Чт, 2024-03-28, 15:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:43
У ЗНО замінив Дзюбу на Хрущова - Табачник геть розперезався
Інші останні Політичні новини
Міносвіти викреслило з програми зовнішнього незалежного оцінювання знань школярів не лише імена Степана Бандери, Романа Шухевича, але й низки дисидентів-шістдесятників. Про це пише "Комерсант-Україна".

З розділу "Україна у 1929-1938 роках" зникли згадки про лідерів Організації українських націоналістів Степана Бандеру і Романа Шухевича, а також ідеолога українського націоналізму Дмитра Донцова.

Розділ, що називався в програмі 2012 року "Україна в боротьбі за збереження державної незалежності", перейменовано на "Український державотворчий процес".

З нього вилучено згадки про таких політичних діячів Української Народної Республіки, як Кость Левицький, Дмитро Вітовський, Юрій Тютюнник, а також про економіста Михайла Волобуєва, який виступав за економічну незалежність України від СРСР.

Замість цього були додані пункти про радянських воєначальників та партійних активістів.

Так, цього року на ЗНО школярів чекають питання про подвиги червоного командира часів Громадянської війни Миколи Щорса, діяльності першого секретаря ЦК Компартії України Георгія П'ятакова і голови президії Центрального виконавчого комітету СРСР від УРСР Григорія Петровського.

З розділу про розвиток України в період 1945 - початку 1950-х років вилучено згадки про десталінізацію і припинення репресій. Замість цього додалися прізвища першого секретаря ЦК КПРС Микити Хрущова, професора Бориса Патона і авіаконструктора Олега Антонова.

Міносвіти також викинуло з програми питання про діяльність дисидентів і шістдесятників, зокрема письменника і політв'язня Євгена Сверстюка, художниці Алли Горської, літературознавця Івана Дзюби, поета Івана Світличного.

Раніше повідомлялося, що в тестах зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) з історії України та всесвітньої історії зменшено кількість завдань - з 60 до 55, і, відповідно, скорочено час на їхнє виконання з 150 до 135 хвилин.

У серпні 2011 року автори підручників з історії України повернули термін "Велика Вітчизняна війна" та скоротили інформацію про діяльність ОУН . А раніше, в березні 2011 року, Дмитро Табачник заявив, що в нових підручниках історії для 11-го класу буде відновлено термін "Велика Вітчизняна війна", а інформація про ОУН-УПА буде "подаватися об'єктивно".

Однією з останніх ініціатив Табачника був наказ про проведення Всеукраїнського учнівського конкурсу з російської мови "Лукомор'я" для учнів 2-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 909 | Додав: adminA | Теги: ЗНО Дзюбу на Хрущова, Табачник | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]