Пт, 2024-03-29, 11:10
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:51
Європарламент негативно оцінив вибори і попередив про небезпеку олігархізації
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Вибори, що пройшли в Україні, були гірші за попередні, але Європарламент має і надалі співпрацювати з країною. Такими були основні положення виступів депутатів Європарламенту, які прозвучали 6 листопада в Брюсселі в рамках засідання комітету з питань закордонних справ.

Євродепутати також відзначили, що минулі вибори були гірші за попередні, але заявили про необхідність того, щоб наступні були кращі. Під час засідання було заслухано інформацію голови спостережної місії Європейського парламенту на парламентських виборах в Україні Павела Коваля, передає "Інтерфакс-Україна".

У своєму виступі глава наглядової місії зазначив, що в України "є європейські прагнення, тому ми так серйозно до неї ставимося". "Незабаром Україна очолить ОБСЄ, і я очікую конструктивної реакції на спільну доповідь, оприлюднену на наступний день після виборів", - підкреслив він.

Кажучи безпосередньо про минулі парламентські вибори, Коваль озвучив уже раніше оприлюднені висновки про те, що новий закон про вибори мав багато огріхів, що й "призвело до багатьох негативних наслідків".

Він також відзначив проблеми з "технічними" партіями, окружними комісіями, інформаційним висвітленням, неучастю у виборах лідерів опозиції. При цьому глава місії зауважив, що безпосередньо в день голосування не було помічено серйозних порушень.

"Підрахунок голосів розпочався добре, але досі голоси не підраховані, тому досі у нас немає остаточної картини", - констатував Коваль.

Разом з тим він також підкреслив, що результат виборів відповідає результатам екзит-полів. "Порівнюючи з іншими пост-радянськими країнами, потрібно зазначити, що в українців є вибір і є можливість його реалізувати. Але ми також повинні порівнювати і з попередніми виборами - ці вибори не були кращі, ніж вибори в 2007 і 2010 роках. Ми все ще чекаємо на результат: усе протікає не так, як мало би бути", - вважає європейський політик.

Депутат Мікаель Галер загалом погодився зі своїм колегою, заявивши при цьому, що вибори "можуть бути вільними і справедливими, якщо є політична воля". "Але її не було", - впевнений політик.

Разом з тим, він висловився за продовження "інтенсивного співробітництва" з Україною.

"Ми не хотіли б так багато критикувати Україну. Я б хотів співпрацювати з Україною, привести їх ближче до нас, підштовхнути їх до нашого рівня. Я не вірю, що є хтось в Україні, хто б хотів привести Україну ближче до Москви", - заявив він.

"Ми маємо застосувати такі ж критерії, як ОБСЄ. Ми хочемо допомогти Україні, щоб наступні вибори були кращі, і ми дамо конкретні рекомендації. Ми повинні чітко сказати, що в майбутньому ми хочемо демократизацію, а не олігархізацію", - уточнив Галер.

Польський євродепутат: фальсифікації під час виборів не були несподіванкою

Чекати повної відповідності європейським стандартам під час виборів до Верховної Ради було б великою наївністю. Про це заявив польський депутат Павел Залевський, член групи Європейської партії в Європарламенті, передає "Тиждень.ua".

"Спостерігачі від Європейського парламенту працювали в різних округах. Частина з них висловилася відразу після завершення голосування стосовно самого процесу виборів. У когось на дільницях все відбулося в день виборів добре, у когось — ні. Від деяких лунали заклики не підписувати Угоду про асоціацію та про встановлення безвізового режиму з Україною", - сказав Залевський.

"Я вважаю, відмовитися від подальшої співпраці з Україною було б несправедливо щодо українського народу — не політиків, не політичних партій, а саме простих українців. Саме на них, на активне громадянське суспільство, мусить орієнтуватися Європейський Союз. Не думаю, що звіт (висновок місії спостерігачів Європейського парламенту щодо виборів - ред.) мусив бути жорсткішим", - зазначив депутат.

"Фальсифікації не були несподіваними. Чекати повної відповідності європейським стандартам було б великою наївністю або поганим знанням внутрішньополітичної ситуації в Україні. Але якщо ми відмовимося від безвізового режиму з Україною, то підтримаємо корумповані політичні структури, а не українців", - наголосив Залевський.

Як відомо, місія ОБСЄ розкритикувала парламентські вибори, назвавши їх кроком назад. Також вони наголосили, що процес встановлення голосів "оцінюється негативно через недостатню прозорість".

А члени місії моніторингу CIS-EMO вважають, що парламентські вибори в Україні пройшли прозоро і демократично.

30 жовтня в Держдепі США заявили, що парламентські вибори, які відбулися в Україні, рясніли порушеннями, і називають їх кроком назад порівняно з минулими виборами.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 980 | Додав: adminA | Теги: вибори, олігархізації, Європарламент негативно | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]