Вт, 2024-04-16, 23:57
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:17
Вимагають вибачень за зневагу української мови від Першого національного
Інші останні Телевізійні новини
Журналісти та представники громадськості вимагають від керівництва Першого національного каналу збільшити квоту української мови в олімпійських ефірах, а також перепросити за глузування щодо української мови. Про це йдеться в їх відкритому листі гендиректору Національної телекомпанії України Єгору Бенкендорфу, повідомляє "Телекритика".

Ініціаторами звернення стали журналісти видання "Україна молода" Дмитро Лиховій та Леся Шовкун. Усього під листом підписалися 137 представників громадськості.

Журналісти звертають увагу на дискримінаційні висловлювання російськомовних ведучих щодо української мови: "У наруги теж є свої апогеї. В коментуванні Олімпіади на Першому Національному телеканалі таким стало запрошення в ефір російського ведучого Дмитра Волкова. 30 липня ввечері його запросили коментувати змагання плавців в "Акватик-центрі", і пан Волков дозволив собі в прямому ефірі глузування над українською мовою як такою - українську назвав "діалектом слов'янської мови". Це визначення різонуло слух мільйонів українських телеглядачів", - сказано в листі. Вони вказали, при цьому співведучі Волкова навіть не спромоглися виправити його або зробити зауваження.

На думку журналістів, зважаючи на те, що НТКУ - державний канал і існує на кошти платників податків, він повинен з особливою ретельністю дотримуватися Конституції і мовного законодавства.

"Ми вважаємо порушенням своїх громадянських прав той факт, що в ефірі Першого національного у коментарі ХХХ літніх Олімпійських ігор українська - державна - мова перебуває на других ролях, тоді як російська - переважає", - йдеться в листі.

Як зазначають журналісти, під час змагань майже з кожного виду спорту, зокрема, що транслюються в прайм-тайм, україномовного коментатора супроводжує російськомовний. Також мова програми "Олімпійських пристрастей" майже повністю російська, особливо у вечірніх слотах.

"І, якщо б ще російськомовні ведучі були професіоналами своєї справи, від яких неможливо відмовитися з міркувань професіоналізму або рейтингу. Але це зовсім не так. Ведення "Олімпійських пристрастей" - переважно мляве, інертне, низького професіоналізму. Перший Національний став обурювати україномовну громадськість вже з самого початку Олімпіади-2012 - з церемонії відкриття, яку зі студії в Києві коментували четверо російськомовних ведучих і лише один україномовний", - висловили в листі своє обурення журналісти та активісти.

Саме тому вони вимагають від керівництва НТКУ змінити мовні співвідношення в коментуванні Олімпіади на користь української мови, забезпечити не менш як 75-відсоткову квоту української мови в ефірах "Олімпійських пристрастей із Савіком Шустером".

Також медійники вимагають, щоб НТКУ перепросила українське суспільство за образу на його адресу, що прозвучала з вуст російського коментатора Дмитра Волкова, і перепрошень від самого Волкова.

"Дискримінація української мови в олімпійському ефірі - образа патріотичних почуттів мільйонів українців", - сказано в листі.

У разі невиконання вимог журналісти залишають за собою право звернутися до суду.

Раніше повідомлялось, що Перший національний телеканал планує транслювати програми мовами національностей, які проживають в Україні. Про це заявив гендиректор Національної телекомпанії України Єгор Бенкендорф. "Ми зменшили квоту української мови до 75 відсотків не для того, щоб у нас було 25 відсотків російської. Ми плануємо транслювати програми (не у прайм–тайм) мовами національностей, які проживають в Україні: молдаван, поляків, інших", - сказав він.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Телевізійні новини | Переглядів: 1119 | Додав: adminA | Теги: вибачень, Першого національного, зневагу української мови | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]