Чт, 2024-03-28, 22:45
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:29
Реформа галузі чи переділ ринку? - Приватизація шахт
Інші останні Економічні новини
За планами уряду, приватизація вугільної галузі має завершитися у 2015 році. Міненерго визначило 13 шахт, що підлягають приватизації цього року. Згідно із заявою голови Фонду держмайна Олександра Рябченка, приватизація вуглевидобувних підприємств буде проходити "за новою для України процедурою". А саме: збиткові шахти продаватимуть за символічну ціну – одна гривня - тому, хто зможе вкласти найбільше коштів в розвиток підприємств. За офіційною версією, приватизація шахт має заощадити мільярди, які витрачаються з держбюджету на підтримку збиткової галузі.

Хто купуватиме шахти по гривні?

На шахті "Центральна" міста Димитрова колись працювало 4,5 тисячі людей. Зараз залишилося 800. Ця шахта, як і більшість інших, вмирає, хоча запасів вугілля на багато років вперед, розповідає Deutsche Welle голова місцевої організації Незалежної профспілки гірників України Олександр Абрамов. "І от наразі йдеться про приватизацію, начебто шахти тепер можна за гривню викупити. Але ж я не викуплю, і колектив, навіть, якщо є бажання - не зможе. Оскільки потрібно довести, що ти володієш мільярдами і в змозі підняти підприємство", - розповідає Абрамов. До Димитрова, за його словами, вже приїжджали представники сина президента Олександра Януковича, який нібито має бізнес-інтереси у вугільній галузі.

Утім, до намірів впливових інвесторів шахтарі ставляться з побоюваннями. "Що буде з соціальною сферою після приватизації? Адже є ще шахти, які змогли зберегти і гуртожитки, і будинки культури, і бази відпочинку, і дитячі оздоровчі табори. Чи буде бажання у нового власника підтримувати неприбуткові заклади, чи він пустить все на металобрухт?", - запитує голова профспілкового осередку.

Чи виконуватимуться зобов’язання?

Економічна доцільність в розпродажі неприбуткових шахт за символічну плату для держави була б, якби інвестор виконував всі свої зобов’язання, погоджуються експерти. "Утім, в українських реаліях може статися і таке, що інвестор наобіцяє з три короба, а потім під різними приводами не буде виконувати свої обіцянки", сказав у розмові з Deutsche Welle голова Всеукраїнської спілки вчених - економістів Олександр Кендюхов. Також питання, каже фахівець, наскільки прозоро буде проведена приватизація і аукціони, і чи не збережуться дотації з бюджету вже в приватні шахти під різними приводами?

За словами Михайла Волинця, голови Незалежної профспілки гірників України, сьогодні приватизацію шахт на Донеччині пов’язують з інтересами сина президента Олександром Януковичем. "Його команда розглядає, зрозуміло, найбільш привабливі шахти, які наразі отримують і найбільші державні дотації. Адже в вугільній галузі діє така схема - чим більше шахта добуває вугілля, тим більше вона отримує і дотацій з держбюджету. І я не виключаю, що ці шахти і після приватизації однаково будуть отримувати держпідтримку", - каже Волинець. Проте не можна однозначно сказати, що найближчі перспективи приватизації вугільних підприємств виглядають абсолютно вигідними. Адже в умовах економічної кризи в Україні існує великий профіцит вугілля і багато шахт, навіть успішних, на межі зупинки, пояснює Волинець. "Наразі олігархи намагаються заволодіти надрами і, можливо, через декілька років в більш вигідній економічній ситуації їх перепродати. Тому вони і прийняли цей закон про приватизацію, так би мовити, про всяк випадок", - каже Волинець, який у минулому був депутатом Верховної Ради від Блоку Юлії Тимошенко.

Ігри на вугіллі

Ділки можуть отримувати на вугіллі великі прибутки різними способами – на продажі самого палива, на державних тендерах і, зрештою, на приватизації шахт, сказав Deutsche Welle Олексій Шалайський - керівник інтернет-видання з аналізу тендерних закупівель "Наші гроші". За його словами, існують і класичні приклади, коли успішні державні шахти штучно банкрутують, потім оголошують їх збитковими і "продають" їх за одну гривню тому, хто тримає ці борги. "Є ще один важливий нюанс: шахту, яку готують до продажу за одну гривню, разом з тим переозброюють за державний рахунок саме перед приватизацією. Таким чином в приватні руки потрапляє вже практично нова модернізована шахта", - зазначає журналіст.

Власника однозначно цікавлять лише перспективні шахти, а усі інші шахти закриють, з побоюються у профспілках. "Зокрема, в 50-тисячному місті Димитрові може залишитися тільки одна шахта, і де працювати? Перенавчати ніхто не буде. Йти нікуди - це просто гибель місту", - додає Абрамов. Оскільки галузь збиткова, то можна прогнозувати, що відбудеться подальше скорочення, каже економіст Олександр Кендюхов. "І тоді питання до держави - як уникнути соціальної напруги. Наприклад, під час закриття шахт в маленьких містечках Франції створювалися спеціальні економічні режими, мешканців на три роки звільняли від податків, щоб вони могли створити свій маленький бізнес", - каже експерт. За його словами, в Україні, якщо і запровадять податкові пільги, то ними зможуть скористатися хіба що власники тих самих корпорацій, до яких увійдуть шахти.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 965 | Додав: adminA | Теги: реформа, переділ ринку?, Приватизація шахт | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]