Пт, 2024-03-29, 02:48
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:39
Ритуальне каміння шамана, якому понад 4 тисячі років, знайшли в скелях Панами
Інші останні Новини світу науки і технологій
Знаряддя праці стародавнього шамана археологи знайшли в скельному гроті на заході Панами. 12 каменюк незвичайної форми більше, ніж 4 тисячі років тому були заховані там шаманом.

Стаття з описом знахідки опублікована в свіжому випуску журналу Archaeological and Anthropological Sciences, передає Infox.ru.

Знахідка є найдавнішим свідоцтвом існування шаманських культів на території Центральної Америки.

Каміння було виявлено в 2007 році панамськими археологами із Смітсоновського інституту тропічних досліджень в ході розкопок в скельному гроті Касіта де Пьєдра, який використовувався стародавніми людьми як притулок.

Радіовуглецевий аналіз прошарків вугілля, що перекривало каміння зверху і знизу, показав, що воно було закопано 4800-4000 років тому. Оскільки вищерозміщені шари грунту загальною товщиною майже в півметра потривожені не були, це виключає можливість того, що каміння було заховане в пізніший час.

Один з каменів є невеликим циліндром правильної форми діаметром 25 міліметрів, виточений з мінералу дацит.

Інші камінці, один з яких нагадує квітку, а інший має западину посередині, не мають слідів обробки і набули своєї незвичайної форми природним чином.

Судячи з того, що каміння лежало на невеликій відстані одне від одного, спочатку воно було поміщено в мішечок або кошик, який потім зігнив.

Невеликий камінь довгастої форми, що є піритовою галькою, міг служити товкачем для розтирання зілля, про що свідчать його стесані кінці.

Всі камінці мають різний мінеральний склад і були зібрані за декілька десятків кілометрів від скельного грота або ж були отримані від сусідніх племен.

Сучасні індіанці, що населяють Центральну Америку, використовують схожі камінці в шаманських ритуалах і для лікування хвороб.

Відзначимо, не так давно вчені з'ясували, що амазонський напій, який вживають шамани, робить галюцинації реальністю.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 890 | Додав: adminA | Теги: Панами, 4 тисячі років, ритуальне каміння шамана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]