Пт, 2024-03-29, 10:09
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:23
Некерований шеститонний супутник має ввечері впасти на Італію. ВІДЕО
Інші останні Новини світу науки і технологій

Уламки неробочого американського дослідницького супутника можуть сьогодні впасти на північні області Італії. Про це повідомляє ИТАР-ТАСС з посиланням на Італійське космічне агентство.

Згідно з комп'ютерною проекцією, виконаною його фахівцями, не виключено, що незгорілі у верхніх шарах атмосфери фрагменти багатотонного апарату впадуть на території Ломбардії, П'ємонту, Валле д'Аоста і Лігурії орієнтовно о 19.00 за місцевим часом (20.00 за Києвом).

У стан підвищеної готовності приведені підрозділи національної Служби цивільного захисту. Місцеві радіостанції рекомендують жителям не покидати будинків протягом усього "збільшеного періоду ризику", який розпочнеться після 14.00 і завершиться опівночі.

Раніше Національне управління США з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) відкинуло можливість падіння уламків супутника в межах Північної Америки.

Як воно пояснило, "станом на 07.00 за часом Східного узбережжя США (14.00 за Києвом) 22 вересня супутник перебував на орбіті заввишки 185-195 км". "Входження (супутника в щільні шари атмосфери) очікується 23 вересня десь у другій половині дня за часом Східного узбережжя США", - зазначило NASA. За його даними, "в цей період супутник не буде проходити над Північною Америкою".

Стеження за супутником, що припинив наукову роботу в 2005 році, здійснюють фахівці Об'єднаного центру космічних операцій. Він розташований на каліфорнійській авіабазі Ванденберг і входить до структури Стратегічного командування збройних сил США.

NASA регулярно оновлює дані про місцеперебування на орбіті майже 11-метрового апарата, маса якого становить 6,5 тонни.

Згідно з комп'ютерним моделюванням, здійсненим NASA, на поверхню Землі можуть впасти приблизно 26 незгорілих компонентів супутника загальною масою 532 кг. Розкид уламків сягне приблизно 804 км. Однак імовірність того, що уламки супутника зачеплять когось із людей, надзвичайно мала. Шанси на це, відповідно до розрахунків NASA, становлять 1 до 3200.

"Імовірність загибелі людей або пошкодження майна надзвичайно мала, - вказало раніше NASA. - Від початку космічної ери з кінця 1950-х років не було жодного підтвердженого повідомлення про те, що хтось постраждав через падіння уламків супутників, так само як не було і повідомлень про якісь істотні збитки, заподіяні майну".

Зонд, призначений для вивчення верхніх шарів атмосфери, зокрема хімічних елементів і процесів фотохімії, було виведено на орбіту за допомогою шатлу Discovery 15 вересня 1991 року. Токсичного палива на його борту немає: воно було повністю випрацьовано в 2005 році.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1412 | Додав: nowyny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]