначимо, ще до оголошення рішення суддя Ольга Юрдига заявила, що до суду надійшла заява Іващенка, в якій він до всіх аргументів захисту додав, що просить скасувати вирок ще й тому, що в його діях немає політичної складової. За словами Юрдиги, в заяві Іващенка також зазначено, що, можливо, він припустився помилки, підписавши план санації через відсутність досвіду в таких питаннях.

Іващенко говорить, що судді його пожаліли, але цього мало

Колишній виконуючий обов'язки міністра оборони Валерій Іващенко вважає необхідним, але недостатнім сьогоднішнє рішення Апеляційного суду Києва, яким йому було пом’якшено вирок і звільнено з-під варти. Про це він заявив біля будівлі Апеляційного суду, повідомляє УНІАН.

"Є в математиці формулювання "необхідна, але недостатня умова". Я вважаю, що це (рішення про звільнення) необхідна умова, але недостатня. Це не те рішення, на яке я розраховував, оскільки я жодної незаконної дії не вчиняв, ця справа незаконна і рішення незаконне. І це рішення (Апеляційного суду) теж несправедливе, оскільки судді вчинили як люди - вони мене, напевне, пожаліли, але не вчинили як юристи – не скасували незаконне рішення Печерського суду", - сказав Іващенко.

Відповідаючи на запитання щодо подальших своїх дій і планів, він сказав: "Зараз мені потрібно долікуватися. Я не жаліюся, оскільки дійсно себе не дуже добре почуваю, побути з сім’єю, з якою я майже два роки не бачився в тісному контакті. Ну а далі будемо з адвокатами працювати, щоб цей вирок був скасований".

Політолог: Іващенка звільнили "для Європи", а випробувальний термін - щоб тримати на "гачку"

Звільнення Апеляційним судом колишнього виконуючого обов'язки міністра оборони Валерія Іващенка є пропагандистським. Про це сказав політолог Віктор Небоженко, повідомляє Gazeta.ua.

Він нагадав, що Європа весь час звинувачує Україну, особливо прокуратуру та суди, у вибірковості політичного напрямку щодо опозиціонерів.

"Апеляційний суд продемонстрував своєрідний маневр, що цього не існує. Тепер це буде представлено у якості прикладу об'єктивності української судової системи. Міністерство закордонних справ зможе повсюди розповідати, яке у нас справедливе правосуддя", - зазначив експерт.

Небоженко вважає, що це рішення суду не пов'язано із наближенням парламентських виборів.

"Більше того, навряд чи воно є початком "відлиги" стосовно опозиційних політиків. Печерський суд не міг звільнити Іващенка. Бо таким чином довелося б визнати, що дарма порушили кримінальну справу. В даному випадку вибрали найбеззахиснішу і найменш одіозну, аніж Юлія Тимошенко чи Юрій Луценко, фігуру. Іващенку встановили випробувальний термін, аби він залишався на "гачку" у судових органів. Таким чином показують, що у будь-який момент його можуть знову повернути у в'язницю", - наголосив політолог.

За його словами, коли обирали Іващенка у якості людини, проти якої збиралися порушити кримінальну справу, діяли за принципом: "Хапаємо, а стаття знайдеться".

Зазначимо, що екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський був присутній в Печерському районному суді Києва в якості спостерігача на розгляді апеляції колишнього тимчасово виконуючого обов'язки міністра оборони України Валерія Іващенка.

Нагадаємо, 12 квітня 2012 р. Печерський районний суд Києва засудив Іващенка до п'яти років позбавлення волі з позбавленням на три роки права обіймати посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов'язків в установах, підприємствах та організаціях усіх форм власності, і з позбавленням другого рангу держслужбовця. Відповідно до вимоги статті 82 КК у термін відбуття покарання засудженого Іващенка враховано термін його попереднього ув'язнення, починаючи з 21 серпня 2010 року. Захист Іващенка і сам підсудний не згодні з вироком.

Іващенка звинувачували в тому, що в листопаді 2009 року, обіймаючи посаду виконувача обов'язків міністра оборони, зловживаючи службовим становищем, він підписав план санації щодо реалізації цілісного майнового комплексу держпідприємства "Феодосійський судномеханічний завод".

6 серпня Іващенко заявив, що в Апеляційного суду немає іншого варіанту, окрім як випустити його на волю.

"Я розраховую на законне і справедливе рішення суду. В апеляційних скаргах я і мої адвокати досить аргументовано, вмотивовано і конкретно обґрунтували не просто юридичну неспроможність вироку, а і його незаконність. Єдине справедливе рішення - скасування неправосудного вироку Печерського районного суду і закриття незаконно порушеної кримінальної справи через відсутність у моїх діях складу злочину", - заявив він.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1107 | Додав: admin | Теги: звільнили, валерій іващенко, апеляційний суд | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]