Пт, 2024-04-19, 11:40
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:58
Українці чекають, коли на небі засяє Різдвяна зірка
Інші останні Релігійні новини
На Святвечір закінчується багатоденний піст, і схід першої зірки символізує народження Христа.

Православні та греко-католики сьогодні, 6 січня, відзначають Святвечір - переддень (надвечір'я) Різдва Христового.

Назва головної страви "колива" або куті походить від слова "Коляда". Це замочені у воді зерна пшениці, сочевиці, гороху і ячменю, які слід вживати в їжу в цей вечір, згідно з церковним статутом.

В Україні Святвечір має не тільки глибокі за змістом церковні відправи, але, перш за все, багатий виконаними символікою обрядами та звичаями, деякі з них сягають ще до дохристиянських часів.

Колись у наших прадідів у цей час був свято "Корочуна" - день привітання сонця, що відзначався напередодні дня зимового сонцестояння. Слов'яни вірили, що у грудневі й січневі дні народжується чудодійна сила, яка переливається у душі людей, у землю, у воду, у рослини і тварини, тому так чекали та радісно відзначали це свято.

Християнство наповнило ці давні традиції новим змістом.

Переддень свята Різдва має окреме богослужіння, зване Великі, або Царські часи, які склав Єрусалимський Патріарх Софроній.

Зі святого Євангелія читають події, пов'язані з Христовим Різдвом, а стихирі оспівують втілення Сина Божого, місце і обставини Різдва.

Святвечір завершує чотиритижневий Пилипівський піст перед Різдвом, тому цього дня дотримується суворий піст.

Лише коли на небі з'являється перша зірка (яка символізує Віфлеємську зірку, що сповістила про народження Христа), вся сім'я може сідати за стіл.

Вечеря хоч і пісна, але багата - традиційно, на стіл виставляється рівно 12 страв, основною з яких є кутя, або коливо (варена пшениця з медом, маком та узваром).

В центральній та східній Україні після Святвечора існує звичай носити вечерю дідусеві та бабусі, хрещеним батькам та добрим знайомим. "Нести вечерю" - значить, поважати старійшину, розділяти надію, долю, добро, згадувати померлих. Після Вечері у деяких регіонах молодь починає колядувати.

Увечері у всіх храмах починається Всенічне богослужіння, яке завершується святковою Різдвяною літургією.

Різдво 7 січня відзначають Українська, Грузинська, Сербська, Єрусалимська православні церкви, афонські монастирі, а також частина католиків і протестантів, що живуть за Юліанським календарем.

Як повідомлялося, 7 січня в центрі Львова всі бажаючі можуть скуштувати святкової куті від майстерних господинь. Її в цей день планують приготувати цілу тонну.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Релігійні новини | Переглядів: 1463 | Додав: adminA | Теги: Різдвяна Зірка, українці | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]