Пт, 2024-03-29, 01:09
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:46
В Алжирі завершили звільнення заручників: десятки жертв
Інші останні Новини світу

Підсумки військової операції армії Алжиру зі звільнення заручників, захоплених бойовиками на нафтогазовому комплексі Ін Аменас, станом на ранок п'ятниці, 18 січня, залишаються суперечливими. Було врятовано декілька сотень захоплених співробітників підприємства, проте не ясна доля ще багатьох десятків осіб.

Штурм, який тривав більше шести годин, було завершено до ночі 18 січня, передає NEWSru Russia з посиланням на алжирське інформагентство APS і Reuters.

Врятовані були порядка 600 громадян Алжиру. Також встановлені особи двох звільнених громадян Кенії, шотландця і француза.

Точне число жертв до цих пір не ясно. За даними Reuters, жертвами терористів стали 30 цивільних осіб, включаючи іноземних громадян. На даний момент, як повідомили агентству представники місцевої влади, відомо про загибель семи іноземців, і вже встановлено особи двох британців, двох японців і одного громадянина Франції. Національна приналежність решти загиблих іноземних працівників підприємства з'ясовується. Крім того, опізнано вісім громадян Алжиру, особистості інших і їх точна кількість встановлюються.

Справа в тому, що до завершення антитерористичної операції деяким заручникам - можливо, декільком десяткам - вдалося втекти. До цих пір їх доля невідома.

У ході операції убито, за різними даними, від 11 до 14 терористів, включаючи лідера однієї з терористичних організацій, що брали участь у нападі на комплекс, - "Сини пустелі за ісламську справедливість". Разом з ним убито ватажка алжирського угруповання "Абу Аль-Бара", мавританця Абдулла Ульд Ахміда. Саме ці структури склали кістяк бандформування під керівництвом організації "Ті, що розписались кров'ю".

За інформацією влади, бойовики, які атакували нафтогазове підприємство, проникли в Алжир з Лівії. Попередньо встановлено, що у захопленні заручників брали участь громадяни Алжиру, Мавританії, Нігеру, Малі, а також громадянин Франції і підданий Канади.

Раніше повідомлялося, що вертольоти алжирських ВВС завдали бомбового удару по об'єкту, при цьому низка регіональних ЗМІ повідомляла, що загибель людей сталася не під час бомбардування, а при атаці каравану машин із захопленими заручниками.

Напад бойовиків на нафтогазовий комплекс Ін Аменас (регіон Тігентурін, провінція Іллізі) на сході Алжиру, був "націлений на те, щоб залучити Алжир у конфлікт в Малі, дестабілізувати обстановку в Алжирі і зруйнувати національну економіку, яка на 98 відсотків залежить від експорту енергосировини" , заявила місцева влада. Атаку екстремістів вони позначили як "агресію міжнародного тероризму проти алжирського народу".

Нагадаємо, що, захопивши в Алжирі іноземних робітників, "Аль-Каїда" таким чином відповіла на французьке вторгнення в Малі.

Бойовики готувалися до нападу два місяці

Як з'ясувалося, бойовики готувалися до операції два з лишком місяці. Терористи вивчили інфраструктуру родовища, самого заводу і містечка, де проживали газовики, передає ИТАР-ТАСС .

Керував захопленням відомий у Північній Африці алжирський бойовик Мохтар Бельмохтар, в свій час воював проти радянських військ в Афганістані і пройшов там підготовку у тренувальних таборах талібів. У минулому він очолював екстремістську "Салафістську групу проповіді і джихаду", але пізніше розійшовся у поглядах з лідерами місцевого осередку "Аль-Каїди" і заснував власнй екстремістський підрозділ, що отримав назву "Ті, що розписалися кров'ю".

До атаки на комплекс підключилися також інші угруповання, в тому числі терористична організація "Сини пустелі за ісламську справедливість" і алжирська "Абу Аль-Бара", ватажків яких було пізніше знищено у ході спецоперації.

Хроніка вторгнення

Атаку на комплекс було здійснено у середу, 16 січня, алжирська армія почала діяти в четвер, 17 січня. Офіційних заяв влади Алжиру досі немає.

Ясно із самого початку було лише одне - на жодні переговори і, тим більше, поступки, влада не піде. Зате у бойовиків з'явився інформаційний рупор в особі мавританського інформаційного агентства АНІ, яке спочатку оприлюднило заяву загарбників з вимогами до Алжиру відкликати виданий раніше Франції дозвіл на використання повітряного простору країни для прольоту в Малі, де французький контингент веде операцію проти ісламських бойовиків.

Від самої Франції бойовики вимагали припинити військові дії в Малі, а також звільнити з в'язниць сотню соратників, засуджених за тероризм.

Надалі агентство чи не в прямому ефірі передавало хроніку подій, яку вдавалося по фрагментам зводити воєдино також за допомогою алжирського новинного телеканалу "Ан-Нахар" та інформагентства APS.

Лише коли почався штурм, телефонні контакти з екстремістами перервалися. Пізніше стало відомо, що представника, що постійно виходив на зв'язок з мавританським агентством, було убито.

За наявними даними, близько 30 заручникам, серед яких були алжирці та іноземці, вдалося втекти. Їх евакуювали з місця подій на військових вертольотах.

Армія на той час вже оточила комплекс і періодично піддавала його обстрілам, намагаючись вибити звідти екстремістів. Останні, в свою чергу, вимагали відкрити їм безпечний коридор для проїзду, погрожуючи розправою з заручниками.

Коли з району спробувала виїхати колона з бойовиками і бранцями, з повітря по автомобілям було завдано декілька ударів. Тоді з'явилися відомості про загибель близько 35 заручників, ще четверо були звільнені. Ця інформація так і залишилася без офіційного підтвердження.

Вже до вечора APS повідомило про звільнення 600 алжирських співробітників і чотирьох іноземців - двох британців, кенійця і француза.

Ближче до вечора розпочався штурм, який тривав кілька годин. Вперше з початку кризи із заручниками виступив офіційний представник Алжиру - міністр інформації країни Мохаммед Саїд, який повідомив, що "значну кількість терористів нейтралізовано", а сама операція "продовжиться до повного звільнення всіх заручників". Його заява стала першою офіційною реакцією влади країни за добу.

Як повідомляло алжирське телебачення, екстремістам вдалося підірвати ділянку газопроводу і підірвати цех замінованого ними переробного заводу.

Штурм завершився ближче до півночі.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 974 | Додав: nowyny | Теги: Алжир, звільнення заручників | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]