Пт, 2024-03-29, 09:40
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:57
Православні святкують Медовий Спас. Починається Успенський піст
Інші останні Релігійні новини

Если у вас скоро свадьба, то перед тем, как покупать себе свадебные платья фото их посмотреть нужно обязательно. Стоит отметить, то сделать как первое (купить свадебное платье), так и второе (посмотреть фото различных моделей) можно через Интернет, в частности на сайте yourday.com.ua.


Сьогодні православні святкують Медовий Спас, або свято Маковія, яке в церковному календарі називається днем семи мучеників Маккавеїв.

З цього дня у вірних починається Спасівка, тобто Успенський піст, який передує одному з найбільших релігійних свят, - Успінню Пресвятої Богородиці. Піст триватиме два тижні.

Відповідно до джерел християнських богословів, це свято було встановлено у Візантії в 1164 році на честь перемоги імператора Мануїла (1143-1180) над іновірцями. В день цієї перемоги перед битвою нібито чудесно заблищала - оновилася - ікона Божої Матері.

Це день Животворящого Хреста Господнього. У святкові богослужіння були введені обряди винесення хреста, ходіння з ним по вулицях та урочистого водосвяття.

Згадували також сім святих мучеників - братів Маккавеїв (Авім, Антонін, Гурій, Єлеазар, Євсевон, Алімі Маркелл), а також матір їхню Соломонію (або Соломію) та їхнього вчителя Єлеазара, які постраждали за відмову прийняти язичництво і в 166 році до н.е. зазнали мученицької смерті.

Традиційно 14 серпня в церквах святять воду, квіти і мак. Воду, освячену на Маковія, в народі вважають цілющою і вона цінується не менше, як стрітенська – вважається надзвичайно корисною.

Медовий Спас збігається в часі з другим вирізанням стільників із вуликів. На свято Медового Спаса святили і свіжий мед та пригощали ним усю родину.

Спас (скорочена форма від слова Спаситель, Ісус Христос) - це три літні свята, присвячені Христу. Саме сьогодні православні відзначають свято винесення чесних древ животворящого хреста Господнього, або свято Всемилостивого Спаса та Пресвятої Богородиці.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Релігійні новини | Переглядів: 1403 | Додав: adminA | Теги: Православні святкують Медовий Спас. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]