Чт, 2024-03-28, 19:42
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:29
Стурбований радикалізацією суспільства глава УГКЦ
Інші останні Релігійні новини

Предстоятель Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) як християнин стривожений тим, що грубий тиск або груба сила стає прийнятним засобом для вирішення державних, громадських і політичних проблем в Україні. Про це він сказав в інтерв'ю газеті "День".

Зокрема, глава УГКЦ нагадав про феномен "зайвої" людини, який отримав чіткі межі в ХХ столітті. І сьогодні, за його словами, привиди тоталітаризму повертаються, тоталітарні ідеології входять в мислення в євразійському просторі і, на жаль, в українському просторі.

"Нас турбує своєрідна радикалізація суспільства. Хтось може говорити, що успіх радикальних сил і угруповань - це спроба українців тиснути таким способом на владу. Хтось каже, що це певною мірою - ознака відчаю українського суспільства. І те і інше не може не турбувати. Але що турбує мене як християнина, так це те, що десь грубий тиск або така груба сила стає прийнятним засобом для вирішення державних, громадських і політичних проблем", - сказав Шевчук.

Він зазначив, що з цим не можна погоджуватися і "не можна вирішити проблеми демократичного суспільства, принижуючи або ігноруючи права і свободи якоїсь частини нашого суспільства".

"Згадую, під яким гаслом йшло повстання польського народу в царській Росії в 1830 році: "За нашу і вашу свободу". Це ж гасло було підняте на прапор Української Повстанської Армії. Якщо ми сьогодні в нашому суспільстві скажемо: "За нашу, але не вашу свободу", тоді стаємо на помилковий шлях. І тому кожна церква завжди прагне і буде прагнути показати важливість поваги до людини навіть тоді, коли вона дотримується, можливо, інших принципів, належить до іншої національності, до іншої релігії", - зазначив він.

"Тому що кожна тоталітарна ідеологія, певною мірою, творить феномен зайвої людини - хтось зайвий, хто не підпадає під чиїсь вузькокорпоративні інтереси. І це абсолютно помилковий шлях для розвитку громадянського суспільства", - додав Шевчук.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Релігійні новини | Переглядів: 972 | Додав: nowyny | Теги: Святослав Шевчук, гасло упа | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]