Пт, 2024-04-26, 17:57
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:49
Польща й Україна обговорили посилення співпраці. ВІДЕО
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Польща ініціює створення міжпарламентської асамблеї парламентів країн "Вишеградської групи", України та Румунії.

Про це маршалок Сейму Республіки Польща Марек Кухчінскій заявив під час Форуму місцевого розвитку, який проходить в Трускавці, передає УНІАН.

Він наголосив на необхідності посилення співпраці між країнами Карпатського регіону.

"Протягом багатьох років ми створюємо організацію в регіоні Карпат від України, Сербії, через Румунію, Угорщину, Польщу, Словаччину і навіть до Білих Карпат на кордоні Чехії, Словаччини до Австрії", - сказав Кухчінскій.

Він додав, що це "найменш економічно розвинений регіон, де найменше розвинена інфраструктура", і зазначив, що це повинно стати метою співпраці парламентів різних країн.

Маршалок підкреслив, що "якщо між нами немає зв"язку, відсутні контакти, то розвиток буде слабкіше, і інші будуть користуватися цим", і наголосив на необхідності посилення співпраці.

"З 1 липня Польща стає головою у "Вишеградській групі". І на рівні парламенту ми хочемо оголосити в Криниці, хоча, можливо, ще в липні у зв'язку з Brexit, але ми планували оголосити це в Криниці на економічному форумі, про створення парламентської "Вишеградської групи", - сказав Кухчінскій.

Він додав, що "ми хочемо запросити наших колег з Чехії та Угорщини створити спільну асамблею з Україною і Румунією, не тільки в форматі чотирьох країн".

Маршалок зазначив, що Польща хоче продовжувати співпрацю і "навіть беручи до уваги Brexit, ми все одно хочемо організовувати і продовжувати це співробітництво".

"І навіть враховуючи війну в Україні, ми хочемо посилювати цю співпрацю. Ми хочемо, щоб наша співпраця між парламентами була одним з найсильніших інструментів, який буде впливати на НАТО і інші країни, щоб ще більше впливати на Росію, щоб вона припинила свої агресивні дії", - сказав Кухчінскій.

Крім того, він висловився за необхідність збільшення кількості пунктів переходу через кордон та поліпшення інфраструктурних об'єктів між Україною та Словаччиною, Україною і Румунією, Україною та Польщею.

Формат залучення України до роботи "Вишеградської четвірки" Кухчінскій обговорив з головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм.

У свою чергу, Парубій зазначив про обговорення міждержавного співробітництва, серед яких також "дуже конкретні плани щодо поліпшення, модернізації та створення інфраструктури між Польщею і Україною".

"Нові митні переходи, залізничні сполучення, сполуки автобанів", - додав Парубій.

Крім того, зазначив він, багато часу було присвячено питанням міждержавного співробітництва "в ширшому регіональному вимірі, в якому ми проговорили і наші перспективи міждержавного співробітництва Європейських Карпат". (Маються на увазі держави, які знаходяться в Карпатському регіоні).

Крім того, за словами Парубія, делегації України і Польщі продовжили дискусію про більш широку співпрацю країн в регіонах Балтійського, Чорного, Адріатичного морів.

"І пошук можливих форм, і можливого ​​грунту для цього співробітництва", - додав голова парламенту.

Парубій зазначив, що Кухчінскій надав ряд цікавих і важливих ініціатив щодо "більш інтенсивних відносин в плані надання безвізового режиму для України".

"І в питанні прискорення нашого шляху до вступу і членства в Євросоюзі. Але також і формату участі України, можливо, в якості спостерігача в форматі "Вишеградської четвірки", - сказав голова парламенту.

У свою чергу Кухчінскій висловив думку, що існує потреба в інтенсифікації, зміцненні, розширенні і внесення різноманітності в контакти на рівні парламентів, між Верховною Радою і Сеймом Польщі, а також "в рамках тих контактів, які ми ведемо в Центрально-Східній Європі, маю тут на увазі, перш за все, держави, в яких знаходяться гори Карпати, тобто, маю на увазі Європейські Карпати".

"Численні ініціативи, які ми обговорювали, стосуються тих викликів, які стоять перед нами", - сказав маршалек.

Він також висловив думку, що співучасть в організації стабільної безпеки країн Центрально-Східної Європи, які мають "колосальний драматичний досвід комуністичного тоталітаризму", - це найважливіший виклик.

"Ми думаємо про майбутнє спільно, разом, гарантуючи собі безпеку і підтримку", - сказав маршалек.

Кухчінскій також наголосив на підтримці України в її євроінтеграційних прагненнях, в питанні конфлікту з РФ і посилення її демократичної системи.

Говорячи про Brexit, маршалек висловив думку, що це "можливість і необхідність внести зміни у функціонування європейських інститутів, таких як Європейський парламент і Єврокомісія".

"У зв'язку з цим відкриється можливість змін відповідних положень, які спростили б Україні шлях до загальної, об'єднаної Європи, європейської інтеграції. У зв'язку з цим ми домовилися, що ми будемо працювати саме в цьому напрямку", - сказав маршалек польського Сейму.

Також відзначимо, Польща і Україна підготують угоду про поглиблення співпраці в сфері вищої освіти та науки. Зокрема, угода допоможе поглибити співпрацю в сферах академічної доброчесності і міжуніверситетської мобільності.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 787 | Додав: adminA | Теги: посилення співпраці, Польща й Україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]