Пт, 2024-04-19, 13:48
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:32
До КС Рада направила проект змін до Конституції в частині децентралізації
Інші останні Політичні новини

Верховна Рада сьогодні, 16 липня, проголосувала за постанову про направлення до Конституційного суду України президентського законопроекту про внесення змін до Основного закону країни.

За це рішення проголосували 288 (за необхідних 226 - ред.) із 374 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі. Не голосували у повному складі фракція Радикальної партії, а із фракції "Самопоміч" "за" проголосував лише один народний депутат.

Так, за дане рішення проголосував 121 народний депутат із фракції "Блоку Петра Порошенка", 71 - із фракції "Народний фронт", 11 - із фракції "Батьківщина", 34 - з фракції "Опозиційний блок", 19 - з групи "Відродження", 16 - з групи "Воля народу" і 16 позафракційних депутатів.

Парламент направив до КС доопрацьований текст законопроекту, який був лише вчора, 15 липня, оприлюднений на сайті Верховної Ради.

Проектом закону передбачено доповнити Перехідні положення Конституції останнім, 18 пунктом, у якому зазначено, що особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей визначаються окремим законом.

Законопроектом також передбачено, що дію актів місцевого самоврядування з мотивів їх невідповідності Конституції чи законам України зупиняє префект з одночасним зверненням до суду. У разі ухвалення головою громади, радою громади, районною, обласною радою акта, що не відповідає Конституції України, створює загрозу порушення державного суверенітету, територіальної цілісності чи загрозу національній безпеці, президент України зупиняє дію відповідного акта з одночасним зверненням до Конституційного Суду України, тимчасово зупиняє повноваження голови громади, складу ради громади, районної, обласної ради та призначає тимчасового державного уповноваженого.

Тимчасовий державний уповноважений спрямовує та організовує діяльність відповідних виконавчих органів місцевого самоврядування громади, виконавчого комітету районної, обласної ради.

Конституційний Суд України розглядає таке звернення президента України невідкладно. У разі визнання Конституційним Судом України акта голови громади, ради громади, районної, обласної ради таким, що не відповідає Конституції України, Верховна Рада України за поданням президента України достроково припиняє повноваження голови громади, ради громади, районної, обласної ради та призначає позачергові вибори у визначеному законом порядку.

Також у проект закону зазначається, що після набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)" наступні чергові місцеві вибори – вибори голів громад, депутатів рад громад, районних, обласних рад проводяться в останню неділю жовтня 2017 року.

Законопроектом передбачено, що виконавчу владу в районах і областях, у Києві та Севастополі здійснюють префекти, які є державними службовцями. Префекта призначає на посаду та звільняє з посади за поданням Кабінету міністрів України президент України. Президент України за поданням Кабінету міністрів України вперше здійснює призначення префектів після створення відповідними районними, обласними радами виконавчих комітетів, але не пізніше 1 березня 2018 року.

Також визначено, що префект видає акти, які є обов`язковими на відповідній території.

Відповідно до законопроекту, органами місцевого самоврядування громади є рада громади як представницький орган та виконавчі органи місцевого самоврядування громади. Виконавчі органи місцевого самоврядування громади є підконтрольними і підзвітними раді громади.

Голова громади головує на засіданнях ради громади, очолює виконавчий орган місцевого самоврядування громади. Районна, обласна рада, їх виконавчі комітети є органами місцевого самоврядування, що відповідно представляють і реалізують спільні інтереси територіальних громад району, області.

Передбачено, що строк повноважень голови громади, депутатів ради громади, районної, обласної ради, обраних на чергових виборах, становить чотири роки. У Прикінцевих та перехідних положеннях зазначається, що цей Закон набирає чинності через три місяці з дня його опублікування.

Згідно з регламентом Верховної Ради України, після включення законопроекту до порядку денного сесії народні депутати приймають постанову про направлення до Конституційного суду України законопроекту про внесення змін до Основного закону для отримання висновку щодо відповідності законопроекту Конституції країни.

Отриманий висновок КС невідкладно роздається парламентаріям і прямує до президента України.

Після цього парламент попередньо схвалює законопроект (у першому читанні) 226-ма голосами. Потім на наступній сесії для остаточного ухвалення закону про внесення змін до Конституції необхідно не менше 300 голосів парламентаріїв.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 918 | Додав: adminA | Теги: рада, кс, проект змін, конституція, децентралізація | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]