Чт, 2024-03-28, 21:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:54
Хто піде у військо за 1700 гривень?
Інші останні Іноземна преса про Україну
Про створення професійної армії за контрактним принципом в Україні говорять уже більше десяти років. Ці наміри лягають у передвиборчу риторику кожного наступного президента і новопризначених міністрів оборони. «Вже у новому році нас чекають нові, масштабні завдання…українське військо зазнає докорінних змін…Буде переглянуто структуру та систему управління Збройними силами, поліпшено підготовку фахівців, призупинено призов на строкову службу з одночасним переходом до комплектування армії виключно за контрактом…», - йдеться у новорічному привітанні міністра оброни України Павла Лебедєва.

Опозиція та незалежні аналітики вкрай скептично сприйняли слова міністра. Зокрема, військовий експерт Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Ігор Козій у розмові з DW зазначив, що заяви у даному випадку розходяться з діями. Адже на 2013 рік бюджет міноборони скоротили на мільярд гривень у порівнянні з минулорічним фінансуванням, зазначив аналітик інституту, директором якого є опозиційний політик, екс-міністр закордонних справ Борис Тарасюк. За словами Козія, «Як можна набрати контрактників на «жебрацьку» зарплату у 1600-1800 гривень, за відсутності житла і соціальних гарантій. Цей фах нині не конкурентний на ринку праці. Навіть економічно розвинута Німеччина завершила процес реформування армії лише минулого року. Тому для України, гадаю, це пусті, нічим не обґрунтовані політичні заяви», - зазначив Ігор Козій. Як підтвердили DW співрозмовники у Збройних силах, початкова ставка рядового-контрактника становить близько 1700 гривень. За пять років служби вона збільшується на пять відсотків. Крім того, існують незначні доплати, залежно від місця і специфіки несення служби. "Середньостатистичний" контрактник у віці 35 років з десятилітнім стажем служби отримує разом з доплатами близько 2500 гривень.

Програма є?

За аналітичними розрахунками Генштабу Збройних сил, українська армія станом на 2015-17 роки буде укомплектована контрактниками лише на 80-85 відсотків, а повний перехід завершиться до 2025 року, з огляду на фінансово-економічні показники держави. Минулого року, каже аналітик Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Сергій Згурець, так і не з'явилася державна програма розвитку армії, а тому будь-які заяви про контрактну армію, чи то переозброєння, викликають подив.

Є сталі розрахунки витрат на реформування та гідне функціонування армій, зауважує Згурець. «Для прикладу, утримання армії зі 100-тисячним військом має коштувати державі вісім мільярдів доларів. Польща на це витрачає десять мільярдів, а Україна за наявності 200 тисяч військовиків закладає до бюджету 1,8 мільярда доларів. То про яке реформування тут можна говорити?», - запитує експерт.

Втримати контрактника важко

До позитивів минулого року Сергій Згурець зараховує лише виділення коштів на частковий ремонт військової техніки, зокрема літаків і кораблів. "Якщо говорити про основне – професіоналізм і готовність війська, то тут великі прогалини. Зокрема, не вирішені соціальні проблеми і малі зарплати. Дуже мало контрактників продовжують договори на наступні 3-5 років, бо перспективи не бачать, а реалії не прості», - каже експерт.

Обіцянки про ріст зарплати у кілька разів, так і залишаються обіцянками, нарікає Сергій Згурець. Він сумнівається у тому, що на зарплатню, значно нижчу за середній рівень на ринку праці, міністерство оборони зможе якісно укомплектувати армію військовослужбовцями за контрактом.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 1254 | Додав: adminA | Теги: військо, 1700 гривень | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]