Пт, 2024-03-29, 13:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:07
"Нафтогаз" не увіллється в "Газпром": це принизливо для Києва
Інші останні Економічні новини

Міністр енергетики і вугільної промисловості України Юрій Бойко відкидає злиття Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" і російського АТ "Газпром". Як повідомив глава Міненерговугілля на прес-конференції в середу, 7 вересня, всі домовленості з російською стороною будуватимуться на паритетних засадах, а "принизлива" пропозиція про злиття прийматися не буде, передає "Інтерфакс-Україна".

"Будь-яка модель може бути прийнятною, якщо вона побудована на паритетних принципах. Ніякого злиття "Нафтогазу" з "Газпромом" або інших принизливих пропозицій прийнято не буде. Проводиться цивілізована робота, яка почата деякими європейськими компаніями з розгляду їхніх контрактів в міжнародних судах. У нас теж розглядається такий варіант, і ми до нього готуємося", - сказав Бойко.

Проте міністр сподівається, що газові переговори з Росією буде завершено не в суді.

"Президент України не залишає можливості завершити переговори без суду, оскільки у нас дуже велике стратегічне партнерство з Російською Федерацією, дуже багато напрямів, і газовий напрям - це один з них. І тому ми чекаємо, що все-таки будуть продовжені переговори", - сказав Бойко.

Як відомо, Україна безрезультатно прагне домогтися зниження вартості газу, який імпортується з Росії. Проте Росія погодилася на зниження ціни лише у разі злиття "Нафтогазу" з "Газпромом" або за вступ України до Митного союзу.

Водночас президент України категорично заявив, що злиття "Нафтогазу" з "Газпромом" не відбудеться в обмін на зниження ціни російського газу.

Також українська влада заявляє про плани реструктуризації та ліквідації НАК "Нафтогаз України", що, на думку посадовців, призведе до розірвання контрактів з "Газпромом". Російська сторона не має наміру втручатися в плани Києва з реформування "Нафтогазу", але виходить з того, що у компанії повинен залишитися правонаступник з чинних міжнародних угод.

Експерти називають заяви української влади про реформування "Нафтогазу" підготовкою до "газової війни".

Згодом президент України повідомив, що вже підготовлено документи, необхідні для подачі позову до арбітражного суду, для перегляду газових контрактів. Росія натомість заявила про готовність відстоювати свою позицію в суді.

"Газпром" і "Нафтогаз" 21 квітня 2010 року підписали доповнення до контракту на постачання газу, згідно з яким українська сторона отримала знижку в ціні на газ, яка дорівнює величині зниження експортного мита при постачаннях газу до України.

Згідно з газовими контрактами від 19 січня 2009 року між "Нафтогазом" і "Газпромом", ціна газу для України перераховується щокварталу за спеціальною формулою. У неї закладено базову ціну 450 дол за тисячу кубометрів, а також прив'язку до котирувань мазуту і газойлю Platts з дев'ятимісячним запізненням.

Реструктуризацію "Нафтогазу" буде завершено до 1 січня 2012 року

Також Бойко повідомив, що Міністерство енергетики і вугільної промисловості планує завершити реформування Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" до кінця поточного року, щоб наступного почати залучати інвестиції в її дочірні компанії.

"До 1 січня 2012 року розділення функцій ("Нафтогазу") буде завершено", - сказав він.

За його словами, після реформування НАК компанії будуть виведені або на IPO, або на продаж, що дозволить Україні залучити від 10 млрд дол до 12 млрд дол, які будуть спрямовані на впровадження систем енергоефективності і збільшення обсягів видобутку газу.

Україна продаватиме газ власного видобування та хоче реекспортувати російський

Україна має намір експортувати газ власного видобутку, якщо "Газпром" наполягатиме на необхідності закупівлі "Нафтогазом" російського газу в надмірних обсягах, обумовлених в довгострокових газових контрактах 2009 року, заявив міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Бойко.

"Ми ухвалили закон, за яким дозволено експорт українського газу у різних напрямах. А якщо нам російські партнери запропонують купити більше газу, ніж потрібно для нашої економіки, ми просто візьмемо їхній газ сюди в країну, а свій газ перепродуватимемо на споті", - сказав він.

"Більш того, ми можемо запропонувати весь газ перепродати нам на кордоні. А ми далі виконуватимемо всі європейські контракти, які має ця компанія ("Газпром")", - додав Бойко.

Також він повідомив, що Україна планує за чотири роки більш ніж утричі скоротити імпорт природного газу шляхом нарощування його власного видобування з 20 млрд куб м до 25 млрд куб м, заміщення газу вугіллям і підвищення енергоефективності.

"Ці заходи нам дадуть можливість перейти на закупівлі імпортного газу з 40 млрд, які ми купуємо сьогодні, на 12,5 млрд куб м у 2015 році", - сказав він.

Бойко додав, що завдяки будівництву терміналу з прийому зрідженого газу (LNG) і домовленостям про постачання на нього 5 млрд куб м з Азербайджану мова може йти як про імпорт російського, так і азербайджанського газу.

Україна підпише ще п'ять контрактів про спільне видобування газу

Україна, що днями уклала угоду про спільні розвідку і видобуток природного газу з британсько-нідерландським нафтогазовим концерном Shell на суму близько 800 млн дол, має намір в найближчі два місяці укласти подібні угоди ще з п'ятьма компаніями. Як повідомив Бойко, зокрема, контракти будуть підписані з такими компаніями, як Exxon Mobil, ENI, Halliburton, Сhevron.

"Це дасть нам додатковий мільярд кубометрів наступного року і ще по два мільярди кубометрів у подальших роках. На 1 січня 2015 року ми видобуватимемо не 20 млрд куб м, а 25", - сказав Бойко, уточнивши, що йдеться про видобування газу на суші.

Крім того, за його словами, 21 вересня буде відкрито пакети з пропозиціями щодо закупівлі другої бурової платформи, яку відправлять на шельф Чорного моря.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1373 | Додав: nowyny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]