Чт, 2024-04-25, 22:02
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:33
Через події у Мукачевому президент скликає Воєнний кабінет
Інші останні Надзвичайні новини

Президент України Петро Порошенко обговорить події в Мукачевому в рамках Воєнного кабінету при РНБО. Про це повідомив голова Адміністрації президента України Святослав Цеголко на своїй сторінці у Facebook.

"Події в Мукачевому стануть головною темою Військового кабінету, який Президент проведе у понеділок (13 липня – ред.). Нагадаю, що Військовий кабінет є робочим органом РНБО", - йдеться в повідомленні.

Раніше секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов висловився за серйозні кадрові зміни в Закарпатському регіоні, як в силовому, так і в адміністративному блоці.

"СБУ, МВС і Генпрокуратура зобов'язані не лише затримувати тих, хто стріляв у людей, а й жорстко розправитися з тими, хто в регіоні, прикриваючись посадами і депутатськими мандатами, "дахує" контрабанду, наймає для розбирань криміналітет і озброєних бойовиків", - сказав Турчинов.

Воєнний кабінет РНБО є робочим органом Ради національної безпеки і оборони в особливий період. Його основними завданнями є обговорення пропозицій щодо застосування сил і засобів структур сектору безпеки і оборони для відбиття збройної агресії; визначення потреб в особовому складі, озброєнні, військовій техніці, матеріально-технічних, енергетичних, фінансових, інформаційних та інших ресурсах, а також потреб у військовій допомозі від іноземних держав і міжнародних організацій; переведення національної економіки для функціонування в умовах особливого періоду та прийняття рішень про загальну або часткову мобілізацію, демобілізацію.

Головою Воєнного кабінету є президент, секретарем – за посадою секретар РНБО. До його складу також входять прем'єр-міністр, міністри внутрішніх справ, закордонних справ та оборони, голова Служби безпеки, начальник Генерального штабу Збройних сил, голова Державної прикордонної служби, командувач Національної гвардії, глава Адміністрації президента, а також за згодою голова Верховної Ради.

Голова СБУ: продовження бойових дій неприпустиме

СБУ гарантує справедливий розгляд, якщо всі бійці "Правого сектору", що взяли участь в інциденті в Мукачевому, здадуть зброю і почнуть співпрацювати з владою.

Про це голова СБУ Василь Грицак ввечері 12 липня сказав у коментарі для "Цензор.НЕТ".

"Є незаперечний факт, на який держава зобов'язана відреагувати насамперед - загинули люди, є поранені. Необхідно не допустити подальше кровопролиття, не допустити жертв. Це найважливіше. Ми в постійному зв'язку з керівництвом "ПС", ситуація стабільна. Вирішувати проблему необхідно з урахуванням позиції всіх сторін. Продовження бойових дій ми не допустимо", - пообіцяв Грицак.

"Далі. Необхідний максимально прозорий розгляд, за участю громадськості, народних депутатів, щоб встановити всі деталі та обставини, через які був відкритий вогонь і загинули люди. Я гарантую справедливий розгляд, якщо всі бійці "ПС", які взяли участь в інциденті в Мукачевому, здадуть зброю і почнуть співпрацювати з владою", - зазначив голова СБУ.

"Я багато часу провів на фронті і воював плечем до плеча з добровольцями. Ніхто не збирається "зачищати" патріотів. Ми виявили сьогодні двох поранених бійців "ПС" - їм надана вся необхідна допомога, вони переправлені до лікарні, стан стабільний. У держави є питання тільки до конкретних громадян, які порушили закон. Ми повинні спільними зусиллями якомога скоріше відновити хід подій і визначити відповідальність.

Відповідальність - ключове питання. Співробітники СБУ поза зоною АТО йдуть з роботи і здають зброю. Їздити по мирних містах з кулеметами і автоматами напереваги, відкривати вогонь, стріляти на ураження з гранатометів у мирному місті неприпустимо нікому. Не можна стріляти по мирних громадянах, по співробітниках правоохоронних органів. Якби до цього були причетні мої підлеглі - я б діяв аналогічно. Це питання безпеки громадян. Тому треба розібратися без емоцій.

