Сб, 2024-04-20, 01:07
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:01
Вибори будуть "на грані фолу", не допоможе навіть відеоспостереження
Інші останні Політичні новини
За допомогою веб-камер неможливо зафіксувати порушення під час підрахунку голосів, упевнений заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера.

"За допомогою веб-камери неможливо побачити, що бюлетень, надрукований невеликим шрифтом, в якому стоїть галочка за партію А, перекладають в стопочку партії Б. І не варто переконувати людей в тому, що відеокамери можуть зафіксувати хибний підрахунок голосів на виборчій дільниці", - заявив Магера в інтерв'ю, опублікованому в газеті "Факти і коментарі".

"За допомогою техніки можна хіба що помітити надмірне скупчення людей, зафіксувати якісь протиправні дії, наприклад, бійку", - додав він.

При цьому заступник глави ЦВК висловив здивування тим, "як легко і швидко в бюджеті знайшовся майже мільярд гривень на встановлення веб-камер".

"Хоча більше року тому ЦВК звертався до Кабінету міністрів з проханням передбачити в державному бюджеті на 2012 рік 1,2 мільярда гривень для проведення чергових виборів народних депутатів. Нам тоді виділили 800 мільйонів гривень, повідомивши, що більше грошей немає. І тільки після тривалих, багатомісячних листів і переконань ми отримали-таки для повноцінного проведення виборчого процесу 400 мільйонів гривень", - підкреслив він.

Як повідомлялося, парламент прийняв закон, що передбачає введення відеоспостереження на виборчих дільницях на майбутніх парламентських виборах, надавши на ці цілі 993,6 мільйона гривень.

Передбачається, що ці роботи будуть доручені російській компанії, яка організовувала відеоспостереження на останніх президентських виборах у Російській Федерації.

Нагадаємо, 20 липня голова ради Об'єднаної опозиції "Батьківщина" Арсеній Яценюк заявив, що "влада хоче сфальсифікувати вибори, поставивши відеокамери для того, щоб залякати людей. Будуть говорити: ми будемо знати, чи прийшли ви на виборчу дільницю і чи проголосували ви за Партію регіонів" .

Заступник голови ЦВК очікує брудних виборів через "мажоритарників"

Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера виступає за введення збору підписів у підтримку претендентів у кандидати в депутати Верховної Ради для їх реєстрації кандидатами в мажоритарних округах замість сплати ними грошової застави.

Він вважає, що передбачена законом про вибори народних депутатів застава в розмірі 12 мінімальних заробітних плат, що становить зараз 13,2 тисяч гривень для реєстрації кандидатів в одномандатних округах, є значною і її здатні сплатити далеко не всі претенденти в кандидати.

"Тому, як мені здається, необхідно передбачити альтернативний варіант для реєстрації кандидатів в депутати", - сказав він.

Магера зазначив, що у світовій практиці існує механізм збору підписів у підтримку претендентів. При цьому він зазначив, що не обов'язково збирати кілька тисяч підписів виборців, а досить заручатися підтримкою 200 депутатів місцевих рад, які своїми підписами засвідчать авторитет кандидата в окрузі.

Також Андрій Магера вважає, що парламентські вибори пройдуть "на грані фолу".

"Дай Бог, щоб я помилився. Але, на жаль, у зв'язку з поверненням мажоритарної складової, думаю, на виборах значно підвищиться рівень корумпованості виборчого процесу", - заявив він.

"Округи не великі: у кожному з них проживає від 146-ти до 180 тисяч виборців. Зацікавленість в кожному голосі для кожного кандидата в депутати істотно зростає", - пояснив він.

"Тому дії мажоритарників в кращому випадку будуть на грані фолу. У гіршому випадку в хід підуть прямий підкуп виборців, залякування і шантаж конкурентів, спроби використовувати адміністративні важелі впливу на хід виборчого процесу", - упевнений Магера.

Андрій Магера впевнений, що правоохоронці повинні зайнятися кандидатами в депутати, які підкуповують виборців продуктами та іншими послугами.

"Це непрямий підкуп виборців. Я б нормально поставився до роздачі продуктових наборів, безоплатного надання медичних або юридичних послуг, якщо б їх надавали особи, які не збираються балотуватися до парламенту", - сказав він.

"Але якщо людина роздає подарунки в тому окрузі, в якому вона реєструється кандидатом у народні депутати, у правоохоронних органів обов'язково повинні виникнути питання до "благодійника", - впевнений Магера.

"Та й самі виборці повинні задуматися, чи потрібен країні депутат, який намагається пройти в парламент за допомогою підкупу?" - додав він.

Магера: закон про вибори неконституційний, а винні в цьому Рада і КС

Андрій Магера заявляє, що деякі положення закону про вибори не відповідають Конституції, і покладає за це відповідальність на Верховну Раду і Конституційний суд .

"У законі про вибори народних депутатів багато невідповідностей до положень інших нормативно-правових актів. І в цьому винен не тільки парламент, але і Конституційний суд", - сказав він.

За словами Магери, саме КС позбавив українців, які проживають за кордоном, права голосувати за кандидатів, що балотуються в мажоритарних округах.

"Таким чином, була порушена норма Основного закону про рівність прав в незалежності від місця проживання", - пояснив він.

"Крім того, КС визнав неконституційною статтю виборчого закону, яка дозволяла одночасне балотування в мажоритарному окрузі та за партійним списком. Але при цьому судді ніяк не відреагували на статтю закону, яка дозволяє ЦВК скасовувати реєстрацію кандидата, який балотується за списком і за мажоритарною системою. На мій погляд, подібного роду рішення не прикрашають КС", - сказав він.

Він також зазначив, що ЦВК не може відмовляти в реєстрації тим, хто балотується по декількох округах одночасно.

"Тому не виключаю анекдотичних ситуацій, коли той чи інший кандидат буде балотуватися одразу в декількох мажоритарних округах", - сказав він.

При цьому Магера не вважає, що відсутність у бюлетенях граф "Не підтримую жодного кандидата" і "Не підтримую жодної партії" звужує виборчі права громадян.

"Особисто я вважаю, що виборець має відповідально підходити до виборів органів влади, формування яких неминуче в будь-якому суспільстві, а не ховатися за графою, званої в народі "Проти всіх", або взагалі ігнорувати голосування", - заявив він.

Нагадаємо, чергові вибори Верховної Ради відбудуться 28 жовтня 2012 року. Вибори пройдуть за змішаною системою: 225 депутатів буде обрано в одномандатних мажоритарних округах, ще 225 депутатів пройдуть у парламент за партійними списками. Прохідний бар'єр становить 5%.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1046 | Додав: adminA | Теги: Вибори будуть на грані фолу | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]