Сб, 2024-04-20, 15:38
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:27
Європарламенту представили реформу Верховної Ради
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Спікер Верховної Ради Володимир Гройсман 2 березня представив у Брюсселі дорожню карту реформ українського парламенту.

"Реформа Верховної Ради буде відбуватися абсолютно прозоро. Я звернувся до Європарламенту з ініціативою і далі супроводжувати нас на шляху її впровадження. До вашої уваги покроковий план", - написав він у Facebook.

Зокрема, у меморандумі визначили такі пріоритетні сфери: забезпечення ефективного виконання конституційних функцій Верховної Ради України - законодавчої, контролюючої та представницької; підвищення якості українського парламентаризму; підвищення прозорості, передбачуваності, ефективності та відкритості процесу роботи Верховної Ради України; реалізація Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Cпікер ВР додав українську та англійську версії доповіді.

В Європарламенті з 29 лютого по 2 березня проходить "Тиждень України". Лідери ЄС запевнили в допомозі та підтримці Верховної Ради на шляху європейської інтеграції з метою перетворення в європейський інститут.

"Більшість у Європарламенті буде стояти поруч з Україною. Вам потрібна наша підтримка. Від імені ЄП я хочу сказати, що ви цю підтримку отримаєте. ЄС хоче мати стабільну Україну. Для підвищення стабільності України потрібна солідарність ЄС. Європейський парламент підкреслює свою готовність співпрацювати з Україною з усіх питань, починаючи від лібералізації економічних зв'язків і до безвізового режиму", - запевнив президент Європарламенту Мартін Шульц.

Голосувати пропонують арифметичною більшістю від присутніх

"Процедури прийняття законодавства у Верховній Раді слід переглянути з метою введення системи голосування за" звичайні "закони простою більшістю при наявності кворуму. Мінімальний кворум для прийняття законів повинен бути встановлений відповідно до міжнародних норм. Вимога абсолютної більшості голосів повинно бути збережено для прийняття" особливих "законів виняткової важливості, перелік яких слід визначити з урахуванням міжнародної практики; (Рекомендація № 13)", - йдеться в документі.

Також в розділі "Законодавча здатність і законотворчий процес у Верховній Раді України" європейських рекомендацій щодо реформування ВР міститься така пропозиція: "Після початку роботи на кожній наступній сесії ВРУ необхідно проводити відбір 20 законопроектів, ініційованих народними депутатами, які в подальшому будуть розглядатися Верховною Радою. для включення до переліку будуть обиратися 20 депутатських законопроектів з числа всіх зареєстрованих за пропорційним принципом відповідно до кількісного складу фракції/групи; (Рекомендація № 6) "

Нардепів хочуть штрафувати за бійки

У розділі "Дотримання етичних норм і стандартів поведінки у Верховній Раді" зазначається: "Голова ВРУ (або заступник, головуючий на пленарному засіданні), повинен мати право назвати і відсторонити від участі у пленарній сесії ВРУ депутатів за поведінку, яка має ознаки насильства або направлено на зрив роботи ВРУ. Термін відсторонення буде залежати від ступеня серйозності порушення порядку. Крім того, необхідно розглянути можливість введення фінансових стягнень; (Рекомендація № 48) ".

Крім того, пропонується розробити Кодекс поведінки народного депутата. "Впровадження Кодексу поведінки повинно відбуватися з урахуванням принципів всеосяжність, консультативні, і прозорості та відповідно до кращої світової практики; (Рекомендація № 52)", - йдеться в документі.

Погоджувальну раду закрити для ЗМІ

"Підхід до організації роботи Погоджувальної Ради з питань формування порядку денного роботи парламенту повинен бути переглянутий. Засідання Погоджувальної Ради повинні відбуватися в закритому для ЗМІ режимі; (Рекомендація № 11)", - йдеться в документі.

Раніше повідомлялося, що сесійна зала парламенту і система голосування будуть замінені на більш сучасні. Також у будівлі Раді відкрили дитячу кімнату.

На сайті ВР з'явився сервіс електронних петицій. Також тут вже публікують інформацію про прогули депутатів та їхні парламентські запити.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 873 | Додав: adminA | Теги: європарламент, реформа Верховної Ради | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]