Сб, 2024-04-27, 06:28
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:26
Будинок парламенту Боснії і Герцеговини штурмують тисячі громадян. 300 іноземців опинилися в полоні
Інші останні Новини світу
Тисячі громадян блокували в четвер, 6 червня, у Сараєво будівлю парламенту й уряду Боснії і Герцеговини, вимагаючи від влади ухвалити остаточне рішення про ідентифікаційні номери, без яких діти, народжені після 12 лютого 2013 року, не можуть отримати особисті документи.

Протест у Сараєво, що почався ще в середу, став більш масштабний, незважаючи на те, що Рада міністрів ухвалила напередодні тимчасове рішення з приводу випуску ідентифікаційних номерів. В акції протесту беруть участь насамперед батьки новонароджених, які не можуть скористатися медичними послугами чи перетнути кордон Боснії і Герцеговини через відсутність особистих документів, передає РІА "Новости".

Як повідомляють місцеві ЗМІ, демонстранти оточили щільним кільцем будівлю парламенту й уряду, вимагаючи в терміновому порядку ухвалити закон, який дозволить забезпечити повною мірою права дітей. Тимчасове рішення уряду про присвоєння ідентифікаційних номерів буде діяти на протязі 180 днів, до ухвалення парламентом закону.

Через блокаду більшість депутатів, представників уряду, а також близько 150 іноземних громадян не змогли залишити будівлю. Повідомляється, що протестувальники побили одного з охоронців голови Радміну Векослава Беванда. Сам прем'єр залишив будівлю і не постраждав.

Міністр безпеки БіГ Фахрудін Радончич заявив телеканалу FTV, що представникам парламенту й уряду ніщо не загрожує, хоча їхня свобода пересування обмежена. Міністр висловився проти використання сили щодо протестувальників.

Присвоєння новонародженим ідентифікаційних номерів припинилося 12 лютого через скасування відповідного закону Конституційним судом Боснії і Герцеговини, який ще минулого року наказав парламенту внести в документ зміни. Однак через суперечки партій новий закон досі не прийнято.

Іноземці хочуть залишити парламент у Сараєво силовим шляхом

Лідер партії Хорватська демократична співдружність-1990 Божо Любич заявив телеканалу BHT, що багато з тих, хто опинився заблокований у будівлі парламенту й уряду Боснії і Герцеговини у Сараєво, хочуть покинути його силовим шляхом.

Любич сказав, що "ситуація стає дуже ризикованою з погляду здоров'я людей і у зв'язку з відсутністю їжі. Тому частина людей, особливо іноземці, хочуть вийти силою".

За даними боснійської влади, в будівлі парламенту й уряду перебуває близько 1500 осіб, включаючи 250-350 іноземних громадян. Більшість іноземців - учасники форуму Європейського фонду Південно-Східної Європи. Серед гостей - чотири керівники центробанків і численні бізнесмени.

Влада закликала демонстрантів розблокувати будівлю. Поліція поки що не втручається в ситуацію. Демонстранти заявили про готовність ночувати на вулиці.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 954 | Додав: adminA | Теги: будинок парламенту Боснії і Герцего, полон, 300 іноземців, штурм | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]