Пт, 2024-03-29, 01:24
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:16
Під загрозу життя мусульман ставлять білі ночі у Скандинавії
Інші останні Новини Європейського Союзу

Довгий літній світловий день, який "панує" зараз у Скандинавії, змушує сотні тисяч правовірних мусульман робити дуже непростий вибір: або померти від виснаження, або перестати бути правовірними, не виконуючи вимог релігії в священний місяць Рамадан, повідомляє NEWSru.com.

Справжнім мусульманином може вважатися тільки той, хто дотримується п'ятьох стовпів віри. Він повинен вірити, що немає Бога, крім Аллаха, і Мухаммед - пророк його - зобов'язаний платити закят (пожертвування на користь бідних), п'ять разів на день молитися, хоча б раз у житті здійснити паломництво в Мекку і строго дотримуватися посту в місяць Рамадан.

Ісламський піст, на відміну від християнського, робить основний наголос в обмеженнях не на види продуктів, а на час. У Рамадан мусульманин не повинен пити і їсти від сходу сонця до заходу. Виняток робиться лише для людей похилого віку, дітей, вагітних, хворих і тих, кого піст застав у дорозі.

У Рамадан є одна прихована проблема, якої не існує на батьківщині ісламу, в Мецці, але яка відчутно дає про себе знати на деяких інших територіях земної кулі. Дата початку Рамадану визначається за місячним календарем, і тому вона весь час зсувається стосовно календаря григоріанського. А разом з нею міняється і тривалість денного посту.

У Мецці цей часовий зсув майже не помітний. Там різниця між найкоротшим світловим днем ​​у грудні і найдовшим світловим днем ​​у червні всього 2,5 години. Більшість ісламських країн теж досить близькі до екватора, щоб їх жителі не відчували особливих проблем. А от скандинавські країни з їхніми білими червневими ночами зовсім не пристосовані для Рамадану.

Раніше ця проблема була неактуальна, і ось чому. Дата початку Рамадану рухається за звичайним календарем досить повільно - зрушується назад приблизно на 11 днів на рік. Тобто Рамадан востаннє випадав на червень ще тільки на початку 1980-х років, коли в Скандинавії тільки з'явилися перші і, до того ж, не надто побожні мігранти-мусульмани з революційного Ірану, а також турецькі гастарбайтери. Але відтоді до них додалися численні іракці, сомалійці, сирійці та багато інших.

Зараз у Швеції, Фінляндії та Норвегії кількість місцевих мусульман майже зрівнялася з кількістю реально практикуючих лютеран, тому неухильний рух дати початку Рамадану в бік червня став серйозною проблемою для широких верств скандинавського населення. Уже в цьому році Рамадан розпочався 21 липня, коли в найбільших містах Скандинавії сонце сідало аж о десятій вечора, а сходило вже о п'ятій ранку - столичні Осло, Стокгольм і Гельсінкі, де живе більшість мусульман, розташовані приблизно на одній широті.

Далі буде ще гірше - в 2015 році Рамадан почнеться 18 червня. Тоді мусульманським жителям скандинавських столиць доведеться не пити, не істи по 19 годин на добу, і так - місяць поспіль. А якщо зрушити ще трохи на Північ, то там ніч триватиме лічені хвилини, а потім і зовсім зникне - залишиться один суцільний полярний день.

Що робити правовірному мусульманину в такій ситуації? Мусульманських спортсменів, які приїхали виступати на Олімпійські ігри в Лондоні, що так невдало збіглися з Рамаданом, записали в категорію "тих, хто в дорозі", зазначає Slon.ru. Хоча деякі з них все одно намагалися по змозі постити.

Зробити те ж саме зі скандинавськими мусульманами не вийде, тому що вони у себе вдома. І ті, хто не хворий, не старий, не юний і не вагітна, постити повинні як належить. Інакше вони порушують одне з п'яти базових законів ісламу і перестають бути мусульманами.

У місцевих імамів думки з цього питання розділилися. Більш прогресивні заявили, що не треба тлумачити приписи ісламу занадто буквально - важливо дотримуватися їхнього духу, а не букви. Тому скандинавські мусульмани, звичайно ж, повинні поститися в Рамадан, але робити це треба за часом сходу і заходу сонця в Мецці.

Але з такими вольностями в тлумаченні згодні не всі. Є й ті імами, які наполягають, що іслам не знає державних і інших географічних кордонів, тому поки за місцем проживання мусульманина є день і ніч - він повинен постити саме за ними. Якщо ж мусульманин оселився там, де Рамадан збігся з полярним днем, то орієнтуватися треба не на Мекку, а на найближче місто, де сонце таки сідає.

Але навіть хоч трохи соціалізована людина не може дозволити собі не пити і не їсти по 19 годин поспіль, день у день, протягом цілого місяця. При такому утриманні вона як мінімум не зможе працювати.

Нагадаємо, верховний муфтій Дубая Мухаммед Аль-Кубаітсі ухвалив, що люди, що проживають на останніх поверхах висотних будівель, повинні дотримуватися посту під час Рамадана довше, ніж люди, що проживають на нижніх поверхах.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1145 | Додав: admin | Теги: мусульмани. білі ночі, скандинавія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]