Вт, 2024-04-23, 18:45
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:21
Фізики створили надгнучку і самолікувальну синтетичну шкіру
Інші останні Новини світу науки і технологій
Американські фізики створили надгнучкий матеріал, здатний заліковувати подряпини і порізи, який вміє розпізнавати торкання, що дозволить використовувати його як основу для синтетичної шкіри, йдеться в статті, опублікованій в журналі Nature.

"До нашої роботи було складно навіть уявити, що ми зможемо створити настільки гнучкий і матеріал, здатний заліковувати порізи і подряпини. Свіжий поріз "гоївся" на цій шкірі за кілька секунд. Навіть людська шкіра заживає за кілька днів. Загалом, я думаю, що це дуже круто", - заявив один з авторів винаходу, чиї слова наводить прес-служба Школи інженерної справи при Стенфордському університеті (США).

Група фізиків під керівництвом Чженань Бао зі Стенфордського університету вже кілька років намагається відтворити ключові властивості шкіри - гнучкість, міцність, високу чутливість і здатність до загоєнню травм - в штучному матеріалі. Так, в 2010 році Бао і її колеги створили гнучкий електропровідний матеріал, здатний відчувати натискання і дотик.

У новій роботі автори статті вирішили "навчити" штучну шкіру найскладнішій властивості її живої прародительки - здатності до самолікування. За їхніми словами, за останні роки інші групи науковців винайшли кілька матеріалів зі здатністю до самолікування, однак вони не проводять струму або мають вкрай неприємні вади, що не дозволяють використовувати їх як штучну шкіру.

Бао та її колеги вирішили ці проблеми за допомогою двох ключових компонентів - особливого вуглеводневого полімеру і нанопорошків з нікелю. За словами науковців, вуглеводневі ланцюжки мають аж кілька корисних властивостей - вони дуже гнучкі і рухливі за своєю природою, що необхідно для самолікування шкіри, а також непогано проводять електричний струм.

Частинки нікелю реалізовують дві інших завдання - вони роблять шкіру міцнішою, а також покращують її провідні властивості, з'єднуючи розрізнені нитки полімерів в єдиний провідник. Суміш з цих двох інгредієнтів перетворює м'яку полімерну субстанцію, схожу за своєю консистенцією на цукерку-тягучку, на досить твердий і водночас гнучкий матеріал.

Науковці виготовили тонкий лист із суміші полімеру і наночастинок нікелю і перевірили, як він буде реагувати на порізи. Цей матеріал чудово загоює подряпини і розрізи - "рана" на поверхні синтетичної шкіри зникає буквально за кілька секунд після стиснення її сторін і повністю заліковується через 30 хвилин. За словами фізиків, їхня шкіра витримує десятки порізів без будь-яких негативних наслідків для своєї внутрішньої структури і властивостей.

Як зазначають Бао і її колеги, нова версія синтетичної шкіри така ж чутлива, що і їхні колишні розробки. Приміром, рукавичка зі штучної шкіри буде "відчувати" навіть невеликий тиск, який виникає під час рукостискання.

Дослідники вважають, що їхній винахід приверне увагу медиків та інших науковців, що розробляють протези ніг і рук, в найближчому майбутньому. За їхніми словами, сфера застосування цього матеріалу цим не обмежується - версія шкіри може бути пристосована для роботи як сенсор для екранів мобільних пристроїв та іншої техніки.

5 вересня повідомлялося, що американські науковці представили революційний пристрій - біопринтер, який функціонує за принципом звичайного офісного принтера, тільки замість тексту і картинок він друкує органи.

Раніше дослідники з Нанкінського медичного університету в Китаї офіційно заявили про винахід нового ефективного і доступного способу трансплантації органів. Вони планують пересаджувати людині органи генетично модифікованих свиней.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 2289 | Додав: adminA | Теги: фізики, синтетичну шкіру, надгнучку | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]