Пт, 2024-03-29, 08:17
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

22:37
В Антарктиці 50 мільйонів років тому росли пальми і баобаби, стверджують науковці
Інші останні Новини світу науки і технологій

Більше 50 мільйонів років назад Антарктика представляла собою досить комфортну для проживання територію, де було завжди тепло і росли пальми. Підтвердженням цьому стали нові докази. Про це свідчать пилок, спори рослин і залишки одноклітинних організмів, знайдені після буріння на Східному узбережжі Антарктиди, повідомляє BBC-Russian.

Науковці пробралися крізь чотири кілометри води і кілометр льоду до місць, де хоч щось збереглися від Антарктики періоду еоцену - в осадових породах тієї епохи вони знайшли зерна пальмових дерев - близьких родичів сучасних баобаба і макадамії (австралійського горіха). Отримані дані свідчать про те, що зимові температури в тих місцях не падали нижче 10 градусів Цельсія, а літні трималися в районі 20 градусів, говориться в статті, опублікованій в журналі Nature.

Науковці сподіваються, що нові дані про вплив "парникового ефекту" на клімат допоможуть отримати уявлення про те, як може розвиватися ситуація сьогодні при зростанні концентрації вуглекислого газу в атмосфері.

Останнім часом вчені демонструють особливий інтерес до епохи раннього еоцену, відомої ще як "еоценскій парник". Інтерес пов'язаний більшою мірою з можливістю провести аналогію між кліматом в період еоцену з сьогоднішнім процесом глобального потепління, пише NEWSru.com.

В епоху еоцену концентрація вуглекислого газу була набагато вище нинішнього рівня - вона щонайменше досягала 600 частин на мільйон в порівнянні сьогоднішніми 390. Середня температура на всій території Землі тоді була на 5 градусів вище сьогоднішньої, і не було такої різкої різниці в кліматі між екваторіальній територією і полюсами.

Як говорить Джеймс Бендл, найближчим часом на Землі концентрація вуглекислого газу не досягне рівня епохи еоцену, і ймовірно, якщо будуть скорочені викиди вуглекислого газу в атмосферу, цей рівень не буде досягнутий ніколи.

"Чим більше нам вдається отримати нову інформацію, тим більш зрозумілим стає те, що ми не переоцінюємо ті моделі кліматичних змін, які використовуються зараз. Навпаки, вони, ймовірно, недооцінені. Ось що головне", - зазначив науковець.

У квітні цього року повідомлялося, що льодовий панцир Антарктиди скорочується прискореними темпами в результаті швидкого танення його низових шарів, що стикаються з водою.

А танення криги в Арктиці все ж таки йде більш швидкими темпами, ніж передбачалося раніше. Про це свідчать нові дані, отримані Норвезьким полярним інститутом. Досі вважалося, що крижаний покрив Арктики зникне не менш ніж через 50-100 років. Нинішній прогноз куди гірший: крига може розтанути за 10 років. Однак російські науковці переконані, що до кінця століття не варто розраховувати на глобальне потепління.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 959 | Додав: admin | Теги: антарктика, баобаби, пальми | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]