Чт, 2024-03-28, 23:01
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:10
На периферії української політики залишаться жінки
Інші останні Політичні новини
В українській політиці довіра до жінок-кандидатів, що бажають стати народними депутатами, поступово зростає, це підтверджують дослідження, каже керівник громадської організації "Гендерний центр" Оксана Ярош. Водночас останнє опитування, яке здійснив Український жіночий фонд, показало, що 60 відсотків виборців не вважають стать визначальним фактором і ще 24 відсотки опитаних відповіли, що саме чоловіки заважають жінкам займатися політикою.

Дружин і коханок – в політику

Роль української жінки у виборах в цілому відображає стан українського суспільства, коли жінка робить найбільш рутинну роботу, а чоловіки – керують, каже виконавчий директор КВУ на Львівщині Оксана Дащаківська. Яскравим прикладом цього є виборчі комісії, де 80 відсотків жінок і 20 відсотків - чоловіків, які ними керують. Те, що жінки на цих виборах більше балотуються у мажоритарних округах, це добре, але присутність в оприлюднених партійних списках коханок і жінок політиків – це приниження ролі жінки, зазначає Дащаківська. І додає: "Тепер, щоб стати політиком, треба бути чиєюсь дружиною".

На її думку, багато жінок відмовляються від політики, бо не хочуть працювати з чоловіками, які сьогодні представляють політичні партії в Україні.

Стабільно "не жіноча" ВР

В українському парламенті лише 8 відсотків жінок, що є значно менше загальносвітового показника у 13 відсотків. Жодні прописані квоти про паритетність у партійних списках ситуації не змінять, зазначають експерти. Склад парламенту з часом сам зміниться, припускає Дащаківська. Але за умови, що регіональні партійні осередки очолюватимуть жінки.

Партії не зацікавлені брати у списки жінок, бо ними важче маніпулювати, вважає представниця ГО "Жіночі перспективи" Марта Чумало. "Допоки парламент буде місцем вирішення великих бізнес-інтересів, корпоративних інтересів, доти там будуть одні чоловіки",- додає Чумало. На цих виборах політичні партії широко практикують ставити жінок в ті мажоритарні округи, де шансів перемогти надто мало, кажуть експерти, де вже є кандидати з "великими грошима". Відтак, для перемоги на окрузі жінки-кандидати потребуватимуть інформаційно-ресурсної допомоги і задля цього, жіночі організації мають об’єднатися, радять експерти.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 985 | Додав: adminA | Теги: жінки, периферії української політики | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]