Пт, 2024-04-19, 20:48
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:15
В Україні назріває нова податкова реформа
Інші останні Економічні новини
Двотижневі консультації Державної податкової служби (ДПС) з бізнесом та експертами не переконали податківців відмовитися від своїх ініціатив, запропонованих в рамках реформування фіскальної системи. Як і раніше, вони наполягають на введенні податку з обороту, 3%-го збору з валютних операцій і кардинальному зниженні навантаження на фонд оплати праці. Водночас бізнесу обіцяють відшкодовувати ПДВ облігаціями, а ліквідацію пільг зробити виборчою. Експерти очікують від цієї реформи посилення податкового навантаження, наполягаючи на частковій імплементації її норм лише з 2014 року.

Як повідомляє "КоммерсантЪ-Украина", Державна податкова служба завершила перший етап громадського обговорення свого бачення реформи податкової системи, що почався у середині липня. Вчора ДПС розіслала експертам і асоціаціям першу узагальнену версію змін до Податкового кодексу та інші законодавчі акти.

Згідно з графіком, затвердженим міністром фінансів Юрієм Колобовим, узагальнений варіант реформи повинні були оприлюднити на сайтах Мінфіну і ДПС до 1 серпня. Проте вчора він так і не був опублікований.

"Ми були налаштовані на роботу після офіційного оприлюднення, щоб внесення пропозицій отримало вже інший статус. Але, мабуть, хтось гальмує цей процес", - відзначає президент Союзу податкових консультантів Леонід Рубаненко.

Наданий членам робочої групи законопроект не дуже відрізняється від більш ранньої концепції. У ДПС не відмовилися від його ключових положень. Пропонується знизити ставку ПДВ з 20% до 12% на імпорт/реімпорт товарів і послуг, а також електроенергію, газ, нафту і воду. Всі інші операції на внутрішньому ринку будуть обкладатися 7-відсотковим податком.

Під додаткове оподаткування в 2% обороту (з 1 січня по 1 липня 2013 року - 2,5%) будуть підпадати практично всі зазначені вище операції, а також експорт. За словами заступника голови ради Федерації роботодавців (ФРУ) Дмитра Олійника, за їхніми розрахунками, тільки ці норми збільшать податкове навантаження на підприємства другого (сировинні) і третього переділу (з високою доданою вартістю) на 20-30% .

Керівник групи експертів Спілки податкових консультантів Людмила Рубаненко відзначає, що після введення податку з обороту швидше за все збільшаться і ціни, а його стягування з експортних операцій суперечить європейським угодам.

Президент Американської торгової палати Хорхе Зукоскі вважає, що паралельне адміністрування ПДВ та податку з обороту ускладнює фіскальну систему і, незважаючи на зниження ставки ПДВ, негативно вплине на бізнес. До того ж з податку з обороту будуть авансові платежі. Крім того, бізнес буде нести втрати і при сплаті збору в 3% при купівлі безготівкової валюти.

У ДПС й далі пропонують знизити навантаження на фонд оплати праці з одночасним існуванням прогресивної шкали податку на доходи фізичних осіб. 10% буде стягуватися з доходів на рівні 1,4 мінімальної зарплати (зараз це приблизно 1502 грн). З суми вищої за цей показник, але не більше 10-кратного розміру мінімальної зарплати, буде стягуватися 15%. А з більш високих доходів потрібно буде платити 20%.

Соціальну пільгу в розмірі прожиткового мінімуму для працездатних, яка з 2015 року була би застосована для всіх платників, вирішили залишити, зокрема, для матерів-одиначок, вдів, а також тих, хто виховує дитину-інваліда. Єдиний соцвнесок, як і було запропоновано спочатку, складе 15% для всіх платників.

Водночас законопроект містить нові норми, які навряд чи міг запропонувати бізнес, наприклад повернення до відшкодування ПДВ облігаціями. Вони будуть випущені на суму податку за період до 1 січня 2013 року.

У прес-службі ДПС стверджують, що це лише один із варіантів повернення податку, і його підтримали низка підприємств. "Оформлення повернення ПДВ паперами буде тільки на добровільній основі", - додають у прес-службі.

Але, на думку директора економічного департаменту Українського союзу промисловців і підприємців Юлії Дроговоз, держава таким чином визнає, що проблема з відшкодуванням не вирішена, а борги зростають.

"Автоматичне відшкодування сяк працює, а в звичайному режимі підприємства практично не отримують відшкодування. Була команда віддати ПДВ дрібним компаніям, але там суми маленькі, хоча таких підприємств багато", - додає Людмила Рубаненко.

Отримання ПДВ-облігацій позбавляє бізнес можливості зараховувати борг держави в рахунок майбутніх платежів, впевнена Дроговоз.

Не в повному обсязі реалізована ідея ДПС про ліквідацію всіх податкових пільг. Запропоновано стягувати ПДВ з операцій з поставки продуктів дитячого харчування, технічних засобів реабілітації та легкових автомобілів для інвалідів, національних фільмів (і їх демонстрації), лікарських препаратів, благодійної допомоги, книговидання. Пільг, як із ПДВ, так і з прибутку, позбудуться літакобудівники.

Буде ліквідовано спеціальний режим оподаткування в сільському, лісовому і рибному господарствах. Податок на прибуток доведеться платити легкій промисловості, машинобудуванню для агарного сектора, виробникам біопалива, готелям. Але пільги з ПДВ залишаться, зокрема на послуги освіти, медицини, при імпорті газу.

"Повернуть ПДВ для зернотрейдерів, при експорті брухту чорних і кольорових металів, шкур. Спочатку вони звільнялися від податку для ліквідації схем. Тепер з'явиться можливість схеми повернути", - говорить Дроговоз.

За словами голови правління Української асоціації підприємств легкої промисловості "Укрлегпром" Валентини Ізовіт, зі зростанням податкових платежів збільшиться собівартість продукції.

"Ми не можемо конкурувати з імпортом, будемо скорочувати робочі місця", - говорить вона.

Хоча, на думку пані Рубаненко, для підприємств легкої промисловості навряд чи щось суттєво зміниться, так як 90% компаній збиткові.

Податківці обіцяють, що будь-яка пропозиція про скасування преференцій буде погоджена з профільним міністерством. Остаточна версія законопроекту очікується до вересня.

Раніше ДПСУ пропонувала знизити ставку податку на додану вартість (ПДВ) у внутрішніх торговельних операціях в Україні до 7%. Згідно з проектом, ДПСУ пропонує реформувати податок на прибуток, але знизити ПДВ. Замість 20-процентної ставки буде стягуватися 12% - в разі імпорту для всіх видів послуг і галузей, які належать до природних монополій, і до 7% - у внутрішніх операціях.

Як повідомлялось, легалізація зарплат, навіть якщо вона відбудеться в повному обсязі, принесе в бюджет 22,5 млрд грн. Буде скасовано максимальний поріг для сплати ЄСВ, який становить 10 мінімальних зарплат, що дасть 3,9 млрд грн, а також повернуто збір з купівлі іноземної валюти в розмірі 3% - ще 14 млрд грн. Але навіть у цьому випадку нестача буде величезною - 50 млрд грн.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1068 | Додав: adminA | Теги: Україні .нова податкова реформа | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]