Сб, 2024-04-27, 01:59
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:57
Україна планує стати головним газовим сховищем Європи
Інші останні Економічні новини
Український Кабмін має намір наростити потужності підземних сховищ газу, якими управляє "Укртрансгаз", більш як удвічі - від поточних 32 млрд кубометрів до 75 млрд, повідомив профільний міністр Едуард Ставицький, передає "Кореспондент".

За його словами, обсяги зберігання діючих ПСГ у Західній Україні можна збільшити до 55 млрд кубів, а в центральній та східній частині країни є геологічна можливість організувати сховища потужністю не менш ніж 10-20 млрд кубів газу. Міністр вказав, що йдеться про Харківську та Полтавську області. Причому він наголосив, що це питання поки що вивчається фахівцями.

Водночас Ставицький нагадав, що Україна готова надати половину обсягу наявних сховищ під зберігання газу з Європи.

"Ми запропонували нашим колегам для одноразового зберігання 15 млрд кубометрів газу", - похвалився він.

Решту сховищ Україна планує залишити для належної організації опалювального сезону.

Крім того, прем'єр-міністр України Микола Азаров розповів про високу оцінку українського потенціалу єврокомісаром Штефаном Фюле.

"Сьогодні пан Фюле зазначив, що Україна може стати енергетичним хабом Європи - мені така позиція дуже сподобалася", - повідомив чиновник.

Також на спільній прес-конференції Фюле наголосив, що Україна є важливим партнером Євросоюзу у сфері енергетики.

"Україна для Євросоюзу є надійним партнером у транспортуванні газу по її території та зберіганні його", - наголосив Фюле.

Нагадаємо, раніше влада доручила "Нафтогазу" закачувати половину газу приватних компаній у сховища.

Раніше Ставицький повідомляв, що використанням українських підземних сховищ газу цікавиться низка європейських держав.

"Польща, Угорщина, Німеччина, Італія та інші країни ЄС цікавляться українськими газовими сховищами для того, щоб впливати на цінову політику в своїх країнах, тому що газ влітку дешевший, ніж узимку", - сказав Ставицький.

Як повідомлялось, у березні єврокомісар з питань енергетики Ґюнтер Еттінґер заявив, що потреба Євросоюзу в українських сховищах газу зростає. Він зазначив, що ЄС вважає українські сховища газу ключовим елементом європейської газотранспортної системи.

Нагадаємо, ГТС України об'єднує 72 компресійні станції (122 компресорних цехи) і 13 підземних сховищ з найбільшим у Європі після Росії активним обсягом газу - більш як 32 млрд кубометрів, або 21,3% загальноєвропейського активного обсягу.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 902 | Додав: adminA | Теги: стати головним газовим сховищем Євр, україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]