Ср, 2024-04-24, 05:50
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:02
Гельсінській комісії США констатували, що Україна дедалі ближча до авторитаризму
Інші останні Політичні новини

Режим президента Віктора Януковича не ставиться серйозно до своїх зобов'язань щодо прав людини і демократії, які Україна має в Організації з безпеки і співпраці в Європі. Таку думку озвучив голова Гельсінської комісії США Крістофер Сміт, якого цитує "Радіо "Свобода".

Як сказав на засіданні Палати представників конгресмен-республіканець, ув'язнення опозиційних лідерів Юлії Тимошенко і Юрія Луценка забороняє їм брати участь у парламентських виборах у жовтні, а це порушить серйозні питання щодо відповідності цих виборів стандартам ОБСЄ.

Це особливо непокоїть через те, що через два місяці після цих виборів, із початку 2013 року, Україна перебере головування в ОБСЄ, наголосив Сміт, який очолює американську Комісію з безпеки і співпраці в Європі, відому також як Гельсінська комісія США.

"Сміт також повторив, що це сповзання України далі від демократії й дедалі ближче до авторитаризму на кшталт російського чи бєларуського шкодить відносинам держави зі США і з Європейським Союзом, які вже не раз чітко заявляли, що в Україні має поліпшитися дотримання прав людини й норм демократії", - йдеться в повідомленні.

Сміт закликав владу України припинити це сповзання в авторитаризм, бо "ізоляція країни, що настане внаслідок цього, піде лише на шкоду українцям, які, за словами конгресмена, так довго й такою дорогою ціною виборювали свободу, гідність і справедливість".

Нагадаємо, відкритого листа до України 4 березня опублікували міністри закордонних справ Швеції Карл Більдт, Великобританії - Вільям Хейг, Чехії - Карел Шварценберг, Польщі - Радослав Сікорський і Німеччини - Ґідо Вестервелле.

Вони закликають Україну, зокрема, гарантувати право опозиції в повному обсязі взяти участь у жовтневих виборах до Верховної Ради, які називають лакмусовим папірцем для демократії в Україні. Європейські дипломати вважають, що саме Україна зараз загальмувала процес схвалення Угоди про асоціацію з ЄС.

Зазначимо, що українське МЗС знайшло позитив в критичному листі європейських міністрів закордонних справ, а офіційний Київ готує відповідь на відкритий лист п'яти міністрів закордонних справ Європейського Союзу.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1005 | Додав: adminA | Теги: Україна дедалі ближча до авторитари, Гельсінській комісії США | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]