Сб, 2024-04-20, 02:30
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:16
Біля посольства РФ вимагають звільнити Савченко. ВІДЕО
Інші останні Новини України

Учасники акції "Свободу Надії" на підтримку незаконно утримуваної в Росії української льотчиці Надії Савченко зібралися в Києві біля будівлі Міністерства оборони України і вирушили колоною до посольства РФ.

Як повідомляє УНІАН, колона рухається проїжджою частиною, але не повністю перекриває рух. Транспорт може проїжджати без перешкод.

Люди, які стоять на чолі колони, тримають великий транспарант з хештегом #FreeSavchenko. Учасники акції тримають прапори України і маленькі плакати із закликами звільнити українку. Крім того, один з учасників акції тримає плакат з написом: "Надія Савченко - це Україна. Тільки разом ми сила. Путін, нас не зламати".

Також на чолі колони йдуть народні депутати, які тримають транспарант із закликом звільнити Савченко. Крім жінок-депутатів, до акції приєдналися і деякі чоловіки-парламентарії.

В цілому зараз в колоні близько 500 учасників.

Акцію, яка проходить спокійно і організовано, супроводжує автомобіль поліції.

Після прибуття до будівлі посольства Російської Федерації в Києві, учасники розташувалися перед центральним входом до дипустанови.

На паркані посольства розмістили плакати з гаслами на підтримку Савченко. Зокрема, "Свободу дочці України - Надії! Давай діяти - врятуємо Надію!".

Учасники акції мають намір передати президенту РФ Володимиру Путіну через російське посольство вимогу негайно звільнити Савченко.

Учасники акції скандують: "Свободу Надії!" і співають пісні біля посольства. Поруч виступають з імпровізованої трибуни народні депутати України.

Також біля посольства виступила українська журналістка, недавно звільнена з полону бойовиків на Донбасі, Марія Варфоломєєва. У заході бере участь і екс-міністр культури України Євген Нищук.

Як повідомив кореспондент "24 Каналу" з місця події, невідомі у камуфляжі принесли під російське посольство Росії у Києві шиних. За його словами, шини не палали, а люди у камуфляжі одразу ж поїхали.

Також стало відомо, що народним депутатам вдалося потрапити до будівлі посольства та передати російським дипломатам петицію з вимогою звільнити українських полонених. Частина українських депутатів вірить, що такий крок – є прогресом, а інші вважають, що від обіцянок Росії не буде ніяких результатів.

Одночасно з київською акцією розпочалася акція на підтримку Надії у Львові, повідомляє Твіттер Громадське.Львів.

Львів'яни вийшли на підтримку української льотчиці з плакатами й табличками "Я підтримую Надію Савченко", #FreeSavchenko, "Поверніть Надію Україні", "Росія, припини ганебний суд", "Міняємо Савченко на ПоRoshenка".

Львів'яни вирушили до російського посольства, де заклеїли табличку російського консульства зображенням Надії.

Акція на підтримку Надії Савченко продовжується вже під стінами посольства РФ у Львові.

Віра Савченко просить політиків не використовувати Надію для підвищення власного рейтингу

Українські політики повинні перестати намагатися використовувати Надію Савченко в своїх інтересах і зробити все для порятунку її життя.

Про це в ефірі програми "Шустер LIVE Будні" заявила сестра Надії Віра Савченко.

"Мене дратує, як зараз намагаються використовувати мене і Надю для підвищення або зниження рейтингу. Але мені нема чого боятися, політики. Я можу втратити найдорожче, що у мене є. Надя може бути вигідною чи ні, але про все це треба забути, коли стоїть питання про життя і смерть", - сказала Віра.

На її думку, зараз настав момент, коли всім політичним силам - від "Опозиційного блоку" до "Блоку Петра Порошенка" - потрібно об'єднати зусилля для звільнення українських політичних в'язнів в Росії.

У Москві встановили сітілайт на підтримку Савченко "Живи!" і вийшли на пікети

У Москві 8 березня встановили сітілайт із зображенням народного депутата України Надії Савченко, яку Кремль утримує в заручниках.

Про це в своєму Твіттері написав адвокат української льотчиці Марк Фейгін.

"Москва #FreeSavchenko", - написав він.

Як повідомили користувачі соцмереж, сітілайт встановлено поряд з Садовим кільцем.

Також Фейгін нагадав про 3 GLOBAL DAY #FreeSavchenko 9 березня.

"До 3 GLOBAL DAY #FreeSavchenko 9 березня залишається доба. Підтримайте Надію Савченко. Невідомо ще, хто потребує цього більше, вона або ми!", - написав адвокат.

Також у Москві біля станції метро "Павелецька" міліція затримала активіста Володимира Шрейдера за участь в одиночному пікеті на підтримку Савченко, повідомляє "ОВД-Инфо". Поліція пригрозила Шрейдеру статтею 19.3 КоАП (непокора законному розпорядженню працівника поліції).

