Ср, 2024-04-24, 11:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:21
Україна може "гнати" дешевий туркменський газ поки тільки по російській трубі
Інші останні Економічні новини

Візит Януковича до Туркменістану, що почався вчора, не схожий на більшість закордонних поїздок президента. Зазвичай він їздить для того, щоб залучити інвестиції в Україну. В Ашхабаді ж мова йшла про будівництво об'єктів на території Туркменістану українськими компаніями. І, природно, про газ, зазначає газета "Сегодня".

У Ашхабад Янукович прибув з ґрунтовною делегацією. Крім голови Адміністрації президента Сергія Льовочкіна і радника президента Андрія Гончарука, в ній опинилися відразу три міністри (ПЕК - Юрій Бойко, освіти - Дмитро Табачник, культури - Михайло Кулиняк) та інші.

Віктор Янукович зі своїм колегою Гурбангули Бердимухамедовим розмовляли віч-на-віч. Говорити їм було про що. Українсько-туркменські взаємини, чи не ключові для України до 2009 року (всупереч загальноприйнятій думці, основні обсяги газу Україна раніше купувала у Ашхабаду, а не у "Газпрому"), в останні роки сповзли до скромного товарообігу в 400 млн доларів на рік. Для порівняння - "Газпрому" щомісяця Україна платить мільярд.

Зрозуміло, що в нинішній ситуації "особливо дружніх" взаємин з Кремлем Ашхабад, який володіє величезними запасами газу, автоматично повернувся в статус пріоритетного партнера. Причому Бердимухамедов готовий надати Україні вельми пільгові умови - аж до того, що ми самі собі будемо добувати газ на туркменському шельфі.

Вже зараз Україні дають можливість видобувати до 5 млрд кубів щорічно, причому цей газ обійшовся б у скромні за нинішніми мірками 200 дол з урахуванням доставки, що, принаймні, дало б змогу частково погасити потреби комунальних підприємств (а це ціни на опалення та гарячу воду). Але от з доставкою проблема: окрім російського газопроводу, звідси нічого не йде.

Альтернативна труба, без прокачування по російській території, очікується в 2015-му. Як повідомило виданню джерело в делегації, газ з цієї труби в підсумку буде коштувати 270 дол за тисячу кубів, але, крім споруди газопроводу, потрібно ще побудувати термінал з прийому зрідженого газу - він також очікується в 2015-му.

Ще ряд угод розрахований не на перспективу, а на сьогоднішній день. По-перше, внутрітуркменський газопровід "Схід-Захід" будуть будувати українські компанії - наша пропозиція виявилася більш вигідною, ніж російської "Ітери". По-друге, українська група компаній буде головним постачальником труб для споруджуваного мегагазопроводу, який пройде по території Туркменістану, Афганістану, Пакистану та Індії. Ще ряд проектів знаходяться в стадії розробки. Так, українська компанія "Альтком" буде брати участь в тендері на будівництво злітно-посадкових смуг в аеропортах Туркменабат і Дашогуза, а також нового моста через Амудар'я.

Ще одна угода в галузі освіти, в якій головну роль грає "імпорт" туркменських студентів в Україну. Як розповів Дмитро Табачник, кількість студентів з Туркменістану в Україні збільшується дуже швидко: у 2011 році ця країна вийшла на третє місце після Китаю (8 тисяч) і Росії (6 тисяч), пославши до нас 5 тисяч учнів. У планах - до 7,5 тисяч.

Нагадаємо, президенти України і Туркменістану підписали спільну заяву про розвиток взаємин дружби і співробітництва між Україною та Туркменістаном. Президенти також підписали договір між Україною і Туркменістаном про довгострокове торговельно-економічне співробітництво.

Тим часом Міжнародний валютний фонд (МВФ) як і раніше наполягає на підвищенні тарифів на газ в Україні для продовження фінансового співробітництва з країною. Україна ж наполягає на зниженні ціни імпортованого російського газу.

Раніше президент України Віктор Янукович заявив, що зростання ціни на газ відповідно до контракту 2009 року між Україною і Росією несе загрозу українській економіці. Відповідно до формули, ціна на російський газ для України в IV кварталі 2011 р. складе 347 дол/тис куб м. Газова суперечка між Україною і Росією невдовзі може дійти до суду.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1332 | Додав: nowyny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]