Пт, 2024-03-29, 08:32
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:42
Конституцію, за якою ми живемо, було повернено нелегітимним способом, - Кравчук
Інші останні Політичні новини
Конституцію 1996 року, за якою ми тепер живемо, повернули нелегітимним способом. Про це сказав в ефірі "5 каналу" президент України (1991-1994 рр.) Леонід Кравчук.

Кравчук нагадав, що коли прийшов новий президент, то Конституцію не змінили, а повернули Основний закон 1996 року через Конституційний суд.

"Я з самого початку скажу, що повернення було неправомірним з точки зору виконання повноважень Конституційним судом. Він не має права чинити будь-які дії над Конституцією. КСУ має одне право: визначати, чи прийнята Конституція відповідає нормам, які існують у суспільстві, регламентам чи іншій Конституції. Але змінювати Конституцію в наш час має лише Верховна Рада України, більш ніхто", - наголосив він.

Перший президент зазначив, що ми живемо за Конституцією, яка була повернена в нашу дійсність недостатньо легітимним способом, це визнала і Венеціанська комісія.

"Конституцію прийнято у 1996 році легітимним способом, і вона не є сама по собі за текстом нелегітимною. Є недотримання легітимного способу повернення цієї Конституції до виконання", - підкреслив Кравчук.

Нагадаємо, 17 травня Віктор Янукович підписав указ про створення Конституційної асамблеї.

Конституційна асамблея створена в складі 94 осіб. Головою асамблеї призначено першого президента України Леоніда Кравчука.

20 червня Янукович заявив: очікує, що після виборів Верховної Ради до роботи Конституційної асамблеї долучаться представники опозиції.

Опозиція заявила, що не увійде до складу Конституційної асамблеї, оскільки вважає, що Янукович створив неконституційний орган, єдина мета якого - забезпечити обрання президента в 2015 році в парламенті.

А 23 червня повідомлялося, що лише 4,1% українців головною причиною складної соціально-економічної ситуації в Україні вважають недосконалість чинної Конституції.

Як відомо, 11 липня Конституційний Суд визнав неконституційним намір опозиції позбавити президента недоторканності.

Кравчук обіцяє, що Конституцію обговорять з людьми

З деяких питань щодо зміни Конституції будуть проводитися опитування, можливо, буде референдум. Про це повідомив Леонід Кравчук.

"Деякі розділи, які прописані в Конституції, зокрема і повноваження трикутника нашого, або устрій… Зараз виникне запитання у людей: а який у нас буде устрій? Президентсько-парламентський, парламентсько-президентський чи президентська форма устрою правління", - зазначив він.

"На такі речі нам доведеться проводити опитування, або може звернутись і безпосередньо до громадян з допомогою форми такої, як референдум", - заявив Кравчук.

"Тобто не можна, скажімо, знаючи, що ми пишемо блуд, вибачте на слові... А пишемо для того, щоб потім хтось колись на це посилався, і хтось колись когось звинувачував, що він був не дуже розумний, коли записував таку норму, знаючи, що вона діяти не може", - підсумував екс-президент.

Екс-президент не сумнівається в легітимності повноважень Януковича

Сьогодні немає жодного сумніву щодо легітимності повноважень нинішнього президента України Віктора Януковича. Про це сказав Леонід Кравчук, відповідаючи на запитання, чи легітимним було збільшення повноважень президента через повернення до Конституції 1996 року.

"За нашими нормативними документами прийняті, вчинені і введені в дію закони не мають зворотної сили. Ми не можемо повернути назад закони, за якими обраний президент. Він обраний легітимно, на основі законів, які були ухвалені Верховною Радою, у частині законів про вибори президента. І не має жодного сумніву щодо легітимності президента України", - запевнив Кравчук.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 964 | Додав: adminA | Теги: конституцію, нелегітимним способом, кравчук | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]