Напередодні на акції в підтримку Савченко біля будівлі ФСБ поліція затримала 5 активістів, їм оформили протоколи за ч.5 ст.20.2 КоАП (порушення порядку проведення акцій).

Крім того, близько 30 осіб було затримано 8 березня на Тріумфальній площі в центрі Москви, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Співробітник поліції оголосив присутнім, що акція незаконна, і наказав розійтися. Після того, як її учасники відмовилися виконати вимогу поліцейського, почалися затримання.

Частину затриманих доставлено в ОВС "Тверське". За даними організаторів акції, всього затримано більше 30 осіб.

Нагадаємо, після того, як суддя 3 березня не дав Савченко сказати останнє слово і переніс засідання суду на 9 березня, Надія оголосила сухе голодування і заявила що буде чинити опір втручанню лікарів, крім українських або закордонних.

Адвокат Марк Фейгін анонсував проведення міжнародної акції на підтримку Савченко в день суду 9 березня.

6-7 березня в Києві, Харкові, Одесі, Житомирі та інших містах України почалися масові акції на підтримку льотчиці. Акцію підтримали активісти й українська діаспора в Німеччині, Бельгії, Естонії, Чехії та інших країнах світу.

Російський омбудсмен Елла Памфілова 6 березня заявила про "задовільний стан" Надії Савченко.

У понеділок, 7 березня, українські консули Олександр Ковтун і Віталій Москаленко змогли зустрітися з українською льотчицею Надією Савченко в СІЗО-3 Новочеркаська Ростовської області. Генконсул підкреслив, що Надія має твердий намір тримати сухе голодування, поки її не повернуть в Україну.

Вранці, 7 березня, Надія Савченко з СІЗО передала коротке послання, в якому заявила: "Живою або мертвою я вже перемогла!".

Україна звернулася з листом до країн ЄС і США з проханням посилити тиск на Росію для звільнення льотчиці Надії Савченко.

Також мати ув'язненої Надії Савченко записала відеозвернення до світових лідерів зі словами: "Врятуйте мою дитину".

У відповідь Євросоюз зажадав від путінського режиму негайного звільнення Надії Савченко. У разі продовження свавілля з боку Кремля в Європарламенті вимагають введення подальших політичних та економічних санкцій проти Росії. Також євродепутати мають намір ініціювати "список Савченко".

В посольстві РФ пообіцяли до вечора передати керівництву Росії петицію українських нардепів

Учасники акції солідарності "Свободу Надії!" передали до посольства Росії в Києві петицію з вимогою її негайного звільнення.

Група народних депутатів намагалася викликати когось із представників посольства, щоб передати петицію, підготовлену трьома мовами. Але протягом 15 хвилин ніхто так і не вийшов до депутатів.

Пізніше до посольства запросили двох парламентарів. Так, депутат від "Блоку Петра Порошенка" Ірина Луценко і депутат від "Батьківщини" Борис Тарасюк були запрошені в приймальню для передачі петиції.

Вийшовши з будівлі, Луценко зазначила, що прохання було передано першому секретареві посольства, який, за словами депутата, переглянув документ і пообіцяв сьогодні до вечора передати керівництву Росії.

"Ми гарантували, що ця акція є мирною, що вона пов'язана лише з одним - вимогою України та всього цивілізованого світу звільнити Надію Савченко як незаконно захоплену в полон, незаконно утримувану і якій незаконно пред'являються звинувачення", - сказала депутат і додала, що в петиції також міститься вимога звільнити всіх українських політв'язнів, які містяться на території Росії і на території окупованого Криму.

Автори петиції також нагадують Росії про пункти Мінських угод про "звільнення всіх заручників".

Луценко зазначила, що така ж мирна акція планується по всій Україні і завтра.

Після передачі петиції учасники акції почали розходитися.

Порошенко: настрій у Савченко бойовий, ми продовжуємо боротьбу за її звільнення

Незаконно утримувана в Росії українська льотчиця, народний депутат Надія Савченко, незважаючи на сухе голодування, перебуває у бойовому настрої. Про це повідомив президент України Петро Порошенко у Facebook .

"Щойно генконсул України в Ростові-на-Дону Віталій Москаленко, який за моїм дорученням відвідав Надію Савченко, доповів про зустріч. Настрій у Надії по-справжньому бойовий. Ми продовжуємо боротьбу за її звільнення", - написав Порошенко.

У Москві під час акції на підтримку Савченко затримано 35 осіб

У Москві біля станції метро "Маяковська" під час проведення акції на підтримку української льотчиці, народного депутата Надії Савченко затримано 35 осіб, повідомляє російський правозахисний портал "ОВД-Инфо".

За даними порталу, люди були поміщені в три автозаки, які відвезли їх в ВВС.

7 березня поліція в Москві також затримала кількох учасників акції на підтримку Савченко.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини України | Переглядів: 833 | Додав: adminA | Теги: Савченко, посольство РФ, звільнення | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]