Вт, 2024-04-16, 14:06
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:27
Старовинний якір підняли з дна Чорного моря
Інші останні Культурні новини
Працівники Іллічівського морського торговельного порту підняли з дна Чорного моря якір, якому, за оцінкою фахівців, щонайменше 100 років, повідомляє прес-служба Міністерства інфраструктури України.

Знахідку виявив у липні поточного року дайвер-краєзнавець Віктор Колобов. Якір залягав на малій глибині в прибережній зоні садового товариства "Ветеран" та перешкоджав руху прогулянкових катерів.

Міським головою спільно зі Службою цивільного захисту Іллічівська головного територіального управління МНС в Одеській області було ухвалено рішення провести операцію з вилучення якоря. На прохання адміністрації міста, практичне виконання робіт взяв на себе Іллічівський порт. Науковим консультантом робіт виступив доктор історичних наук Ігор Сапожников. Для виконання підйомних робіт Іллічівський порт задіяв буксир "Бригадир" та плавкран СПК 90 вантажопідйомністю 100 тонн.

"Після розчищення на Іллічівському судноремонтному заводі на якорі не виявлено якогось заводського клейма, що не дає змоги поки що достеменно датувати цю неординарну знахідку. Але судячи з конструктивних особливостей, можна припустити, що її вік може становити орієнтовно від 160 до 100 років", - зазначив Сапожников.

Планується, що якір "адміралтейського типу" завдовжки 4 м, завширшки 3 м та вагою близько 5 тонн буде ретельно вивчено та тимчасово виставлено на загальний огляд городян у Приморському парку Іллічівська. Передбачається, що якір буде встановлено на оглядовому майданчику нових міських сходів.

Нагадаємо, що в липні у Запоріжжі в акваторії острова Хортиця із дна Дніпра археологи підняли 8-метрове стародавнє судно - однодеревку часів раннього козацтва або Київської Русі.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 954 | Додав: adminA | Теги: старовинний якір, дна Чорного моря | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]