Пт, 2024-04-26, 18:13
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:32
Без води залишилися через борги водоканалу перед енергетиками 45 тисяч жителів Херсона
Інші останні Новини з регіонів України
45 тисяч жителів Херсона залишилися без води через борги водоканалу перед енергетиками. Як повідомили у міському водоканалі, 6 червня в другій половині дня працівники "Херсонобленерго" знеструмили 20 об`єктів водопостачання міста (13 підвищувальних пунктів і 7 артезіанських свердловин), внаслідок чого близько 45 тис. херсонців залишилися без водопостачання, повідомляє УНІАН.

При цьому в міськводоканалі підкреслили, що відключення відбулося всупереч раніше досягнутим письмовим і усним домовленостям між підприємством і обленерго про реструктуризацію заборгованості за спожиту електроенергію. Борг міськводоканалу перед енергетиками за всі періоди становить 4 млн грн. Поточна заборгованість - всього 700 тис. грн.

Виникнення боргу за електроенергію пов`язано, в першу чергу, з невідповідністю між тарифами та собівартістю послуг водопостачання й водовідведення. Проблема полягає в тому, що в тарифній політиці водоканали і обленерго знаходяться в нерівних умовах. Для обленерго НКРЕ може змінювати тарифи кілька разів на рік, а якщо спробувати переглянути тарифи на воду, то відразу виникає соціальна напруга.

Так, із початку 2012 року до цього часу тариф на електроенергію для Херсонського водоканалу зріс на 14% із 1,07 грн за кВт/год у січні 2012 року до 1,22 грн за кВт/год у травні 2013 року. При середньомісячному споживанні електроенергії об`єктами водоканалу в кількості 2,9 млн кВт/год оплата за неї зросла майже на 0,5 млн грн.

Згідно із законом "Про житлово-комунальні послуги”, якщо державні регулюючі структури не йдуть на підвищення цін на комунальні послуги, то різниця між існуючим тарифом і фактичними витратами має бути відшкодована комунальним підприємствам у вигляді субвенції з державного бюджету. Заборгованість бюджету перед водоканалом за різницю в тарифах станом на 01.06.2013 року становить 63,7 млн грн.

Другою причиною недостатності обігових коштів у водоканалу є заборгованість населення, яка станом на 01.06.2013 року становить 28,2 млн грн", - йдеться в повідомленні міськводоканалу.

Прес-служба "Херсонобленерго" поки не коментує ситуацію, що склалася. За словами директора Херсонського міськводоканалу Ігоря Козакова, з приводу відключення об`єктів підприємства він вже звернувся до прокуратури Херсонської області. "Херсонобленерго" вже відключало міськводоканал за борги у вересні 2012 року і в лютому та в березні 2013 року.

В листопаді 2012 року райцентр Генічеськ у Херсонській області було відключено від водопостачання через борги місцевого міськводоканалу перед енергетиками. За інформацією мерії Генічеська, заборгованість комунального підприємства за спожиту електроенергію становила 107,4 тис грн.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 1021 | Додав: adminA | Теги: енергетики, вода, 45 тисяч жителів Херсона, борги водоканалу | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]