Сб, 2024-04-20, 16:12
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:15
Дипскандал між Україною та ЄС все більше уподібнює Київ Мінську
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Брюссель прокоментував заяву українського МЗС з критикою на адресу посла Євросоюзу в Україні Жозе Мануела Пінту Тейшейри, назвавши дії Києва "невиправданою і необгрунтованою атакою". Експерти зазначають, що в результаті протистояння в програші залишилася Україна. Проте бажання МЗС про відставку пана Тейшейри незабаром буде виконано - влітку посол покине Київ в рамках ротації, пише "КоммерсантЪ-Украина".

За інформацією видання, різку реакцію ЄС викликав не тільки офіційний прес-реліз МЗС, але й дії по боротьбі з паном Тейшейрою, які раніше вживав Київ. З 13 лютого в низці українських інтернет-ЗМІ були опубліковані не менше п'яти матеріалів, які містять жорстку критику на адресу посла, з банерної рекламою їх розміщення. У представництві ЄС ці матеріали визнали "проплаченими".

Співрозмовники газети у виданнях, які розмістили ці тексти, підтвердили, що вони розміщувалися на правах реклами. Співрозмовник газети в МЗС на умовах анонімності підтвердив причетність зовнішньополітичного відомства до розміщення деяких текстів, що викликали стурбованість ЄС.

На цьому тлі заява МЗС 28 лютого була болісно сприйнята в Брюсселі. "Це виглядало як удар не по Тейшейрі, а як зневажливе ставлення до позиції всіх 27 країн Євросоюзу", - сказав співрозмовник видання в структурах ЄС, зазначивши, що цей скандал збігся за часом з безпрецедентним обміном звинуваченнями між ЄС і Бєларуссю.

"Заява МЗС за стилем і риторикою збігається із заявами бєларуського уряду. Але ж Бєларусь знаходиться в стані глибокої холодної війни з ЄС, а не на етапі переговорів про підписання угоди про асоціацію", - зазначив заступник директора фонду ПАУСІ Святослав Павлюк.

Він припустив, що МЗС сподівався на відкликання пана Тейшейри Брюсселем у відповідь на звинувачення Києва: "Тактика - уникнути відповідальності за провал у взаєминах з ЄС. Якби вдалося відкликати посла, можна було сказати - бачите, хто винен? І ЄС це визнав, відкликавши невдаху!"

Незважаючи на те, що Брюссель чітко підтримав в конфлікті позицію свого посла, пан Тейшейра незабаром все ж покине Україну - але не у зв'язку з відкликанням, а в порядку ротації. За інформацією газети, це відбудеться не пізніше липня 2012 року.

Нагадаємо, початок публічного конфлікту Києва та Брюсселя у питаннях, пов'язаних з діяльністю голови представництва ЄС Жозе Мануела Пінту Тейшейри, поклало поширена 28 лютого ввечері заява департаменту інформаційної політики МЗС. Зовнішньополітичне відомство заявило, що дипломат регулярно робить спроби втручання у внутрішні справи України, прагнучи "перетворитися на учасника українських внутрішньополітичних процесів", а його публічна активність "все менше відповідає тому, що можуть собі дозволити дипломати згідно з прийнятими в міжнародному спілкуванні традиціями".

28 лютого явних причин для обурення в офіційного Києва не було - посол в той день лише повторив заяви, які неодноразово звучали, про наявності в Україні вибіркового правосуддя та проблеми з проведенням реформ.

29 лютого зовнішньополітична служба ЄС виступила з відповідною заявою. Офіційний представник цього відомства Майя Кочьянчич, виступаючи від імені високого представника ЄС Кетрін Ештон, заявила, що Євросоюз "категорично відкидає" претензії Києва. "Ці зауваження є нічим не виправданою і не обґрунтованою атакою на прямолінійність і професіоналізм посла Пінту Тейшейри. Посол як і раніше користується повною довірою ЄС і підтримкою Кетрін Ештон", - заявила вона, додавши, що Брюссель "глибоко розчарований" діями України.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1022 | Додав: adminA | Теги: Дипскандал між Україною та ЄС все б | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]