Сб, 2024-04-27, 01:12
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:10
Об'єктом ЮНЕСКО став Херсонес Таврійський
Інші останні Культурні новини
До списку Всесвітньої спадщини Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) внесена ще одна українська номінація - Херсонес Таврійський, повідомив міністр культури України Леонід Новохатько, передає Інтерфакс-Україна.

Крім того, як повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату Кабінету міністрів України, раніше списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО поповнився ще однією українською номінацією - дерев'яними церквами Карпат.

"Сьогодні в День Святої Трійці Україна отримала благу звістку: в Камбоджі Комітет Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО прийняв наш Херсонес Таврійський, нову українську номінацію, в Список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Три дні тому на цьому ж поважному зібранні, яке буває тільки раз на рік, дерев'яні церкви Карпат - спільна українсько-польська номінація - також прийнята до цього списку. Таким чином, з сьогоднішнього дня в список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО включено 7 українських об'єктів, два з яких нові - Херносес Таврійський і дерев'яні церкви Карпат", - заявив міністр.

Новохатько розповів, що Херсонес Таврійський складається з декількох заповідних ділянок, які є частиною античного Херсонеського городища і його сільськогосподарської округи - хори. "Херсонеське городище є єдиним в Північному Причорномор'ї цілісно збереженим зразком античного міста, який існував з V століття до н.е. по XIV століття н.е. Тут збереглися залишки міського планування вулиць, житлових, господарських та культурних споруд ... Хору - це унікальні фрагменти ділянок сільськогосподарських околиць стародавнього міста. Єдиний подібний приклад в Європі, який дає можливість зрозуміти систему організації господарської діяльності та розподілу території між громадянами античного міста", - розповів міністр.

Керівник відомства підкреслив, що відтепер до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО входять вже сім культурно-архітектурних та природних об'єктів, що знаходяться на території України.

За його словами, приблизно 50 об'єктів з різних країн номінувалось на внесення до Списку ЮНЕСКО, і третина з них не була включена.

Новохатько зазначив, що делегація України, яка представляла українські номінації на засіданні Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Камбоджі, "представила наші об'єкти на високому рівні". "Обговорення нашої номінації "Дерев'яні церкви Карпат" тривало до 40 хвилин. Нас підтримали Індія, Камбоджа, Росія, Японія, Китай та інші. І тільки дві країни були проти. За Херсонесу Таврійському рішення було одноголосним. Українська делегація, яка зараз там знаходиться, показала себе в дискусіях на найвищому рівні", - додав міністр культури України.

У відомстві розповіли, що 21 червня під час засідання 37-ї сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Камбоджі "Дерев'яні церкви Карпатського регіону України" були одноголосно внесені до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. У списку 8 храмів, розташованих на території Польщі та 8 - на території України: 4 в Львівській області і по 2 в Івано-Франківській та Закарпатській областях. Їм понад 300 років. Найстаршою є церква Зіслання Святого Духа в с.Потелич, Жовківського району Львівської області, що датується 1502-1600 роками.

Як раніше повідомлялося, в Криму в рамках проекту Євросоюзу "Диверсифікація та підтримка туристичного сектора Криму" завершена робота з підготовки досьє Ханського палацу (Бахчисарай) для внесення до списку об'єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

У той же час, раніше національним заповідникам "Софія Київська" і "Києво-Печерська лавра" загрожувало виключення зі списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у зв'язку із забудовою буферних зон, однак на засіданні комітету в Камбоджі в рамках 37-ї сесії було прийнято рішення залишити їх у списку. За словами Новохатька, під час голосування з критикою України активну позицію займали представники Німеччини та Швейцарії, проте Україну підтримали Росія, Японія, Алжир та інші країни. Міністр зазначив, що після голосування це питання остаточно знято з порядку денного.



Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 968 | Додав: adminA | Теги: об'єктом ЮНЕСКО, Херсонес Таврійський | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]