Чт, 2024-03-28, 20:51
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:23
Люди заселять Місяць у 2030 році, й допоможуть їм комети
Інші останні Новини світу науки і технологій
У Роскосмосі (РФ) розглядають можливість створення в перспективі на Місяці населених станцій, використовуючи наявні на природному супутнику Землі воду і будівельні матеріали, повідомив начальник управління стратегічного планування та цільових програм Роскосмосу Юрій Макаров, передає "Інтерфакс".

"Місяць - найцікавіший об'єкт, якщо зробити наступний крок і побудувати напланетну станцію. Бо все необхідне (якщо буде знайдено воду) для того, щоб забезпечити цю станцію продуктами для життєдіяльності, ракетним паливом, будівельними матеріалами - усе є", - сказав Макаров.

Відповідаючи на запитання, коли подібні проекти можуть бути реалізовані, Макаров сказав: "Завжди важко видавати прогноз, але, думаю, після 2030 року".

За його словами, Місяць цікавий для науки, зокрема, через відсутність на ньому сейсмічних коливань. "Можна будувати якісь споруди, які будуть використовуватися в наукових цілях", - сказав Макаров.

Крім того, зазначив він, зворотний бік Місяця вільний від "впливу Землі", що теж можна використовувати для проведення експериментів. "Науковці вважають, що перспективною є (місячна) металургія, тобто корисні копалини", - сказав Макаров.

Він нагадав, що у російській федеральній космічній програмі заплановано два проекти "Місяць-Глоб" і "Місяць-Ресурс". Вони передбачають реалізацію двох місій з посадкою автоматів на Місяць і парканом місячного ґрунту, а також створення орбітального місячного апарату. За словами Макарова, є всі передумови для того, щоб перенести космічні дослідження за участю людини з низьких навколоземних орбіт на Місяць.

При цьому, зазначив він, місячні експедиції допоможуть в майбутньому здійснити політ людини на Марс. "Політ на Марс пов'язаний з дуже великим обсягом труднощів, які потрібно подолати, і тому краще якісь космічні технології відпрацювати на планеті, що ближче, - на Місяці", - сказав представник Роскосмосу.

Комети забезпечуватимуть водою місячні бази

Майбутні місячні бази слід забезпечувати водою шляхом "полювання" на невеликі комети, кожна з яких може містити сотні тонн водяної криги - це більш простий і ефективний спосіб, ніж видобуток льоду в приполярних районах Місяця, вважають співробітник Інституту астрономії РАН Олександр Багров і начальник відділу петербурзького КБ "Арсенал" Михайло Кислицький, пишуть РІА "Новости".

Дані, отримані з автоматичних зондів в останні роки, показали, що в приполярних зонах Місяця, куди майже ніколи не заглядає Сонце, можуть залягати сотні мільйонів тонн криги. Це значно полегшує завдання постачання майбутніх жилих місячних баз. Вода може слугувати не тільки для пиття - шляхом розкладання її на водень і кисень можна одержати ракетне паливо. Однак Багров і Кислицький вважають, що розраховувати на місячну "мерзлоту" не варто.

"Видобуток води з замерзлого реголіту буде дуже складним технічно, бо міцність льоду за низьких температур порівнянна з міцністю сталі", - пишуть вони в доповіді, підготовленій до конференції "Королівські читання".

Місячні бази в приполярних районах будуть позбавлені джерела енергії - сонячного випромінювання. Науковці пропонують ловити "мінікомети", що пролітають поруч з Місяцем - це близько 40 тисяч тіл метрового розміру на рік, які на 80% складаються з криги. Науковці пропонують доставляти на ядра комет двигуни, які працюють за рахунок енергії сонячного випромінювання, а як робочі тіла використовують кометний метан.

"Ця техніка може бути використана для доставки мінікомети в сферу гравітаційної дії Місяця. Якщо ж мінікомету перевести на навколомісячну орбіту, то перегонку можна буде провести безпосередньо на навколомісячній орбіті, розділивши воду і метан", - вважають науковці.

Не менш масштабні плани і в американців. 6 грудня 2012 року, напередодні 40-ї річниці польоту американського корабля "Аполлон-17" на Місяць колишні фахівці NASA оголосили, що планують регулярні комерційні польоти туристів до супутника Землі.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 972 | Додав: adminA | Теги: 2030 році, Люди, місяць, комети | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]