Чт, 2024-03-28, 11:53
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:53
Кабмін обіцяє, що зникнуть черги в садки, але зникають школи - преса
Інші останні Офіційні новини
Учора Кабінет міністрів на черговому засіданні заслухав звіт Міністерства освіти щодо підготовки до нового навчального року всіх закладів освіти — від дошкільної до вищої. Звітували і представники деяких регіонів, де підготовка до нового навчального року, на думку урядовців, ведеться незадовільно.

На засіданні уряду йшлося про те, як відремонтовані і оснащені дитячі садочки, школи, технікуми і виші напередодні нового навчального року, питання тепло- і водопостачання навчальних закладів, дотримання графіка отримання школами підручників.

У вступному слові прем’єр-міністр Микола Азаров зауважив, що "поточного року запрацювали додатково понад 100 дитячих садків. І майже на 200 тисяч більше дітей пішли в дошкільні навчальні заклади". Водночас він звернув увагу на те, що досі існує черга в дитсадки, пише Володимир Волинський в статті "Початок нового навчального року має стати святом для школярів і вчителів" в газеті "Голос України".

До 1 вересня (два місяці до виборів) уряд має здати в експлуатацію 40 нових шкіл на чотирнадцять iз половиною тисяч учнівських місць. "Я прошу членів уряду за два тижні, що залишились, виїхати в закріплені регіони і, безумовно, забезпечити відкриття цих нових шкіл. Ви уявляєте, яке це свято для дітей, батьків, педагогів — нова школа? Це як нова квартира для родини. Поставтеся до цього по–батьківськи, зробіть людям свято", — поставив завдання прем’єр.

Навіть більше: вчора всі загальноосвітні школи в країні мали отримати абсолютно всі підручники для першокласників.

"Це я також прошу взяти під особистий контроль кураторів областей, — звернувся Азаров чи то до свого апарату, чи то до партійних штабів. — Елементарно присвятіть цьому кілька годин робочого часу: зателефонуйте в райони, в школи".

Але й на цьому очільник уряду, опрацьовуючи освітню ниву, вирішив не зупинятися. І, мабуть, згадавши кримінальні звинувачення, які влада висувала Юлії Тимошенко, вирішив... озброїтися її методами. Аби креатив не пропадав. Минулого тижня Кабмін просто змавпував її ідею задобрити мешканців сіл машинами швидкої допомоги, а вчора вирішив піти далі, творчо доповнивши медичні автомобілі шкільними автобусами.

"До 1 вересня в усіх школах має бути тисяча нових шкільних автобусів. Вперше ми змогли купити для дітей таку кількість автобусів. Усі до одного мають працювати, починаючи з першого дзвінка. Це також перевірте і проконтролюйте", — наголосив прем’єр. Чи будуть на шкільних автобусах портрети Миколи Азарова та Віктора Януковича, поки що невідомо, цікавиться Юрій Патиківський в матеріалі "А на аверсі – Азаров анфас!" в газеті "Україна молода".

На Хмельниччині в селі Лютарка восени з’явиться дитячий садочок. Нічого дивного, якби не той факт, що люди власноруч і за власні кошти, яких у сільських мешканців украй мало, реконструюють старе приміщення для потреб дошкільнят. Причина — вже буденна для України: в рамках державної програми оптимізації сільська школа опинилася під загрозою ліквідації, адже на сьогоднішній день в ній навчається лише 14 дітей.

Це не перше й не останнє село, де закривають школу, й діти, по суті, не мають іншого вибору, як ходити по знання в сусідні населені пункти. Втім, мешканці Лютарки не стали влаштовувати протести й мітинги чи писати скарги уряду, а зібралися, порадилися і знайшли шлях вирішення проблеми — побудувати навчально-виховний комплекс, додавши до школи дитячий садочок. Такий комплекс не підпадає під оптимізацію, а отже збереже право дітей навчатися в рідному селі.

"Ініціативу побудувати такий навчально-виховний комплекс мешканці села проявили самі", — розповідає голова Лютарської сільської ради Петро Гончарук. За його словами, рішення про реконструкцію старої будівлі під дитячий садочок виникло всередині року, коли бюджетні кошти вже були розподілені. Але й це не зупинило селян — вирішили будувати за власні кошти і власними силами.

"У реконструкцію будівлі селяни вкладають свої гроші. Приємно, що долучилися підприємці, допомагають і ті, хто орендує в селі землю. Весь час на ремонті працює хтось із селян: коли п’ять, коли шість—вісім, а коли й дві людини, — розповідає Петро Гончарук, — це батьки дітей і ті, кому це не байдуже. Зараз ми все робимо самі, а далі сподіваємося на допомогу".

Роботи ще тривають, а кошти в селян закінчуються. Сільський голова розповідає, що до них приїжджало телебачення знімати сюжет, а місцева газета 15 номерів поспіль пише, що потрібна допомога. Втім, каже чоловік, поки що ніхто з-поза меж села не відгукнувся й не допоміг.

"Один із тисячі тих, хто прочитає чи побачить нашу ситуацію, може, й допоможе. Що собі задумали, те самі потихеньку й зробимо. Звичайно, ми сподіваємося, що буде фінансування, але якщо ситуація не зміниться, ми так чи інакше доведемо до кінця те, що задумали. Головне — щоб не закрили школу", — підсумовує Петро Гончарук, читаємо у статті Марії Семенченко "Українці самоорганізовуються — щоб "іти до школи" в газеті "День".

З приходом осені зазвичай "болить голова" у батьків дошкільнят. Ні для кого не секрет, що влаштувати дитину в дитячий садок досить складно: не вистачає місць. Причому ця проблема стосується не тільки великих, густонаселених міст, а й сіл. На сьогодні черга в дитячі садки нашої країни становить 80 тисяч осіб.

У цілому за два з половиною роки роботи уряду у нас місць у дитячих садках стало більше майже на 200 тисяч. Черга скоротилася з 135 до 80 тисяч. Чому така різниця? Тому що росте демографічна динаміка, і з кожним роком народжується все більше дітей, - сказав на засіданні Кабміну міністр освіти Дмитро Табачник.

Скорочення майже вдвічі черг у дитячий садок - хороша динаміка. Але все-таки хотілося б, щоб українці забули про таке явище, як записувати дитину в дитячий садок, коли вона ще в утробі матері, пише Олена Галаджій в замітці "У перший клас - у нову школу, а в дитячий садок - без черги" в газеті "Комсомольская правда в Украине".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 1190 | Додав: adminA | Теги: зникають школи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]