Пт, 2024-04-26, 22:10
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:44
"Золоті ворота" Києва увійшли до списку найкрасивіших станцій метро Європи. ФОТО
Інші останні Культурні новини
Станція київського метро "Золоті ворота" за версією британської газети "Daily Telegraph" увійшла до списку із 22 найкрасивіших станцій метрополітену Європи.

Про це повідомила прес-служба КМДА в четвер 10 січня.

Станцію "Золоті ворота" було відкрито 31 грудня 1989 року. Початковий проект станції передбачав створення досить стриманої, утилітарної станції, виконаної у білих тонах. Це рішення було визнано занадто слабким для однієї з центральних станцій. Уже за два тижні з нуля було створено новий проект, згідно з яким нова станція мала стати алюзією на храмову архітектуру Київської Русі.

Так, було збільшено висоту центрального залу станції, замість пілонів використано порівняно невисокі циліндричні потужні колони, які облицювали білим мармуром. Із такого самого мармуру зроблено лекальні капітелі. Біла стеля центрального залу розділена діаметральними мозаїчними смугами зі смальти з цегляними розшивками. У просвітах між смугами встановлено бронзові дворівневі люстри із 12 світловими групами в кожній, вкриті орнаментами.

Склепіння проходів на платформи підкреслені цегляною окантовкою, між якою розташовані мозаїчні реконструкції зображень князів Київської Русі, церков Києва та складних орнаментів. Жодна із цих смальтових мозаїк не повторюється. Таким чином, якщо ввійти на станцію метро "Золоті ворота" з вулиці й пройти платформою за рухом годинникової стрілки (спочатку лівою стороною вперед, а потім правою назад), заглядаючи в арки, то можна простежити історію давнього Києва.

Колійні стіни платформ облицьовані комбінованими елементами з біло-жовтого мармуру, а літери назви станції, розміщені на них, зроблені з ухилом у давньоруський стиль. З боку платформи над капітелями колон зроблено круглі цегляні вставки, в яких розміщено світильники-канделябри, у тому ж стилі, що і люстри центрального залу.

Раніше повідомлялося, що туристичне видання Bootsnall склало список найкрасивіших у світі станцій метрополітену. До списку потрапила київська станція метро "Золоті ворота", зайнявши 11-е місце.

Нагадаємо, столиця України очолила міжнародний рейтинг найшвидше ростучих туристичних напрямків у Європі. Київ посів перше місце в рейтингу туристичних напрямків у Європі, котрі стають дедалі популярнішими, що його склав міжнародний портал для мандрівників TripAdvisor.



Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 1171 | Додав: adminA | Теги: Золоті ворота, Київ, метро Європи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]