Вт, 2024-04-16, 11:07
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:05
ЦВК попереджає, що місцеві вибори - у небезпеці
Інші останні Політичні новини

Якщо Верховна Рада не зможе вчасно ухвалити законодавство, яке є необхідним для організації виборів, це може поставити під загрозу не тільки проміжні вибори по 205-ому округу, але й можливість проведення чергових місцевих виборів. На цьому наголошується у повідомленні ЦВК, яке було розповсюджено Секретаріатом комісії за підсумками її засідання 1 липня, передає Укрінформ.

"Така (існуюча - ред.) ситуація створює істотні ризики для проведення виборів та референдумів в Україні, у першу чергу проміжних виборів народного депутата України 26 липня 2015 року в одномандатному виборчому окрузі №205. Також неврегулювання цього питання може поставити під загрозу проведення чергових місцевих виборів", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, ЦВК звернулася до Верховної Ради з проханням невідкладно врегулювати правові аспекти щодо закупівель виборчими комісіями товарів, робіт і послуг для підготовки та проведення виборів і референдумів в Україні.

Комісія пояснює, що відповідно до чинних правил, закупівлі товарів, робіт і послуг за рахунок державних коштів для підготовки та проведення виборів і референдумів в Україні повинні здійснюватися із застосуванням довготривалих процедур. Їх дотримання є неможливим в умовах швидкоплинних виборчих та референдумних процесів.

"За існуючих правил, для закупівлі послуг з виготовлення виборчих бюлетенів, надання ефірного часу для проведення передвиборної агітації на регіональних теле- та радіоканалах кандидатам у народні депутати України, зареєстрованим в ОВО №205, виборчим комісіям потрібно буде не менше 45 днів. При цьому виборчим законом для виготовлення виборчих бюлетенів Центральній виборчій комісії відведено лише 17 днів", - повідомляє Секретаріат ЦВК.

Комісія нагадує, що у Верховній Раді України 9 червня 2015 року було зареєстровано законопроект № 2052а (автор Руслан Князевич, фракція "БПП" – ред.), який, серед іншого, також містить норми, спрямовані на врегулювання вказаних проблемних питань. Проте зазначений законопроект 30 червня 2015 року Верховною Радою України прийнятий не був.

Нагадаємо, 18 червня Рада ухвалила в першому читанні законопроект №2831-3 "Про місцеві вибори".

При цьому один з авторів законопроекту нардеп Олександр Черненко ("Блок Петра Порошенка") заявив про необхідність його доопрацювання до другого читання.

Перший заступник голови Верховної Ради Андрій Парубій упевнений, що після того, як набуде чинності нова редакція Закону "Про місцеві вибори", залишиться досить часу для підготовки всіх задіяних у виборчому процесі до місцевих виборів.

Раніше президент Петро Порошенко заявляв, що місцеві вибори в Україні відбудуться 25 жовтня поточного року, проте їхнє проведення на окупованих територіях Донбасу під питанням.

Довжина бюлетеня на довиборах депутата від Чернігівщини сягне метра

Центральна виборча комісія затвердила форму і колір виборчого бюлетеня для голосування на проміжних виборах депутата Ради в одномандатному виборчому окрузі №205 у Чернігові. Про це йдеться в повідомленні прес-служби ЦВК.

Текст виборчого бюлетеня буде надрукований державною мовою на одному аркуші розміром 20 см на 1 м (на виборах в окрузі зареєстровано 127 кандидатів у депутати) світло-блакитного кольору тільки з одного боку.

Бюлетені будуть надруковані з використанням спеціальних видимих захисних фарб, які змінюють свої оптичні характеристики під впливом температури і ультрафіолетового випромінювання, а також із графічними захисними елементами і проставленим номером захисною фарбою виборчої дільниці.

ЦВК також створила контрольну комісію над виготовленням бюлетенів, до якої увійшли представники політичних партій, фракції яких зареєстровані в Раді.

Як відомо, на позачергових парламентських виборах 26 жовтня 2014 року бюлетені для голосування у загальнонаціональному багатомандатному окрузі друкувалися на аркуші розміром 20 на 60 см, а в одномандатних округах в залежності від кількості зареєстрованих в окрузі кандидатів у розмірі від 20 на 20 см до 20 на 90 см.

Зазначимо, Комітет виборців України заявляє, що на довиборах в 205 окрузі зареєстровано аномально високу кількість кандидатів, що може свідчити про можливі виборчі порушення під час довиборів 26 липня.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 958 | Додав: adminA | Теги: небезпека, місцеві вибори, ЦВК | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]