Пт, 2024-04-19, 22:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:38
У Раді розповіли, які фракції підтримають судову реформу
Інші останні Політичні новини

Фракція "Блок Петра Порошенка" підтримає початок судової реформи в країні й проголосує за законопроект "Про суддів та судоустрій", а також внесення змін до Конституції в частині правосуддя. Про це в розповів заступник керівника фракції Олексій Гончаренко, передає "Укрінформ".

"Звичайно, ми підтримаємо, фракція підтримає", - зазначив він.

У свою чергу, представники фракції "Народний фронт" також запевнили, що віддадуть свої голоси на підтримку судової реформи. "Це ж наша ініціатива, ми давно наполягали на цій реформі", - підкреслили співрозмовники.

Водночас, в менших фракціях колишньої коаліції, які нині називаються "Демократичною опозицією", не визначилися щодо підтримки - не підтримки законопроектів.

"Ні. Ми ще не визначилися, ще будемо на фракції визначатися", - зауважила народний депутат фракції "Батьківщина" Олександра Кужель на запитання, чи проголосує її фракція за судову реформу.

Відповідаючи на аналогічне запитання народних депутатів від фракції "Самопоміч", Тетяна Острікова заявила: "Наразі, позиції фракції щодо проектів по судовій реформі немає. Ми визначимося на найближчому засіданні фракції, яке точно відбудеться до розгляду судової реформи у парламенті".

У свою чергу, засідання фракції "Самопомочи" на якому обговорювалося питання голосування за судову реформу тривало шість годин. Однак до остаточного рішення фракція не взяла. Думки розділилися і сьогодні вранці нардепи повернуться до обговорення питання. Про це в прямому ефірі "112 Україна" розповів народний депутат Єгор Соболєв.

"Я особисто вважаю, що не можна. Великий ризик. Ми вже бачили реформу прокуратури, набір в яку став фарсом, обманом. З іншого боку дозволити лише адвокатам представляти людей у судах. Таємний план взяти під контроль адвокатуру. Позбавити адвокатських свідоцтв всіх справжніх адвокатів і зробити так, що судді, прокурори і адвокати будуть залежати від клептократії", - сказав Соболєв.

Судова реформа: судді Верховного суду хочуть зберегти посади

Судді Верховного суду хочуть зберегти свої посади після судової реформи. В іншому випадку планують звернутися до Конституційного суду. Про це заявив у своїй доповіді на пленумі Верховного суду його голова Ярослав Романюк, передає ЛІГАБізнесІнформ.

Представляючи проект висновку пленуму щодо законопроекту про судоустрій і статус суддів, Романюк звернув увагу на те, що пропонується ліквідувати діючий Верховний суд і замість нього створити новий, доповнивши його спеціалізованими судами.

Фактично, за словами Романюка, мова йде про реорганізацію Верховного суду, тому діючі судді повинні залишитися на своїх посадах, а не переобиратися за конкурсом. Він зазначив, що конкурс може бути оголошено на вакансії.

Також Романюк заявив, що не виправдано пропозицію брати участь у конкурсі на посаду судді вченим і адвокатам без суддівського досвіду. "Якщо законодавець не прислухається до нашої думки, у нас буде можливість звернутися з приводу такого закону до Конституційного суду", - сказав він.

Романюк підкреслив, що якщо в результаті реформи судді Верховного суду все ж будуть звільнені, вони зможуть звернутися до Європейського суду з прав людини.

Пленум Верховного суду схвалив проект висновку, буде доопрацьований і опублікований на сайті суду, а сьогодні вранці переданий до профільного парламентського комітету.

Як повідомлялося, у понеділок ввечері, 30 травня, Петро Порошенко закликав народних депутатів проголосувати за нову редакцію закону про судоустрій і статус суддів, зміни до Конституції України щодо судової реформи. Так, глава держави звернувся до народних депутатів з проханням "зробити все можливе, щоб ми забезпечили результативне голосування".

Порошенко зазначив, що провал голосування за зміни в Конституцію "надовго законсервує наявну систему судоустрою", адже, згідно з чинною Конституцією, парламент зможе розглядати зміни до Основного Закону не раніше, ніж через рік.

Раніше спікер Верховної Ради Андрій Парубій також закликав народних депутатів до максимальної відповідальності при голосуванні за ці зміни. "Ми маємо унікальний історичний шанс піти на судову реформу. Усі інші реформи правоохоронних органів, антикорупційні, будь-які інші, вони, зрештою, розбиваються, як хвилі об скелю корумпованих судів", - наводяться слова Парубія у повідомленні.

Верховна Рада розгляне пропозиції президента Петра Порошенка щодо судоустрою й статусу суддів на поточній сесії. За внесення до порядку денного законопроекту №4734 проголосував 231 депутат.


    

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 791 | Додав: adminA | Теги: рада, фракції, судова реформа | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]