Сб, 2024-04-20, 13:04
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:03
Війна в Малі: туди йдуть африканці, Алжир закрив кордон, США напоготові
Інші останні Новини світу


Пішов п'ятий день військової присутності Франції у своїй колишній колонії, Малі, а сусідні держави та інші члени світової спільноти, що виражають стурбованість ситуацією, яка склалася там, так і не вислали військам П'ятої республіки підмогу на боротьбу з бойовиками, передає NEWSru.com.

Прибуття африканського контингенту, санкціоноване Радбезом ООН, очікується лише через декілька днів, товариші по Євросоюзу і НАТО обмежуються скромним невоєнним внеском. А США неначе і зовсім ще не вирішили, як поводитися. Принаймні, зв'язуватися з тими малійцями, котрі не зуміли самостійно себе захистити, вони мають намір, лише коли ті стануть на шлях праведний.

"Ви ж розумієте, що ми не станемо безпосередньо підтримувати збройні сили Малі, доки там не відновлена демократія, що має виразитися в проведенні виборів (президента, після військового перевороту країною тимчасово керує Діонкунда Траоре - ред)", - заявила представниця Держдепартаменту Вікторія Нуланд, відповідаючи на запитання про плани США щодо підтримки учасників боротьби за збереження Малі в нинішньому вигляді.

Вона, втім, визнала, що країна є у контакті з іншими учасниками конфлікту - ЕКОВАС (Економічна спільнота країн Західної Африки) і Францією. Останню в Держдепартаменті стримано похвалили, відзначивши важливість її місії зі стримування добре озброєних туарегів, які ще в Лівії набили руку на партизанському мистецтві, і рішуче налаштованих ісламістів, пов'язаних з "Аль-Каїдою".

Успіхи, нагадаємо, таки є: французьким ВПС вдалося зупинити просування бойовиків на південь, до столиці, а також відбити кілька населених пунктів. Проте утримати прикордонне з Мавританією місто Діабало французам і урядовим військам Малі не вдалося.

В очікуванні намічених на квітень виборів у Малі США все ж готові піти на обмежений спектр допомоги учасникам боротьби із загарбниками. Зокрема, Вашингтон збирається направити в регіон інструкторів, щоб навчити військовослужбовців ЕКОВАС. А в Пентагоні додали, що американська допомога охоплює ще і логістичне посередництво й обмін розвідданими, передає AP.

Африканські військові прибудуть до Малі за кілька днів

Що ж до допомоги конкретнішої - військової, - то з цим французам доведеться почекати: в Європі посилати війська навідріз відмовляються, а миротворчий контингент ЕКОВАС із 3,3 тисячі людей ще не приїхав.

Очікується, що миротворці прибудуть на територію Мали "найближчими днями або тижнями", заявив журналістам постпред Франції в Радбезі ООН Жерар Аро: "Пріоритети незмінні - це оперативне виконання резолюції №2085 повною мірою, зокрема стосовно розміщення африканських сил". За словами дипломата, готовність надати допомогу Франції висловили, окрім Великобританії, Німеччина, Данія і Бельгія, а також Канада і, як було зазначено, США. Втім, про військове втручання цих країн у конфлікт не йдеться.

Невирішеним залишається питання і про розширення французької операції: введення в Малі, де досі працюють лише ВПС, сухопутних військ. Проте за інформацією джерел, питання про початок інтервенції обговорюватиметься в парламенті вже в середу, 16 січня, передає Le Point.

Алжир перекрив кордон з Малі

Алжир закрив кордон з Малі через ескалацію військового конфлікту в сусідній державі. Цю інформацію підтвердив прес-секретар алжирського міністерства закордонних справ Амар Белані, повідомляє Lenta.ru.

Заяву було зроблено наприкінці дводенного візиту прем'єра перехідного уряду Малі Джанго Сіссоко до Алжиру. Про інші результати переговорів не повідомляється.

Кордон між Малі й Алжиром має протяжність понад тисячц кілометрів і проходить по пустелі. Вона тягнеться на півночі Малі, де розташовані основні сили бойовиків, які підняли повстання. Очікується, що, коли повстанців відтіснятимуть далі на північ, вони намагатимуться перетнути кордон.

Нагадаємо, раніше армії Малі за підтримки французьких ВПС вдалося відбити місто Кона, яке тривалий час утримували бойовики. В ході зачистки міста були знищені близько сотні бойовиків. Також у минулі вихідні завдано авіаударів по містах Лереа і Нампала в районі Дуенца. Проте активний опір бойовикам армія Малі почала чинити фактично лише з приходом на підмогу Франції. До цього місцеві збройні сили не лише не зуміли зупинити озброєних бойовиків, а й віддали їм мало не половину території, де ті навіть проголосили незалежну державу Азавад.

Зараз гуманітарна ситуація в Малі близька до катастрофи



Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1014 | Додав: adminA | Теги: США, африканці, Алжир, війна, малі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]