Щодо боротьби зі злочинністю. У ході розслідування буде дано визначення і мафіозним структурам області. І з такого розслідування треба було починати. Я запитав представників "ПС": "А що ви зробили для того, щоб побороти мафію мирними, законними методами?" Немає відповіді. Це наша держава, і ми повинні змінювати її разом. Мої контакти не змінюються, і в керівництва "Правого сектору" немає жодних проблем довести до мене будь-яку інформацію.

Що має зробити держава для припинення війни за потоки контрабанди? Моя пропозиція, якщо коротко, реалізувати комплекс заходів, в тому числі кадрові рішення прийняти, - в максимально короткі терміни розпочати організацію спільних митних постів на державному кордоні з країнами Європейського Союзу, і провести інтеграцію баз даних імпорту-експорту з митницями наших західних сусідів. Безконтрольність розв'язує руки мафії", - вважає Грицак.

"Правий сектор" спростовує заяву Геращенка про складення зброї двома бійцями

"Правий сектор" спростовує повідомлення народного депутата Антона Геращенка про складення зброї двома бійцями ПС. Про це йдеться в повідомленні прес-служби "Правого сектору" на сторінці в Facebook.

Зокрема, двох членів ПС було доправлено до лікарні з кульовими пораненнями.

"Радник голови МВС Антон Геращенко заявив, що "двоє правосекторівців, з числа заблокованих у горах закарпатських робінгудів, здалися". Насправді, двох наших соратників з кульовими пораненнями переправили до лікарні з метою врятувати їхнє життя. На чому ґрунтується дана теза Геращенка - лишається незрозумілим", - йдеться в повідомленні.

Раніше нардеп Антон Геращенко повідомив, що двоє із заблокованих під Мукачевим бійців "Правого сектору" добровільно здалися і склали зброю.

ЗМІ: під ранок в Мукачевому було чути поодинокі постріли

Ніч в Мукачевому минула спокійно, проте під ранок було чути поодинокі постріли. Про це розповіла журналістка Галина Сернівка, повідомляє 112.ua.

"Ніч у Мукачевому пройшла спокійно, проте під ранок, близько 4.00, чулися поодинокі постріли", - зазначила журналістка.

За її словами, зараз на місці, де, ймовірно, ховаються учасники перестрілки з ДУК "Правий сектор", зосередилися кілька БТР і БММ "Козак". Також на місці присутні військові.

"Було помічено ще кілька бронемашин, які прямували на дачний масив", - зазначила вона.

Як повідомляється, рух на в'їзді в дачне селище Лавки під Мукачевим досі заблоковано.

Нагадаємо, 11 липня внаслідок конфлікту бійців 1-го запасного батальйону "Добровольчого українського корпусу" (ДУК) "Правого сектору" з охороною народного депутата, екс-"регіонала" Михайла Ланьо ("Воля народу") в Мукачевому Закарпатської області відбулася перестрілка.

Після цього озброєні і добре екіпіровані люди з наклейками "Правого сектору" на автомобілях, прориваючись з міста, застосували автомати, кулемет і гранатомет.

Двоє бійців ДУК "Правого сектору" загинули. 14 осіб були поранені (шестеро співробітників органів внутрішніх справ, троє цивільних осіб і п'ятеро добровольців "Правого сектору", що перебували в Закарпатті на ротації).

У зону конфлікту був направлений спецназ Нацгвардії. Правоохоронці локалізували озброєну групу в районі села Лавки (передмістя Мукачевого). На перемовини з ними прибув лідер руху "Правий сектор" Дмитро Ярош.

За даними МВС, під час конфлікту в Мукачевому першими зброю на ураження застосували саме бійці "Правого сектору". А в "Правому секторі" висувають на адресу силовиків аналогічні звинувачення.

Генеральний прокурор Віктор Шокін створив спільну слідчо-оперативну групу для розслідування подій у Мукачевому, до якої увійшли представники Генпрокуратури, СБУ та МВС. Відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст.255 Кримінального кодексу України - створення злочинної організації та ч.3 ст.258 - терористичний акт.

Зазначимо, "Правий сектор" організував безстрокові пікети в кількох містах України та мітингує біля Адміністрації президента в Києві.

Ярош закликав своїх прихильників продовжувати акції протесту "до арешту винних, на думку "Правого сектора", в трагедії, Ланьо, Медведчука і відправки у відставку всього керівництва силових структур Закарпатської області та міністра внутрішніх справ Арсена Авакова".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 998 | Додав: adminA | Теги: події у Мукачевому, воєнний кабінет, президент | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]