Пт, 2024-04-19, 02:04
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:03
Янукович у Харкові говорив російською
Інші останні Політичні новини

У Харкові продовжується безстрокова акція протесту проти мовного закону. Про це повідомив організатор акції протесту Дмитро Пилипець, коментуючи інформацію у ЗМІ про те, що харківський мовний майдан нібито розігнали перед візитом у місто Президента України Віктора Януковича, передає УНІАН.

"Ця інформація не відповідає дійсності. Це неперевірена інформація. Ми продовжуємо стояти", - сказав Пилипець.

Він зазначив, що на цей час поблизу пам’ятника Шевченку в Харкові перебуває близько 10 протестувальників. За словами Пилипця, поблизу учасників акції постійно чергують кілька працівників міліції, які не чинять перепон у проведенні акції протесту.

Організатор акції зауважив, що останніми днями місцева влада не робить ніяких дій для того, щоб заборонити акцію на підтримку української мови. "Можливо, вони зрозуміли, що цим створюють забагато інформаційних приводів", - припустив він.

Пилипець зазначив, що учасники акції протесту проти прийняття мовного закону готуються до святкування Дня Незалежності України.

Сьогодні, 22 серпня, у Харкові з робочим візитом перебуває Президент України Віктор Янукович.

Як повідомлялося, 3 липня 2012 року Верховна Рада ухвалила Закон "Про засади державної мовної політики", що викликало хвилю протестів в усій Україні. Опозиція заявляла, що закон прийнято з істотними порушеннями. Закон дозволяє використовувати в офіційному діловодстві не українську мову, а ту, якою в даному регіоні розмовляють не менш як 10% жителів. 10 серпня закон набув чинності.

У Харкові безстрокова акція протесту проти мовного закону триває з 3 липня. Вона розпочалася в центрі міста на майдані Свободи, і після судових заборон її учасники кілька разів змінювали місце проведення. Зараз вона проходить в центрі Харкова біля пам’ятника Шевченку.

Харківський окружний адміністративний суд за позовом міської влади забороняв проведення у Харкові безстрокової акції протесту проти мовного закону.

20 серпня Харківська міська рада надала російській мові у Харкові статус регіональної.

Раніше російській мові вже надала статус регіональної - Одеські міська та обласна ради, Запорізька, Луганська, Дніпропетровська, Херсонська та Донецька обласні ради, а також Севастопольська міська рада.

Янукович, відкриваючи монумент незалежності, виголошував промову російською

Президент Віктор Янукович у Харкові взяв участь у церемонії відкриття Монумента Незалежності, який встановлено на площі Конституції. Свою промову на відкритті він виголосив російською мовою.

За словами Януковича, цей монумент Незалежності символізує споконвічну мрію наших предків про свободу, багатовікову боротьбу за незалежність, а також прагнення й волю сучасних українців до нових перемог і звершень, передає прес-слжуба президента.

"Ми вміємо і повинні бути згуртованими і єдиними. Бо тільки спільними зусиллями можна подолати всі випробування й досягти успіху на обраному шляху", - сказав він.

Янукович подякував творцям пам’ятника, керівництву міста й усім причетним до відкриття Монумента Незалежності в Харкові. Президент також привітав усіх з наступаючим Днем Незалежності України та Днем міста Харкова.

Напередодні візиту Януковича в Харків центральну вулицю міста Сумську зачистили від небажаних елементів: на шляху проходження кортежу прибрано будь-яку політичну рекламу крім привітань Януковича й Кернеса, передвиборної агітації Партії регіонів і комуністів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 998 | Додав: admin | Теги: янукович, харків | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]